Spring naar bijdragen

Gehoorzaam uw leiders! Tot hoever?


Aanbevolen berichten

Quote:

de leiders van de gemeente worden naar mijn idee niet door God aangesteld. dat doen ze zelf. God zou niet voor bijvoorbeeld een ordinaire pedo kiezen. niet dat er geen goede zijn hoor!

Het uitoefenen van een taak binnen de gemeente als diaken (en of ouderling) is binnen zowel de RKK als de traditionele kerken een roeping, die niet iedereen zomaar kan bekleden. Binnen de traditionele kerken is het afleggen van belijdenis de stap, waarna je diaken of ouderling mag worden. In de RKK is het een proces apart met een opleiding en is de rol van diaken ook geheel anders.

Het lijkt me nogal stug dat mensen zichzelf kiezen als ze kiesbaar zijn binnen de gemeente. Waarbij de overwegingen van de mensen die het "bestuur" van de gemeente kerk zijn, niet alleen staan in deze keuze. Het is een "democratisch" proces met inspraak van gemeenteleden. Binnen de RKK is dit minder aanwezig, maar volgen (als ik het correct heb) verschillende gesprekken met de pastoor/ bisschop om te bepalen of je roeping een roeping is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

dus hoe meer traditie hoe veiliger de kerk

De traditie beschermd tot op zekere hoogte de kerk, door te kijken hoe het in vroeger tijden aan toe ging en wat de geschiedenis daarin is geweest kan men bepalen of het huidige daarmee in lijn is.

Quote:
hoe meer de leider beperkt is........zou je ook kunnen zeggen

De leider wordt ten dele beperkt, maar juist ook door de traditie beschermd, het is een wisselwerking. Waarbij je de vraag kan stellen of binnen een gemeente er een absoluut leiderschap aanwezig moet zijn.

Quote:
hoe meer traditie, hoe minder sociale druk?

Of juist meer, omdat er meer mensen met je meekijken of je wel de traditie volgt. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar je kunt zelf ook afvragen of een vaste voorganger een bijbels principe is te ja of te nee. In eertse instandsie zou ik zeggen jah...maar zoals we in het OT kunnen lezen gaat dat niet altijd goed, zoals met saul. Maar ook met koningen, wat je ook een vorm van voorgangerschap kan noemen. Maar als je weer naar het NT kijkt is een vaste voorganger niet echt iets wat voorgedragen word, echter ousten en diakenen. Maar staat er ook bij ten we elkaar ten alle tijden elkaar moet bemoedigen, onderichten en ondersteunen. Iets wat normaalmoet zijn of je nu leider ben of niet in de gemeente.

Aan leiderschap zitten uiteraard risico's verbonden, maar aan anarchisme nog véél meer risico's. Dan kunnen er echt overal enge huiskamersekten ontstaan van mensen die hun eigen weg maar gaan. Elke werkwijze heeft risico's, het feit dat God überhaupt al zo met ons wil samenwerken is een enorm risico, gezien onze feilbaarheid. Tóch doet God dat en hebben we hem daarom met grote dankbaarheid te gehoorzamen.

Quote:
Echter kan je weer bij je zelf afvragen, as jij je niet wilt onderwerpen aan leiderschap, of je dan wel onderwerpt aan God. Want dergelijk mensen zijn aangesteld in de gemeente in de autoriteit van Christus. Zoalng wij ons niet willen onderwerpen aan die aangestelde leiderschap, wat maakt jou dan dat je wel onder werpt aan Jezus?

Precies. Erken je je leider of kerk eenmaal als door God aangesteld, dan dien je je leider en kerk natuurlijk wel te gehoorzamen. In de katholieke Kerk geldt daarom ook: de Kerk gehoorzamen is God gehoorzamen.

Quote:

[...]

dus hoe meer traditie hoe veiliger de kerk, hoe meer de leider beperkt is........zou je ook kunnen zeggen, hoe meer traditie, hoe minder sociale druk?

Tradities kunnen inderdaad kaders scheppen waarbinnen gelovigen hun persoonlijke relatie met God kunnen ontwikkelen en waarbinnen leiders en volgelingen geheel aan God onderworpen zijn en dus niet hun eigen ding kunnen doen. Ik geloof dat een sterke geloofstraditie onontbeerlijk is voor elke kerk. Zomaar wat aanklooien werkt niet en zal alleen maar tot meer verdeeldheid leiden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Aan leiderschap zitten uiteraard risico's verbonden, maar aan anarchisme nog véél meer risico's. Dan kunnen er echt overal enge huiskamersekten ontstaan van mensen die hun eigen weg maar gaan.

Inderdaad. Dat is ook de reden dat veel Christenen zo zwaar hechten aan Rom. 13, want zelfs een slecht gezag is nog beter dan geen gezag. Dat geldt in de kerken evenzogoed.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leiding en leiderschap dienen gepaard te gaan met wijsheid en een dosis relativeringsvermogen. Een goed leider staat ook open voor een andere mening en weet daarmee om te gaan. Een goed leider laat zich van verschillende kanten informeren om dan een evenwichtig oordeel te vormen. Machtsmisbruik komt vaak vanuit het zelf van de leider; die zichzelf ermee van de rest gaat vervreemden. Hoe vaak is het al wel niet gebeurd?

Leiders die enkel en alleen maar handelen naar de letter van de wet zullen op den duur zichzelf tegenkomen en het draagvlak verliezen. Een heel wijze leider was in mijn ogen Koning Salomo. Ik zit nog steeds in de politiek op iemand te wachten, die iets van die wijsheid in zich heeft.

Leiders heb je helaas vaak maar te volgen; maar laat je innerlijk leven niet leiden; daar heb je vrijheid in!

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid