Spring naar bijdragen

De Maatschappij dat ben jij.


Aanbevolen berichten

Hoe begin je nou, wil je wat zinnigs gaan vertellen over de maatschappij, kun je geen inspiratie vinden.

Want, onze huidige maatschappij altijd zo in de lucht geprezen is niet zo goed als men denkt. In deze topic wil ik vooral ingaan op het onderwerp "Individualisme", weer een lekker woord waar je over struikeld tijdens het uitspreken. hamer.gif

Wat is Individualisme eigenlijk? Hoe moeten wij als Christen hiermee omgaan, ik probeer een goede defenitie te geven, en een bijbelse draai te geven.

Wat me elke ochtend altijd opvat is het volgende,

om 7 uur gaat mijn wekker, ik ga uit bed, was mezelf, ga ontbijten en lees de krant, ach leuk het nieuws. Ik heb onder andere het ND, en de Telegraaf, sensatieblad numero één, maar mijn tweelingbroertje loopt die dus die lees ik. Leuke hot-items zijn: Voedselbanken, (o.d.m een beetje passé) moord en doodslag, verwaarlozing van kinderen, etc. Hier straks nog meer over. Nadat ik mezelf heb klaargemaakt d.w.z. Haar gedaan, luchtje (niet altijd) en tas ingepakt en jas aan op naar school. Buurman gaat weg, buurvrouw rent gestresst haar kind achterna, kom op naar de creche, en fut daar gaat ze, ze moet zef ook nog werken.

Ik op de fiets, en moet regelmatig dit soort gevallen inhalen. Ongemerkt is dit voorbeeld al een direct gevolg van individualisme. Als ik de van Dale raadpleeg voor de analfabeten hier puh2.gifwidegrin.gif geeft dat woordenboek de volgende betekenis

Quote:
in·di·vi·du·a·lis·me (het ~)

1 leer die de rechten van het individu boven die van de gemeenschap stelt

2 het voor alles bewaren van de persoonlijke onafhankelijkheid

De bovenste uitleg is nu even van belang. Het individu is ontzettend belangrijk gevonden. Kijk eens in reclames van snoep, speelgoed. Kleine kinderen zijn net wezens die alles al kunnen beslissen, volwassenen maar dan in miniatuur. Ja zegt men "de consument wil het". voor mijn leeftijd geld hetzelfde. maar naar mezelf kijkend voel ik me nog niet compleet 100% ontwikkeld. Het individu staat boven de gemeenschap. Jij als doelgroep is belangrijk, kijk maar eens naar al die reclame adviesburo's.

Dit is een fors probleem, normen en waarden worden zo vervaagd, zie het in jeugdcriminaliteit, of in het uitschelden. ( Fuck you tegen een agent zeggen.)

Zodra een individu het doelgroep word, bijvoorbeeld leeftijd 1 - 2 Olravit babyvoeding,mobile phone , speelgoedauto's noem maar op, dus zodra het individu een doelgroep opzich gaat vormen, word een samenleving kill. de twee verdieners werken en werken voor de volgende impuls. Een samenleving verliest haar eengezindheid, want iedereen werkt en leeft voorzichzelf. Dit heeft grote invloed op gezinnen en de KERK, hierop kom ik misschien nog in een ander topic op terug.

Ja want impulsen is ook een gevolg, en misschien zelfs een oorzaak vanindividualisme. Dan weer die mobiel, of dan die broek met smalle pijp die is helemaal hip. Eerlijk is Eerlijk ben zef ook gevoelig voor dit soort reclame. Moest percé weer die phone en die schoenen.

Individualisme is fout, het levert egoïsme op, armoede, kijk maar naar de voedselbanken. Deze samenleving voelt zich dan verheven, maar dat recht hebben we niet. Ik verwijs nu naar de 2e fase (school systeem), een gevolg van individualisme, wij worden geacht als kleine volwassenem te denken, HAVO/VWO, een studiehuis. Maar WIJ KUNNEN DAT NIET ALS KLEINE JEUGDIGEN, WE HEBBEN OPVOEDING NODIG STURING, LES!!!!. snap je wat ik bedoel? zodra je zelf word geacht te plannen, gaat het fout, want juist dat moeten we leren van VOLWASSENEN.

Iedereen moet wel meegaan, anders hoor je er niet bij.

WAAR BIJ? tja... lekker complex.

Hoe wil God een maatschappij? Ik denk dat je dan eens naar de kerk moet kijken, net een kleine samenleving. Alleen dan met GOD. Ik wil Jezus nog graag even citeren.

Quote:
‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38 Dat is het grootste en eerste gebod. 39 Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. 40 Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’

Helaas is die eerste nu even niet belangrijk omdat deze samenleving sterk geseculariseerd is. de 2e wel, je hoort om elkaar te denken, als gemeenschap moet je samen bouwen aan een goede omgeving voor iedereen.

Acceptatie, relatie en zelfs relativatie, vooral in deze multi-culturele samenleving.

Het is moeilijk als Christen om niet mee te doen, je staat er midden in. Maar je kunt er wel voor vechten. Ik zie mezelf en andere leeftijdsgenoten, we kunnen deze impulsen niet aan, maar zie dit niet als "dus ik mag het wel", maar vraag GOD hulp hier in deze samenleving tot opbouw te zijn. Mag je dan niet mee in nieuwe trends? Nee dat zeg ik niet, maar zorg wel dat je een opbouw bent voor deze samenleving, vecht tegen individualisme.

Voor zo'n groot onderwerp als dit is het moeilijk om gedetailleerd te zijn of dat je een perfecte uitleg hebt. Dus aanvullingen en kritiek, bijbelse aanvulling etc. Kom maar

Groet,

Chris

PS: sorry geen tijd voor meer bijbelse geschriften.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ken je het begrip communautarisme? Een must voor elke Christen. smile.gif Ik kan je van harte aanbevelen de encyclieken Rerum novarum en Quadragesimo anno hierover te lezen. smile.gif En ja, ze zijn katholiek, maar ook iemand als Eimert van Middelkoop bijvoorbeeld haalde ze laatst instemmend aan bij Nova. smile.gif Geen kapitalisme, geen socialisme, maar communautarisme! smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

.

Individualisme is fout, het levert egoïsme op, armoede, kijk maar naar de voedselbanken. Deze samenleving voelt zich dan verheven, maar dat recht hebben we niet. Ik verwijs nu naar de 2e fase (school systeem), een gevolg van individualisme, wij worden geacht als kleine volwassenem te denken, HAVO/VWO, een studiehuis. Maar WIJ KUNNEN DAT NIET ALS KLEINE JEUGDIGEN, WE HEBBEN OPVOEDING NODIG STURING, LES!!!!. snap je wat ik bedoel? zodra je zelf word geacht te plannen, gaat het fout, want juist dat moeten we leren van VOLWASSENEN

Maar waarom is individualisme dan meteen fout, dan is de fout toch meer een gebrek aan discipline en eigen verantwoordelijkheid? (o.k, dat moet je eerst leren, maar daarna is het mogelijk)

Bovendien kan het best zo zijn dat een individu overtuigd is van bepaalde rechten die ook meteen het algemeen belang dienen (recht op gelijkwaardige behandeling o.i.d) Daar komt bij dat het niet altijd goed is om jezelf aan de gemeenschap te conformeren. Stel dat de regering enorm corrupt is; het fascisme aanhangt o.i.d.

Maar in zo'n geval opkomen voor je eigen principes (bv. christendom) is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is veiliger om die bepaalde doctrine dan maar aan te hangen, anders komt het je duur te staan...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar waarom is individualisme dan meteen fout, dan is de fout toch meer een gebrek aan discipline en eigen verantwoordelijkheid? (o.k, dat moet je eerst leren, maar daarna is het mogelijk)

Eerlijk gezegd vraag ik me af waarom je dit vraagt.

Is het goed dat een individu een belangrijker doel op zich zelf krijgt als de gemeenschap? Dit heeft volgens mij niets - maar dan ook niets te maken met eigen dicipiline.

Natuurlijk speelt het een rol in mee. Maar individualisme sloopt, mensen gaan steeds meer op zoek naar gevoel, waar vind ik dat. Er komen vreemde leren in de kerk die sterk dat gevoel op de voorgrond drukken. Jij kan niet beweren (kmag wel, kan eigenlijk niet knipoog_dicht.gif ) dat individualisme goed is.

Want je bent als gemeenschap verantwoordelijk voor de samenleving, als individu hoor je dan even belangrijk te zijn als een ander. En denk dan niet aan rang verschil zoals overheid, maar meer aan een persoon op zich.

Ik verwijs naar de Professor Ad Verbrugge, sterk tegen het 2e fase beleid, en houdt zich bezig met dit soort onderwerpen.

Quote:

Maar in zo'n geval opkomen voor je eigen principes (bv. christendom) is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is veiliger om die bepaalde doctrine dan maar aan te hangen, anders komt het je duur te staan...

Ik zeg ook niet dat je hier keihard moet tegen in gaan, we staan als Christenen hier middenin. Maar je moet er wel tegen vechten om al die impulsen maar te volgen. Dit maakt een mens gierig en egoïstisch je moet namelijk steeds weer de middelen hebben om de impulsen na te volgen.

Het is volgens mij niet goed als Christen mee te gaan in al deze impulsen, en begrijp me goed ik bedoel niet, koop nooit nieuwe spullen etc.

We mogen heus wel genieten, God wil ook graag dat we genieten, maar we horen ons niet als een kudde vee op alle trends en impulsen in te gaan, om zo maar zekerheid te vinden. ik vraag me ook af of dat ook genot oplevert, het levert alleen maar overhaaste situaties op.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Individualisme, tja dat bestaat bij de gratie van de illussie dat we individuen zijn. Maar we zijn allen één in god. Als we onze naaste liefhebben, werkelijke liefhebben als ware onze naaste onszelf, dan zou die illussie van afgescheidenheid wegvallen. Dan is wat we nu nog Zijn wil noemen niets anders dan onze wil.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Individualisme, tja dat bestaat bij de gratie van de illussie dat we individuen zijn. Maar we zijn allen één in god. Als we onze naaste liefhebben, werkelijke liefhebben als ware onze naaste onszelf, dan zou die illussie van afgescheidenheid wegvallen. Dan is wat we nu nog Zijn wil noemen niets anders dan onze wil.

Dat heb je mooi gezegd sjoerule.gif , maar helaas is dit moeilijk te bereiken met een aardig geseculeerde samenleving. Wat dat betrefd is het goed dat de CU in het kabinet komt, al vraag ik me af of het niet een klein CDA'tje word. Tot nu toe doen ze het best aardig.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid