Spring naar bijdragen

Lumineus

Members
  • Aantal bijdragen

    40
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Lumineus

  1. Geweldig zulke testjes! big-smile.gif Ik hou van tijdverdrijf als dit (help!).

    Toch snap ik de uitkomst niet helemaal: 0?vinistisch ben je zeker niet, eerder katholiek.

    Soberheid      100%      

    Relaties      34%      

    Rechtlijnigheid      50%      

    Geloof      100%      

    Arbeid      80%      

    Dus qua geloof en soberheid wél weer Calvinistisch. Waarom dan NUL procent...

  2. Tsja, het ligt er net aan wat je met die jongen/meisje gaat doen. Ik zou het raar vinden als mijn vriend met één meisje naar de bios zou gaan bijvoorbeeld, waarom? Oke, het ligt anders als je vriend voordat jullie een relatie kregen al goede vriendinnen had... Maar m'n vriend maakt ook weleens muziek samen met een meisje, zij zingen hij piano. Nja, geen punt uiteraard. Met z'n tweeën uit eten of naar de bios, tsja daar zie ik het nut niet van in. Hij denkt er hetzelfde over, dus dan is het prima.

    Kortom, als jullie er beide hetzelfde over denken dat is het een prima "regel". Tsja, soms zijn er uitzonderingen op de regel, die zullen vast nog komen, denk ik.

  3. Ach, geen selectiecriterium, anders zou ik niet met m'n vriend meegaan naar de vrijgemaakte kerk... Mijn eventuele gastlidmaatschap daar gaat inmiddels met een grote omweg en vooral beraad binnen de evangelisatiecommissie.

    Ik weet het ook niet meer, oke? knipoog_dicht.gif Over een paar jaar heb ik huisje-boompje-beestje toegepast in mijn leven en dan heb ik (of we eigenlijk) ook een vaste kerk. Dan blijf ik niet rondkijken en huppen hoor.

  4. Quote:

    [...]tsja, als het allemaal toch niet uitmaakt, dan ligt het voor de hand om puur naar omvang te kijken. Dan moet je je gewoon aansluiten bij de grootste club. Maar ik vermoed dat je dat niet van plan bent. Misschien zijn er toch wel verschillen die je liever niet ziet, totdat het er op aan komt?

    Goed punt. Ik zou me het liefst aansluiten bij iets oecumenisch en/of een kerk die openstaat voor samenwerkingsverbanden.

    Maar ik ben me wel degelijk bewust van de verschillen hoor, daar kan je niet omheen als je af en toe naar verschillende kerken gaat. Ja, daar vorm ik dan ook een oordeel voor mezelf over, want zo zit de mens (ik in ieder geval) in elkaar.

    Goed, verschillen zijn er inderdaad, maar ik vind het belangrijker om naar overeenkomsten te kijken smile.gif

  5. @ CvW: bedankt voor de "nuancering" of jouw uitleg erbij. Ik kan me er in vinden hoor, begrijp wat je bedoelt. Ik vind het gewoonweg jammer dat er allerlei "splitsingen" zijn binnen de kerk en "we" niet een geheel kunnen vormen. Het geloof in God en de opstanding van Jezus zou mensen toch moeten samenbrengen en niet voor oneenigheid moeten zorgen. Misschien geen realistische gedachten, maar ik WIL het graag zo zien en voor mij persoonlijk zou dat geen probleem zijn.

    Verder heb je een goed punt, want soms lijkt wat je voelt wel 'de waarheid', ik besef me maar al te goed dat het niet zo is. Desondanks weet je niet wat welke kerk het dichts bij de waarheid komt, dus blijf ik van mening dat je dan maar zelf een keuze moet maken...

    @Michiel. Ik weet dus niet in welke kerk ik geplaatst ben, ben opgegroeid in de hervormde gemeente. Kom sinds 2 jaar pas in aanraking met GKv, vanwege m'n vriend. Voel me niet echt fijn bij sommige standpunten binnen die gemeente, maar zou me daar bij neer kunnen leggen, omdat ik van mening ben dat het uiteindelijk op hetzelfde neer komt knipoog_dicht.gif Anyhow, m'n vriend en ik moeten toch samen een keuze maken, dus dan moet je wel zelf gaan oriënteren en keuzes maken, anders blijf je allebei standvastig bij "jouw kerk" en ik denk niet dat dat in dit geval slim is.

  6. Quote:

    Als je het zo ziet is er hier sprake van de Gebouwenbescherming in dezelfde zin als dat er ook een Kinderbescherming bestaat: een gebouw met een bepaalde "ziel" beschermen tegen mishandeling door haar "eigenaars". Op die manier bezien kan ik er wel sympathie voor opbrengen. Zo heilig als het gezin is, en zo fundamenteel als het belang van eigendom is voor het functioneren van de samenleving, er zijn uitzonderlijke situaties waarin die principes opzij geschoven mogen worden.

    Net zoiets als (anti-)kraken, toch?

  7. Quote:

    [...]

    Dat maakt uit, omdat we NIET hetzelfde geloven.

    In feite is het dan toch nóg meer van belang? Niet dat je bij de kerk blijft waar je altijd bij bent geweest, maar de kerk die het beste past bij jezelf, waar jij je goed bij voelt?

    Ik ben het alleen niet met je eens dat er niet hetzelfde geloof is. De basis is hetzelfde, dat is het belangrijkste. De focus ligt alleen wat anders. Of heb je een katholieke God, een PKN God, etc etc?


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Je zit niet in een kerk omdat die het beste bij je past, je zit bij een kerk of gemeente die zo waar is.

    En je afvragen waarom dat is, is inderdaad niets mis, je hoeft niet hersenloos in de kerk te zitten, je mag vragen stellen, twijfels uitspreken, maar dat betekent niet dat je alleen maar luistert naar de antwoorden die in jouw straatje passen.

    Wat bedoel je met 'zo waar'? Dus de kerk waar je bij zit is 'de ware kerk' en de andere kerken die tsja... dat zijn keuzes, want die verkondigen niet 'de waarheid'?

    What's the point?

    En wat zou mijn kerk zijn? Ik ben gedoopt in een gereformeerde kerk, vanaf m'n zevende ben ik naar een Nederlands hervormde (nu PKN dus) gegaan. Inmiddels ga ik naar de dichtstbijzijnde PKN-kerk (geen idee wat het hiervoor was) en naar de vrijgemaakt gereformeerde kerk. verbaasd.gif

  8. Haha, grappig dat het overal "hot news" is.

    Natuurlijk kennen ze de wetten, anders zou het toch geen leuke promotieactie zijn knipoog_dicht.gif Daarnaast hadden ze het er weken (maanden?) geleden al over... (Niet op internet hoor, maar in "real life")

    Ik dacht dat hier de link met het Christendom zou worden gelegd en of het mag ofzo, omdat de band (deels) Christelijke achtergronden heeft. (De zanger komt hier in Utrecht in de vrijgemaakte kerk puh2.gif) en ze hebben afgelopen zomer toch ook op het Flevofestival gestaan?

    Anyhow, ik weet zelf niet wat ik ervan moet vinden. Zou het zelf niet doen/durven, máár van die verlaten gebouwen hebben wel ongelofelijk veel sfeer (dus die mening deel ik met ze).

  9. Quote:

    Voor mensen die God slechts zien als een functie van hun eigen voorkeuren, voor wie de kerk of gemeente de plek is waar ze "zich goed voelen" is het nogal simpel. Gewoon naar de kerk gaan waar je je goed voelt. Of de moskee. Of de tempel. Of de synagoge. Of de tennisvereniging.

    Als je daarentegen gelooft in een persoonlijke God, die niet slechts in je eigen hoofd bestaat, en die meer is dan een vaag concept van "lief zijn voor elkaar", die eisen stelt, en die waarheid leert, dan is het helemaal niet zo spannend of je het "gewoon helemaal 100% niet mee eens" bent, of juist wel.

    Ik ben het eens met Luxuria wat betreft het "blanco" kiezen, hoewel dat dus inderdaad nooit blanco kan zijn.

    Het geldt vast niet voor iedereen, maar ik denk dat het goed is om stil te staan en eens goed om je heen te kijken. Twijfelen bij wat je hebt en je vragen proberen te beantwoorden. Misschien kom je er achter dat je bij de kerk zit die het "beste bij je past", misschien ook niet.

    Nou hoef je dat niet ieder jaar te doen. Ik denk echter dat het wel belangrijk is om dat "na je jeugd" te doen, wanneer je je vleugels uitspreid en uit huis gaat. Dat is een goed moment om eens zelf hierover na te denken. Voor mij is/was het in ieder geval erg van waarde om overal eens goed over na te denken en een bewuste keuze te maken voor de kerk en eigenlijk ook voor het geloof/God an sich. Deze bewustwording heeft me sterker gemaakt.

    Daarnaast vind ik het juist wél erg belangrijk om je uiteindelijk bij een gemeente aan te sluiten, anders kan je je nooit écht ergens thuis voelen en je betrokken voelen bij de kerk/gemeente.

    Edit:

    Daarnaast, zoals Ds. Dre ook al noemt: 'één kerk met verschillende afdelingen', zo denk ik er ook over. Uiteindelijk geloof je in hetzelfde, dus wat maakt het uit dat je iets zoekt wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt?

  10. Quote:

    Mijn vorige dominee heeft een zoon die samenwoont. Tijdens catechisatie zei hij eens tegen ons, dat hij de vriendin van zijn zoon beschouwd als diens vrouw en ze in zijn ogen getrouwd zijn. Wat vinden jullie van die visie?

    Prima, het ligt er alleen aan of zijn zoon (en zijn vriendin) er op dezelfde manier tegen aan kijken.

    Ik denk er hetzelfde over. Ik zie mijn vriend ook als mijn man, hoewel we (nog) niet samenwonen of getrouwd zijn. En onder "mijn man" versta ik degene met wie ik de rest van m'n leven zal samen zijn. Als je daar vanuit gaat - en ik denk dat jouw dominee dat doet -, dan zou je het ook zo kunnen zien dat ze een soort van getrouwd zijn.

  11. Quote:

    Als je écht gelooft dat het een zonde is lijkt me eerder dat het tegenovergestelde gebeurd, dat het niet eens in je opkomt ipv dat je er altijd aan denkt.
    smile.gif

    Op die manier wilde ik in eerste instantie ook reageren, maar dat heb ik weggehaald, omdat ik denk dat dat niet klopt. Waarom zou er iedere keer zoveel "ophef" ontstaan over seks voor het huwelijk, maar niet/minder over andere "zondes"?

    Blijkbaar is het toch minder vanzelfsprekend dan dat je niemand vermoord en niet steelt. Dat zijn dingen die redelijk automatisch zo gaan, vanuit je "hart". Als geen seks voor het huwelijk voor jou/iemand op dezelfde manier vanzelfsprekend is en het inderdaad niet in je opkomt: geweldig!

    NB: wat ik nu noem zie ik niet als reden om wél seks te hebben voor het huwelijk. Het is slechts een reactie op de quote.

    &wat betreft die zegening: ik neem aan dat je ook al een zegening hebt voor je gaat trouwen? Ik zie het als een soort van openlijke bevestiging. Iedereen ziet het en er wordt op een wat officieuzer manier een zegening gegeven.

  12. @Holla

    Niet met Paulus eens zijn klink ehm vrij radicaal en zo is het - voor mij - niet. Mijn standpunt hierover werd goed verwoord door Ds Dre op de vorige pagina:

    Quote:

    Verder hangt het af hoe zeker je bent dat je bij elkaar wilt blijven. Trouwen omdat je dan sex mag hebben lijkt me een heel slechte reden en grote kans dat het huwelijk niet echt geslaagd gaat zijn.

    In de tijd waarin de Bijbel geschreven is trouwde men jong, zo rond de 14. Als een vrouw zwanger werd en geen echtgenoot dan werd ze uitgestoten.

    In deze tijd zijn er goede voorbehoedsmiddelen, wordt een ongehuwde vrouw niet verstoten en trouwen velen op veel oudere leeftijd.

    Daarnaast blijf ik hoe dan ook van mening dat begeerte/lust geen reden of basis moet zijn voor een huwelijk (ook niet voor een relatie overigens, maar dat is wat anders). Dat betekent volgens mij niet dat ik het volledig oneens ben met Paulus.

    N.a.v. van je tweede quote van mij. Ik vind het fijn te horen dat het voor jou onzin is smile.gif Misschien is het mijn onwetendheid of slechts een andere blik.

  13. Quote:

    Iets van Adrian Plass?

    Daar zat ik ook aan te denken, want dat vind ik zelf ook leuk om te lezen. Behalve dat ik dus iets meer op zoek ben naar een soort van geloofsinleiding, meer informatie, vergelijkbaar met een alpha cursus. Ik denk dat de boeken van Adrian Plass daar niet zo geschikt voor zijn. Maar ik kan natuurlijk een van mijn boeken geven van hem, dus dat doe ik zeker een keer.

    Anyhow, iedereen tot nu toe bedankt voor het meedenken smile.gif

  14. Quote:

    Daar kan ik zeker in mee gaan. Ik denk wel dat als je op die manier voor elkaar kiest, dat het (over het algemeen) geen slecht idee is om een bruiloft te plannen
    knipoog_dicht.gif

    Maar ik ken mensen waarbij trouwen de komende jaren nog financieel onmogelijk is omdat ze studeren, weinig stufi krijgen, zo eigenlijk nog financieel afhankelijk zijn van hun ouders en hun ouders deze financiele tegemoetkoming zouden stop zetten als ze zouden trouwen. Een absolute regel dat je trouwplannen moet hebben om seks te kunnen hebben vind ik dus weer wat ver gaan. Maar het kan wel goed zijn om bij jezelf te rade te gaan waarom je niet (in de nabije toekomst) zou trouwen als je toch de keuze maakt om de rest van je leven met elkaar te delen.

    Daar kan ik wel persoonlijk op reageren, hoewel het vast als een slap antwoord zal klinken. Ten eerste, we zijn allebei student en dat neemt die financiële afhankelijkheid met die mee die jij noemt. Nou zouden onze ouders er waarschijnlijk wel achter staan, maar dat betekent niet dat ze onze bruiloft betalen.

    Aan de andere kant gaat het ook tegen mijn gevoel/gewoonte in om als student te trouwen, al kan ik niet verwoorden waarom. Als we beiden student-af zijn denk ik dat de trouwerij niet lang op zich zal laten wachten. We roepen nu steeds een datum in 2012 tegen iedereen, maar ik heb zo'n vermoeden dat we wel wat eerder zullen trouwen. Want ik ben het verder met je eens dat je 'net zo goed' kunt trouwen als je toch al voor de ander hebt gekozen.

    Trouwen is maar een papiertje, oke en nog een zegening (laat ik dat niet vergeten), maar ik hoop dat God ook achter onze keuze voor elkaar staat vóórdat we trouwen. Anders zou liefde niets voorstellen zonder die trouwdag.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid