Spring naar bijdragen

benjamin79

Members
  • Aantal bijdragen

    51
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door benjamin79

  1. 2 tim 4:14 Alexander, de kopersmid, heeft mij veel kwaad gedaan; de Heer zal hem zijn verdiende loon geven.

    Ik vraag werkelijk me af wat hier het nut van is, dat we dit weten. Ok, de smid heeft Tim. dwarsgezeten. Tim. wenst hem nu kwaad toe (dit regelt God) en vermeldt dat anderen ook voor hem moeten oppassen.

    Wat een haat, en dan ook nog even op de troon van God gaan zitten he? ik snap dus wel wat Wortel bedoelt.

    Verder vind ik ook dat er een hoop wartaal in de bijbel staat. Gelukkig eigenlijk ook maar, nu is het op elke willekeurige manier uit te leggen. Dat gebeurt dan ook, kijk maar eens hoeveel verschillende protestantse stromingen alleen Nederland al heeft.

  2. Ok nu weer on-topic :-)

    Quote: Om af te trappen: ik denk niet dat er een methode is die 100% uitkomst kan bieden op de vraag of God bestaat, vandaar dat ik denk dat mocht God bestaan er geen consequenties volgen op het niet weten dat hij bestaat.

    Dat haal ik dus niet uit de bijbel Als dat zo is waarom heeft het christendom dan zo'n zendingsdrang? Het is de opdracht van de gelovige om het woord te verspreiden tot in alle uithoeken van de wereld. Dat gebeurt niet zomaar.

    Verder zegt God (Jezus) dat niemand zalig kan worden dan door hem.

  3. Quote: Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet.

    Vaak gebruikt dit zinnetje. Geloof is dus bewijs van dingen die men niet ziet. Moet je es proberen voor de rechtbank.

    Nee, die zin slaat nergens op, behalve als je kritiekloos dingen uit de bijbel aanhaalt.

  4. Quote:

    Ja en nee. Kinderstrefte hangt m.i. wel deels samen met de medische wetenschap. Maar die kindersterfte is idd een grote boosdoener in dergelijke statistieken.

    En idd, als je kijkt naar de middeleeuwen waar het verhaal van rond gaat dat de gemiddelde leeftijdsverwachting 35 zou zijn, dan kom ik iig een hele hoop mensen tegen die toch best wel oud geworden zijn. Hildegard van Bingen werd bijv. 81 jaar.

    het gaat om de gemiddelde leeftijd mensen. De meesten stierven voor hun 1e. Door gebrek aan medische (wetenschappelijke) kennis. Verder was voor landarbeiders de levensverwachting rond de 45. Dan waren ze lichamelijk gesloopt. De vrouwen werden door een leven als baarmachine (10-15 kinderen geen uitzondering) niet veel ouder.

  5. Quote:

    [...]

    Wetenschap wordt vaak bekritiseerd door wetenschappers. Dat is inherrent aan wetenschap: het is in twijfel te trekken.

    En 'bewijs heet dan iets wat plausibel is', euh, net iets anders: Met bewijs maak je een hypothese meer plausibel. Door verificatie (wat je dus met empirisch bewijs tracht te bereiken) 'bewijs' je een hypothese. Bewijs in deze context is 'evidence' en geen 'proof', want wetenschappelijke theorieën zijn niet te 'proven'. Want hier treedt namelijk het verificatie probleem op, het geeft een indicatie dat je wellicht goed zit, maar het sluit geen mogelijke falsificatie uit. Kortom, met een hele hoop bewijs en gebrek aan tegenbewijs maak je je theorie slechts plausibel, althans binnen het wetenschappelijk paradigma. Want dat paradigma is namelijk ook in twijfel te trekken mocht je het willen, het belijft uiteindelijk een geloof, wel een geloof dat practisch gezien wel werkt.

    Welk feit is dat 'we' ouder worden? 'We' worden helemaal niet ouder. 'we' constateren slechts dat de mens in onze streek gemiddeld genomen ouder wordt. Dat heeft trouwens geen bal met een telesoop te maken en slchts ten dele met een microscoop. Oorzaak zit 'm in lager kindersterfte door toegenomen medische kennis en verbetering van de welvaart.

    Je onderschrijft mijn verhaal. De toegenomen medische kennis en welvaart zijn verantwoordelijk. Wetenschap dus. Maar is dit te bewijzen? Dit lijkt een discussie te worden over wat bewijs is.

  6. Quote:

    [...]

    Nee hoor. Wetenschap geeft hoogstens plausibiliteit. Zeker weten doe je niet. En dan ben ik nog optimistisch, bepaalde postmodernisten zullen nog een stuk negatiever hier over zijn. Wetenschap vraagt om een bepaald geloof, een geloof wat zelf eigenlijk bar weinig zeker beweert te weten.

    Wetenschap wordt vaak bekritiseerd door gelovigen. Bewijs heet dan ineens iets wat plausibel is. Feit is dat we 30 jaar ouder worden dan 200 jaar geleden. Niet door geloof in God maar door de wetenschap, met name de uitvinding van micros- en telescoop.

  7. Quote:

    Als een mens Jezus Christus aanneemt als Heer, ontvangt die persoon de Heilige Geest als onderpand in het hart Die getuigt dat God bestaat.

    Op die manier weet die persoon dus dat God bestaat. Maar een ander kan niet controleren of die persoon wel de Heilige Geest in het hart heeft en kan dus ook niet controleren dat de ander het zeker weet dat God bestaat en dat de Heilige Geest deze absolute overtuiging in het hart heeft gegeven.

    Daarnaast komt het voor dat God Zichzelf laat zien aan iemand die nog niet Jezus als Heer heeft aangenomen. God laat Zich soms visueel zien, maar vaak ook niet, maar dan laat Hij Zich op een andere manier zien, een aanraking. Dan weten die mensen op dat moment absoluut zeker dat God bestaat, want dan hebben ze een ervaring die alleen van God kan zijn; daar zijn ze dan 100% van overtuigd. Dan nog heeft die persoon de vrije wil om daar dan op te reageren om Jezus aan te nemen als Heer, of niet (of pas jaren later enz.).

    Er zijn ook mensen die 100% zeker weten dat Allah bestaat omdat Allah persoonlijk tot hun gesproken heeft. Jomanda is er heilig (!) van overtuigd dat ze rechtstreeks in verbinding staat met God, Maria en wie weet wie al niet meer. Anderen geloven dat ook.

    Je relaas gaat dus niet op.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Maar bestaat er wel zoiets als "weten"? Is niet alles "geloven"?

    Als ik "weet" dat er een mok op tafel staat, is het dan niet eigenlijk zo dat ik
    geloof
    dat er een mok op tafel staat, omdat ik
    geloof
    dat mijn ogen mij niet bedriegen, omdat ik
    geloof
    dat ik klaarwakker ben, omdat ik
    geloof
    dat...?

    Definieer weten.
    smile.gif

    Voor weten hebben we wetenschap. Dat gaat over dingen die we weten. Ze zijn reproduceerbaar en controleerbaar.

  8. Quote:

    Admod note:
    BOT, dit topic gaat over hoe belangrijk het is te weten of God bestaat.

    De vraag is dan ook of je dat kunt weten. Dat kan m.i. niet. God is onmogelijk te definiëren. Vraag maar en je krijgt geen eenduidig antwoord. God is voor de één Jahweh, voor de ander Allah, een derde gelooft in 100 goden.

    Daarom heet het geloof. Geloof is geen weten. God is niet te bewijzen.

  9. Quote:

    [...]Ach...

    [...]Er is altijd genoeg reden om elk figuur uit de bijbel onder de loep te nemen.

    [...]Dat zegt helemaal niets. Paulus kan, hoewel hij Petrus misschien niet mocht (dat weet ik verder niet), in Petrus (terecht) zijn meerdere hebben gezien wat betreft de getuigenis van Jezus' leven. Waarom zou Paulus daar nog over moeten spreken? Hij had er waarschijnlijk weinig meer over kunnen vertellen.

    Maar aangezien hij geleerd was in de Schrift, richtte hij zich daar op.

    Best mogelijk. Maar dat is ook maar speculatie. Ik blijf het merkwaardig vinden.

  10. Quote:

    [...]De conclusie's die je trekt zijn
    niet logisch
    :

    Paulus spreekt nooit over Pontius Pilatus --> Paulus weet niets van Pontius Pilatus

    Wie zegt er dat Paulus helemaal niet de intentie had om over Jezus' leven te spreken? Misschien vond hij dat bijvoorbeeld Petrus dat beter kon doen, omdat hij erbij was.

    Je spreekt wel erg stellig over wat Paulus weet en gelooft. Heb je hem gesproken toevallig?

    Pontius Pilatus is misschien een wat ongelukkig voorbeeld want zo vaak komt die niet in beeld. Maar de rest is curieus. Voor velen is Paulus na Jezus de invloedrijkste figuur in het NT. Reden genoeg om hem eens onder de loep te nemen. Petrus en Paulus waren geen dikke vrienden overigens.

  11. Quote:

    Ik geloof dat het uiterst belangrijk is om te weten dat God bestaat.

    Er is een methode die 100% uitkomst biedt op de vraag of God bestaat en er volgen consequenties op het niet weten of/dat Hij bestaat.

    Die methode is alleen voor anderen niet 100% verifieerbaar, want het is alleen voor elke individu afzonderlijk verifieerbaar.

    Je schermt met Paulus van Tarsen.(voetnoot of hoe dat ook heet) Paulus schreef heel veel over de christelijke religie in allerlij brieven. Maar daar is iets heel geks mee aan de hand. Als Jezus namelijk een ECHT mens was die echt bestaan heeft dan wist Paulus daar namelijk helemaal NIETS van. Paulus heeft namelijk nooit gehoord van, en schrijft ook nooit over: Maria, Jozef, Betlehem, Herodes, Johannes de Doper etc. Hij heeft nooit gehoord van de wonderen, Hij citeert NOOIT dingen die Jezus zou gezegd hebben. Hij weet niets van een gemeente van Jezus. Hij weet niets van een intocht in Jeruzalem. Hij heeft het nooit over Pontius Pilatus, of over een veroordeling en terechtstelling. Hij spreekt NOOIT over die dingen. Paulus weet helemaal niets van wat wij het levensverhaal van Jezus zouden noemen, BEHALVE de kruisiging, de opstanding en de hemelvaart.

    En deze drie gebeurtenissen worden door Paulus nooit op deze aarde geplaatst!!! Net als de andere heiland goden uit die tijd (want er waren er veel meer) plaatst Paulus de dood, opstanding en hemelvaart van zijn eigen heiland god Jezus Christus in een mythisch, onaards rijk. Dus niet op deze aarde.

    Paulus gelooft niet dat Jezus ooit een echt mens was. Hij heeft zelfs nog nooit van dat idee gehoord en spreekt er niet over. En Paulus is not wel de link tussen de periode dat Jezus zou hebben geleefd en het oudste evangelie: Het evangelie van Marcus.

    Daarom hoor je Christelijke leiders bijna nooit spreken over de vroege dagen van het christendom. Want het gekke is dus dat het huidige christendom beweert dat Jezus echt leefde tot het jaar 33. Dat iedereen dat daarna minstens 40 jaar lang totaal is vergeten en het zich toen zogenaamd met het evangelie van Marcus opeens weer is gaan herinneren.

  12. Quote:

    In bovenstaande tekst staat duidelijk dat Johannes aanwezig was bij het kruis. De rest was gevlucht, in diepe droefenis (Petrus) of berouw en zelfverwijt (Judas).

    De evangeliën spreken elkaar tegen over wie er aanwezig waren bij het kruis. Johannes zegt dat hij de enige was. Toch weet hij maar enkele "kruiswoorden" van Jezus op te tekenen. De rest van de kruiswoorden (Matth, Marcus,Lucas) vermeldt Johannes niet. Niet belangrijk genoeg? Merkwaardig...

  13. Quote:

    Nee, ziekte komt niet van God, maar van de duivel. Gezondheid en genezing komen van God.

    Hoe kom je daar nu bij? Als God alles heeft geschapen heeft hij ook ziekte, hongersnood en ellende geschapen. Dat blijkt ook uit de bijbel, waar God (en niet de satan) ellende over Egypte uitroept.

    Lees Jesaja 45 vers 7: "Ik ben de HEER, er is geen ander die het licht vormt en het donker schept, die vrede maakt en onheil (in andere vertalingen "kwaad") schept. Ik ben het, de HEER, die al deze dingen doet." Dit is in overeenstemming met het bijbelse scheppingsverhaal. Hieruit blijkt dat de boom van goed en kwaad al bestond voordat Adam en Eva ervan aten. Hij noemde zijn schepping goed of mooi (afhankelijk van de vertaling). Dit wil dus zeggen dat God, de Schepper van die boom, het kwaad al geschapen had voordat Adam en Eva ervan aten.

  14. Quote:

    [...]

    Dat past in een fraaie traditie, waar ook toenmalig RPF Leen van Dijke in stond.

    Van Dijke zei in 1996 letterlijk in het weekblad Nieuwe Revu: “Ja, waarom zou een praktiserend homoseksueel beter zijn dan een dief? (
    der_wegens_discriminatie_van_homo_s_vervolgd.html)


    Samengevoegd:

    [...]

    Er staat ook in de Bijbel dat God geen God van de doden is, maar van de levenden. En er staat in de Bijbel dat de martelaren, die naar lichaam gedood zijn, leven in de hemel.

    Alleen de martelaren? Maar wat is een martelaar? De doden hebben blijkbaar geen God nodig? A

    Aan de ene kant staat dat de doden van niets weten en dat op de dag des oordeels de graven open zullen gaan. Maar er staat ook dat bepaalde "heiligen" zoals Mozes, Elia en anderen blijkbaar wel in de hemel verkeren. Blijkbaar gaan bepaalde mensen naar de hemel en moeten anderen in hun graf wachten.

  15. Quote:

    [...]

    Later beweerde Van Dijke dat hij het juist andersom had gezegd: waarom focussen christenen zo op de zonde van de homoseksuele praxis? Hij hangt het in protestantse kringen vrij normale idee aan dat alle zonden gelijk zijn, maar dat kwam nogal op een rare manier in de Nieuwe Revu terecht.
    knipoog_dicht.gif

    Precies. Als homosexualiteit zo'n enorme doodzonde was dan had God dat wel in de 10 geboden of zo gezegd.

  16. Quote:

    [...]

    Heeft dit ook met deze boom te maken?

    Gen 3.22 Toen dacht God, de HEER: Nu is de mens aan ons gelijk geworden, nu heeft hij kennis van goed en kwaad. Nu wil ik voorkomen dat hij ook vruchten van de levensboom plukt, want als hij die zou eten, zou hij eeuwig leven.


    Samengevoegd:

    [...]

    Wat gebeurt er met de zielen van moordenaars, ongelovigen, homo's?

    Je stelt homo's gelijk aan moordenaars?


    Samengevoegd:

    Quote:

    Ik vraag me af, als kinderen doodgaan en ze gaan naar de hemel, worden ze dan nog ouder? Of hebben ze voor altijd het lichaam en cognitieve vermogen van een kind? Of groeien ze wel qua verstand maar niet qua lichaam? Net als volwassenen, groeien die ook in wijsheid?

    Er staat nergens in de bijbel dat als kinderen dood gaan, ze dan naar de hemel gaan. Volwassenen ook niet. Vooral protestanten nemen dat klakkeloos over van (meestal) hun ouders. Er staat echter in de bijbel dat aan het eind der tijden de graven zullen opengaan en de zeeën hun doden zullen prijsgeven. De doden hebben geen gedachten, zij weten van niets.

  17. Quote:

    Naiviteit en domheid zijn prima voorwaarden voor een hoger levensgeluk. Verder prefereer ik een wat meer wereldwijze benadering van dit leven.


    Samengevoegd:

    [...]

    Kip vs. Ei denk ik. Intelligente mensen zijn niet alleen stereotypisch gemiddeld minder sociaal, daar zijn we het min of meer overeens. Ik denk echter dat dat verworven is. Ze zijn niet van nature minder sociaal, ze worden minder sociaal door onbegrip van leeftijdgenoten op jonge leeftijd. Geen wet van meden en perzen, maar het is de indruk die ik krijg.

    Arm van geest betekent niet gelijk dom. Het is ook de (on)wil om dingen te onderzoeken.

    Verder moeten we een onderscheid maken tussen intelligentie en sociale intelligentie. Die 2 gaan niet altijd samen helaas. Mensen die een hoog IQ en EQ hebben zijn de "succesvollen" in de maatschappij.

  18. Quote:

    Het klopt inderdaad dat niets uit de Bijbel moet worden verwijderd en dat alles uiteindelijk tot nut is. Wat dwaze vragen zijn, is te leren uit de Heilige Geest.

    Het gaat erom welke uitkomst vragen hebben. Het doel van God is het evangelie, de goede boodschap. Hij wil ieder mens redding, gezondheid, voorspoed, vrijheid, rust, vrede, blijdschap, bescherming en andere zegen geven. Leidt een discussie of vers tot twist of eindeloos gepraat zonder dat het iets oplevert, dan is het goed het voorlopig aan de kant te leggen en met het woord van God bezig te gaan voor zover dat tot zegen leidt.

    Dingen die niet tot zegen leiden, leiden tot vloek.

    In de geschiedenis is te zien hoe misbruik van het woord van God kan leiden tot ellende, uitwassen, sektevorming enz. . Daarbij werd niet de gezonde boodschap van het evangelie voor ogen gehouden, maar werden zijsporen ingegaan die niet overeen kwamen met de verkondiging van het evangelie.

    Het is nooit verkeerd om vragen te stellen, maar het is ook weer goed om vragen weer te kunnen loslaten en ze (voorlopig) opzij te leggen totdat er in de toekomst meer openbaring over komt. Openbaring krijgt een mens juist door de goede, begrijpelijke dingen in de Bijbel te lezen en door gebed en relatie met God.

    Dwaze vragen leiden af van het evangelie.

    Jouw kritische vragen zijn in principe niet verkeerd, als je er een juist hart bij hebt en echt op zoek bent naar de waarheid. Saulus was (zelfs al vóor zijn bekering en naamsverandering naar 'Paulus') een zeer grote ijveraar voor God en erg fanatiek. God zag het hart van Saulus en zijn ijver en fanatisme en begon hem te gebruiken voor het evangelie. Zo wil Hij iedereen (meer) in Zijn koninkrijk inzetten die oprecht naar de waarheid zoekt, deze vindt en zich naar meer openbaring uitstrekt.

    Een juist hart en de waarheid. Dingen die ik niet 123 kan duiden.

    De waarheid is dat iedereen er anders over denkt. Dat blijkt ook wel uit de godsbeleving door de eeuwen heen. Wat vroeger als goed werd beschouwd (in naam van God) wordt nu als verfoeilijk afgedaan (weer in naam van God). Jezus was geen tegenstander van slavernij bijvoorbeeld. Geen woord hierover, sterker nog, hij haalt het meermaals aan in vergelijkingen. Dat een mens een ander mens kan bezitten (op deze wereld) vindt Jezus blijkbaar geen probleem. Tegenwoordig is slavernij één van de ergste misdaden.

    Met het juiste hart is het hetzelfde.

    Wat wij nu een juist hart vinden, vinden we over 200 jaar een fout hart. En God verandert blijkbaar mee, want het is altijd in naam van God. Kijk maar naar Paulus.

  19. Quote:

    [...]Toch wel. Die houdt direct verband met je vraag hier. In dat topic zie ik je niet aangeven wat je met de antwoorden doet, terwijl dat nogal relevant is voor je visie op de vraag in dit topic.

    [...]Nee, hoe kom je daar bij?

    [...]Kortom, alle interpretaties zijn persoonlijk? Waarom is dat voor de visie die Piebe aandraagt dan een argument in je beoordeling van die visie?

    Op het moment dat een interpretatie persoonlijk wordt gebruik ik hem. En de antwoorden vanuit mijn vorige topic zijn zo uiteenlopend dat dat niet relevant is voor mijn visie. Die antwoorden zijn ook weer interpretaties he?

  20. Quote:

    [...]Ja, de schrift is er onder meer tot lering, weerlegging van zinloze discussies, tot verbetering en onderwijzing.

    1 Tim 1,4

    noch zich bezig te houden met fabels en eindeloze geslachtsregisters, die veeleer moeilijkheden ten gevolge hebben dan door God gegeven leiding in het geloof.

    Tit 3,9

    maar dwaze vragen, geslachtsregisters, twist, en strijd over de wet moet gij ontwijken, want dat is nutteloos en doelloos.

    Er staat ook (in het NT) dat elke tittel en jota van de wet betracht moeten worden. Dat rijmt niet met wat Timoteus zegt. En wat zijn dwaze vragen, wie bepaalt dat?

  21. Quote:

    [...]Levensbeschouwing. Het niet-christelijke deel van dit forum
    smile.gif

    [...]

    Snap ik. Wat ik, en dat meen ik, wel jammer vind, is dat je vervolgens nauwelijks het gesprek aan gaat. Ik haalde een oudere vraag van je aan, die met deze vraag in verband staat, en vroeg wat je van de antwoorden vond. Dat negeer je. Ik vroeg je wat er nog voor interpretaties zijn naast "eigen interpretaties". Dat negeer je. Je krijgt van Piebe, Eulogia en van mij handreikingen over hoe je dit citaat kan lezen. Behalve een toezegging iets te bestuderen dat je al op voorhand afwijst, negeer je dat.

    Kritische vragen zijn prima, maar laat je vraag dan ook een echte vraag zijn en toon enige bereidheid iets te leren.

    Die oude vraag is nu niet aan de orde. De vraag over de interpretaties is retorisch bedoeld neem ik aan? Geloof me, ik heb genoeg interpretaties gelezen over verschillende bijbelteksten. Hoe meer je er van leest, hoe minder geloof je er aan hecht. Geloven is persoonlijk heb ik gemerkt. Ieder vult voor zichzelf in wat hij/zij eruit opmaakt. Dat wil dus niet zeggen dat ik niet geinteresseerd ben in de mening van anderen. Vandaar mijn vragen.

  22. Quote:

    [...]

    Als je niet uit gaat van de onfeilbaarheid van de Schrift is de verklaring heel simpel: Jezus zat er gewoon naast.

    Maar ja, dit is een christelijk forum, zoals je wellicht weet. Ik vermoed dat de crew, als je aan die interpretatie wil vasthouden, dit topic minimaal richting LB gaat schoppen.

    Sorry, wat is LB? Ik werd vroeger op catechesatie trouwens al naar huis gestuurd omdat ik lastige vragen stelde. Het kost mij moeite om als een schaap alles maar te slikken. Bij het onderzoeken van de Schrift komen er, althans bij mij, vragen op waar ik een antwoord op wil.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid