Spring naar bijdragen

Russell Nash

Members
  • Aantal bijdragen

    55
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Russell Nash

  1. Ik ben geen donor en zal dat denk ik voorlopig ook niet zijn. Ik vind het geen prettige gedachte dat ik opgedeeld kan worden in meerdere mensen.

    Daarentegen ben ik wel van mening dat mensen die wèl donor zijn in een voorrangspositie geplaatst moeten worden wanneer het nodig is. Dat betekent dat als er 1 nier beschikbaar is, en ik (geen donor) en pietje (wel donor) beide een nier nodig hebben, de nier naar pietje zou moeten gaan.

    Hier ben ik het dus pertinent mee oneens. Ik ben zelf donor en het zal me werkelijk worst wezen wie mijn organen ontvangt als ik sterf. Als iemand donor wordt, neem ik aan dat diegene dat doet om zijn medemens te helpen, ongeacht wie dat is. Het komt een beetje vreemd op me over om daar allerlei eisen aan te stellen.

    Voor hetzelfde geld gaan mijn organen naar een niet-donor die daardoor zo geïnspireerd raakt dat hij/zij zelf donor wordt. Of Nobelprijswinnaar. Maar het kan natuurlijk ook anders: iemand die zelf ook donor is, ontvangt mijn lever en leeft daardoor lang genoeg om tien jaar later iemand te vermoorden. Om maar even aan te geven hoe absurd het is om voorwaarden aan je donorschap te verbinden; je kunt immers niet in de toekomst kijken.

  2. . Zo weten we dat de zesdaagse schepping en de zondvloed aantoonbaar onzin is. Verder wijst onderzoek uit dat bidden geen effect heeft anders dan bijvoorbeeld een placebo-effect.

    Aantoonbaar onzin? Je probeert God te verklaren vanuit de natuurlijke grenzen waarin wij leven en bestaan. God is Geest en staat hier boven, dus elke claim die je doet is bij voorbaat al onzinnig als deze alleen gebaseerd is op natuurlijke waarnemingen. Je kunt hoogstens beweren dat God niet bestaat omdat je Hem niet kan waarnemen, maar meer ook niet.

    Wetenschap houdt zich dan ook slechts bezig met het verklaren van natuurlijke verschijnselen. Goden vallen om die reden per definitie buiten de scope van de wetenschap.

    Dankzij die wetenschap kunnen we inmiddels echter wel stellen dat de Aarde ongeveer 4,7 miljard jaar oud en is en dat er geen enkel bewijs is voor een wereldwijde vloed. Sterker nog, het aanwezige bewijs spreekt deze bewering op alle fronten tegen. Daarmee wordt uiteraard niets gezegd over goden, in welke hoedanigheid dan ook. De wetenschap kan op dat punt simpelweg geen stelling nemen.

  3. Het Reformatorisch Dagblad haalt een student Biologie aan als autoriteit op het gebied van evolutie? En refereert aan een studiedag die door wel vijftig mensen bezocht werd? Dat klinkt allemaal wel erg gezocht, om maar niet te zeggen: wanhopig. Bovendien lijkt hij zijn 'argumenten', die al vele malen weerlegd zijn, rechtstreeks van de Answers In Genesis website geplukt te hebben. Zeer teleurstellend.

    En meneer Evenboer vergeet voor het gemak even dat veel verhalen over een grote vloed, afkomstig uit andere culturen, het bijbelse zondvloedverhaal met soms wel honderden jaren predateren. Hij zou zich dus af moeten vragen of het verhaal uit zijn bijbel niet gewoon ordinair jatwerk is. Daar komt bij dat beschavingen die al bestonden voordat de zondvloed plaats zou hebben gevonden (zoals de Egyptenaren), ook daarna nog steeds bestonden en geen enkele melding maakten van een vloed. Goed onderzoek: Hier zijn de feiten. Welke conclusies kunnen we daaruit trekken? Slecht onderzoek: Hier is mijn conclusie. Welke feiten kan ik vinden die erbij passen?

  4. Niet zo bijster interessant?

    Heb je enig idee wat voor implicaties het heeft als het onderzoek blijkt te kloppen? Dat zou bewijzen dat er leven buiten de Aarde mogelijk is. Plus, ondersteunend bewijs voor de theorie dat het leven op onze planeet ontstaan is door organisch materiaal dat hier door meteorietinslagen terecht is gekomen.

    Dus mochten we elders in het universum geavanceerd leven ontdekken, maar het lukt ons niet om daarmee te communiceren, dan is het niet interessant? Merkwaarig criterium.

  5. Dat geldt voor mij anders ook. Het geeft echter wel aan dat het wetenschappelijke peer review proces werkt: als het onderzoek niet klopt, wordt het genadeloos afgeschoten.

    Daarbij is dit bericht overigens niet door NASA zelf naar buiten gebracht. Die houdt zich namelijk opvallend stil. Mainstream media hebben het bericht opgepikt van de website van het Journal of Cosmology en zijn ermee aan de haal gegaan, terwijl op de JoC-website duidelijk staat dat het wetenschappelijk artikel van Hoover eerst nog peer review moet ondergaan.

    Ik ben dan ook niet zo kapot van reguliere media die wetenschappelijk nieuws verslaan. Meestal ontbreken cruciale nuanceringen. Maar als het onderzoek niet blijkt te kloppen, zijn diezelfde media er meestal als de kippen bij om het onderzoek af te doen als 'grap' of 'slechte wetenschap'. Terwijl ook Hoover nu gewoon het standaard proces doorloopt.

  6. Dat is wel wat Nu.nl erover meldt:

    Quote:

    Maar sommige bacteriën in de meteorieten vertonen overeenkomsten met blauwalgen, een van de oudste levensvormen op aarde.

    Waarschijnlijk bedoel je de vondst van de arseenbacterie vorig jaar? Dat is ook de reden dat ik erg benieuwd ben naar de afloop van het peer review proces. Eerst maar eens zien of het onderzoek correct is verricht. Maar als het klopt, is het natuurlijk spectaculair nieuws.

    Overigens heeft het verhaal over de arseenbacterie niets te maken met dit onderzoek.

  7. Op 5 maart las ik dit reeds op verschillende buitenlandse websites, maar nu staat het ook op Nu.nl.

    Quote:

    'Buitenaards leven gevonden in meteoriet'

    Uitgegeven: 7 maart 2011 07:05

    Laatst gewijzigd: 7 maart 2011 07:24

    AMSTERDAM - Een wetenschapper van de NASA claimt dat hij de gefossiliseerde resten van buitenaardse bacteriën heeft aangetroffen in enkele meteorieten.

    De resten van de op algen lijkende levensvormen zijn gevonden in drie zeldzame koolstofhoudende meteorieten. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

    hoover2_620x350.jpg

    De bacteriën zijn volgens de ontdekker, astrobioloog Richard Hoover, vermoedelijk in de ruimte ontstaan, omdat de fossielen geen stikstof bevatten. Dit bestanddeel is onmisbaar voor al het leven op aarde.

    Dit is het wetenschappelijke artikel in het Journal of Cosmology. (Engels)

    Dit is dr. Richard B. Hoover, de schrijver ervan. Hij is een ervaren NASA wetenschapper die regelmatig voor zijn werk is onderscheiden. (Engels)

    Momenteel wordt het artikel onderworpen aan grondige peer review; een team van 100 experts bekijkt of het onderzoek goed is uitgevoerd. Daarnaast is er nog een algemene uitnodiging gestuurd aan zo'n 5.000 wetenschappers om hun kritische licht erop te laten schijnen [bRON] (Engels). Besmetting van de meteoriet met 'aardse' bacteriën wordt uitgesloten door Hoover, vanwege de afwezigheid van stikstof in de fossiele resten.

    Afwachten dus, of Hoovers onderzoek het kritische oog van zijn collega's kan doorstaan. In elk geval voedt zijn onderzoek bestaande theorieën, die veronderstellen dat leven op aarde ontstaan is door metorietinslagen.

  8. Quote:

    Evenals -en dat is belangrijk- Rechtvaardigheid.

    Is iemand laten omkomen bij een woningbrand, terwijl je er iets aan kunt doen, rechtvaardig?

    Quote:
    God heeft z'n redenen om deze brand niet te voorkomen. Redenen die wij niet weten of snappen.

    "Gods wegen zijn ondoorgrondelijk", dus. Dat verklaart nog steeds niet waarom een liefhebbende God iemand levend laat verbranden, terwijl hij daar iets aan kan doen.

    Quote:
    God wilt niet ingrijpen in de menselijke vrij wil en verantwoordelijkheden.

    Als God alwetend is, weet hij precies welke beslissingen iemand op welk moment neemt en wat diegene wanneer gaat doen. Van 'vrije wil' kan dan geen sprake zijn. God weet immers van tevoren al wat er gaat gebeuren. Het scenario ontvouwt zich precies zoals God wist dat het zich zou ontvouwen. Dat geeft slechts de illusie van vrije wil.

    Quote:
    God wilt ons duidelijk maken dat wij voorzichtig moeten zijn met vuur.

    Waarom heeft hij dan geen vuur gecreëerd dat geen pijn doet? Of onkwetsbare mensen?

    Quote:
    Nee, dat is het niet per se.

    Dan is God onlogisch.

    Quote:
    Niet echt, Hij heeft weliswaar een wereld geschapen zonder lijden, maar omdat Hij vrije wil zo belangrijk vond ook een wereld met een keuze. Een keuze met -zoals elke echte keuze- gevolgen. Onze keuze was tegen God en daar is lijden een gevolg van.

    Zie mijn eerder opmerkingen over vrije wil. In het licht van een alwetende God is vrije wil slechts een illusie. Mensen straffen op basis van gebeurtenissen, waarvan je van tevoren weet hoe die zich gaan ontvouwen, is onlogisch en wreed.

    Quote:
    Al ons lijden zonder meer opheffen is in strijd met Rechtvaardigheid én met onze vrije wil.

    ¿Que? Rechtvaardig vanuit welk perspectief?


    Samengevoegd:

    Quote:

    Tuurlijk. Ik bedoel ermee dat er nog verschillende factoren mee wegen die jij niet hebt meegewogen. Op basis van wat jij schreef zou wat je zegt wellicht een redelijke conclusie kunnen zijn, maar er speelden nog een tal van andere zaken mee die je niet hebt meegewogen in je conclusie.

    Zoals?

    Quote:
    Dat jij het niet logisch vindt overkomen wilt niet zeggen dat het niet logisch is.

    Wanneer een brandweerman iemand zou laten verbranden, terwijl hij diegene had kunnen redden, zouden we dat verwerpelijk vinden. Waarom is het niet verwerpelijk als God het doet?

    Quote:
    Een aantal, meer wellicht dan ik zelf ken of begrijp.
    Ik
    ben namelijk niet alwetend. Maar niet flauw te doen zal ik een reden noemen: Vrije wil. Als je alles wat negatief kan uitpakken onmogelijk maakt, neem je de vrije wil weg.

    Zoals ik ook tegen Machiavelli zei: in het licht van een alwetende God is vrije wil slechts een illusie.

  9. Nee, hijzelf niet. Anderen wel:

    Quote:
    Pascal himself didn't address the question of other religions in his section on the wager, presumably because throughout the rest of Pensées (and in his other works) he examined alternatives, like stoicism, paganism, Islam, and Judaism, and concluded that if any faith is correct, it would be the Christian faith.

    Nonetheless, as this criticism has surfaced, apologists of his wager counter that, of the rival options, only the ones that award infinite happiness affect the Wager's dominance. They claim that neither Odin's nor Kali's finite, semi-blissful promise could contend with the infinite bliss offered by Jesus Christ, so they drop out of consideration.[15] Also, the infinite bliss the rival god offers has to be mutually exclusive. If Christ's promise of bliss can be attained concurrently with Jehovah's and Allah's (all three being identified as the God of Abraham), there is no conflict in the decision matrix in the case where the cost of believing in the wrong god is neutral (limbo/purgatory/spiritual death), although this would be countered with an infinite cost in the case where not believing in the correct god results in punishment (hell).[15]

    And furthermore, ecumenical interpretations of the Wager[16] argue that it could even be suggested that believing in an anonymous god or a god by the wrong name, is acceptable so long as that god has the same essential characteristics (like the God of Aristotle). Proponents of this line of reasoning suggest that either all of the gods of history truly boil down to just a small set of "genuine options",[17] or that if the wager can simply bring one to believe in "generic theism" it has done its job.[18] Critics respond by stating that the wager must account for all potential gods and goddesses, without specifying whether they belong to a historical religion or not.[19]

  10. Quote:

    Wellicht dat je dan ook moet kijken voor een aspect van deze puzzel onder welke factoren de schepping geschapen is en wat er van geworden is.

    Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt?

    Quote:
    Ik ga voor optie drie.

    God is alwetend/almachtig/liefhebbend en heeft een wereld geschapen waarin lijden mogelijk is.

    Dat is niet echt een logische actie voor een liefhebbende God. Waarom zou hij dat doen?

    Quote:
    Klopt, had ook gekund. En deed hij niet, met reden.

    Wat voor reden?

  11. Quote:

    Is het erger wanneer je niet gelooft of wanneer je in een andere God gelooft?

    Ik vraag me dit al een tijdje af.

    Zou God het erger vinden wanneer je niet gelooft of wanneer je in een andere God gelooft? Bijvoorbeeld een God uit het hindoeisme of het Sikhisme.

    Blijkens de 10 geboden lijkt God het niet op prijs te stellen wanneer je in een andere God gelooft...

    Jullie weten hier meer van. Vertel me...

    (ik hoop dat ik het forum niet te vol pomp met vragen van mij, ik weet niet wat gepast is hier met betrekking tot het aantal topics per dag?)

    Dat is natuurlijk totaal afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt.

    Een zoroastriër zou zeggen: Zou Ahura Mazda het erger vinden wanneer je niet gelooft of wanneer je in een andere god gelooft?

    Een hindoe zou zeggen: Zou Krishna het erger vinden wanneer je niet gelooft of wanneer je in een andere god gelooft?

    Een scientologist zou zeggen: Zou Lord Xenu het erger vinden wanneer je niet gelooft of wanneer je in andere aliens gelooft?

    Je vraag komt in feite neer op de bekende Pascal's Wager. Blaise Pascal zei dat je maar beter in God kunt geloven, ook als je niet zeker weet dat hij bestaat. Als blijkt dat hij dan namelijk wél bestaat, zit je in elk geval aan de goede kant van de score. Of toch niet...:

    Wikipedia zegt:

    "Since there have been many religions throughout history, and therefore many potential gods, some assert that all of them need to be factored into the wager, in an argument known as the argument from inconsistent revelations. This would lead to a high probability of believing in the wrong god, which destroys the mathematical advantage Pascal claimed with his Wager."

    Pascal presenteerde een valse dichotomie: óf (de christelijke) God bestaat wel, óf niet, dus als je wel gelooft zit je altijd goed. Daarbij vergat hij voor het gemak even dat mensen in de loop van duizenden jaren in miljoenen goden hebben gelooft en dat het dus niet een keuze is tussen A en B, maar tussen A, B, C, D, E, F enz. Het zou natuurlijk net zo goed kunnen dat we ons na onze dood moeten verantwoorden aan een een godin met de naam Anita, die heel boos is dat je al die tijd in een niet-bestaande christelijke godheid hebt gelooft.

  12. Quote:

    Waarom laat God mensen lijden?

    Hij is toch almachtig, waarom grijpt hij niet in?

    Dat is inderdaad erg vreemd, temeer daar God over de volgende eigenschappen beschikt:

    Almacht

    Alwetend

    Liefhebbend

    Je kunt het het beste uitleggen aan de hand van een woningbrand:

    Een alwetende God weet het als er ergens een huis in brand staat.

    Een almachtige God is in staat om elke woningbrand, waarbij mensen sterven, te voorkomen of te blussen.

    Een liefhebbende God zou elke woningbrand, waarbij mensen sterven, willen voorkomen of blussen.

    Toch komen er regelmatig mensen om bij woningbranden. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

    God bestaat niet (maar daar gaan we op dit forum wel vanuit, dus die optie slaan we voor het gemak maar over)

    God is niet alwetend/almachtig/liefhebbend (omcirkelen wat van toepassing is)

    Het is logisch dat een liefhebbende God niet zou willen dat mensen lijden. Bovendien, als hij almachtig is, is het voor hem gemakkelijk om een wereld te creëren waarin niemand lijdt. Dat hij dus überhaupt een wereld creëert waarin mensen lijden, is op z'n zachtst gezegd merkwaardig.

  13. Op vrijdag 25 februari 2011 12:59:57 schreef Olorin het volgende:

    Hij is eeuwig. Hij is er dus altijd geweest en kent dus geen moment van ‘ontstaan’,

    Fallacy of special pleading: alles heeft een begin, behalve God. Waarom zou God een uitzondering op de regel zijn? Let wel: als je dit slechts beweert omdat het 'logisch' zou zijn (wat het niet is), dan zet je de deur wagenwijd open voor andere entiteiten die ook 'eeuwig' zijn.

    zoals het christendom al leert zolang zij bestaat.

    Ja, dat zie je vaker met dogma's.

    Volgens de huidige stand van zaken binnen de wetenschapsfilosofie is wat jij daar zegt alweer meer dan een halve eeuw achterhaald.

    Wetenschappers beschrijven niet de realiteit maar trachten een constructie ervan te maken en daarmee trachten ze de realiteit proberen te benaderen. Wetenschap is in wezen een intersubjectief proces.

    Dat is wetenschapsfilosofische wolligheid. Er zijn veel verschillende definities van wetenschap.

    Nee, maar dat maakt het niet minder waar.

    Inderdaad, net als het 'Frank-did-it' of 'Aliens-did-it' niet minder waar maakt. Er is alleen geen enkele reden om dergelijke beweringen als een plausibele verklaring aan te merken.

    Alle waarheidsclaimen maar als arrogant bestempelen vind ik eerder van een hyperpostmoderne arrogantie getuigen.

    Stroman - ik heb me beperkt tot de uitspraken van de paus. Ik heb geen idee hoe je daaruit concludeert dat ik alle waarheidsclaimen als arrogant betitel. Dat doe ik namelijk niet.

    Als zoveel mensen dat doen zou je misschien eens kunnen verdiepen of er toch wat in dat ‘geraaskal’ zit.

    Argumentum ad populum? Werkelijk? Dus als veel mensen er een bepaalde mening op na houden, zal het wel waar zijn? Vroeger dacht een meerderheid van de mensen dat de Aarde plat was - bleek toch niet helemaal te kloppen. Om maar niet te spreken over het feit dat tweederde van de wereldbevolking niet in de christelijke god gelooft. Als ik op de mening van de meerderheid af zou gaan, zou ik dus inderdaad geen waarde aan de mening van de paus moeten hechten.

    Gezien je reactie ben ik van mening de beste man meer serieus te nemen dan de post waarop ik nu reageer.

    Dat zegt meer over jou dan over mij.

  14. Op vrijdag 25 februari 2011 11:26:43 schreef RobertF het volgende:

    Willen vastleggen dat je wel vanuit een seculiere ideologie politiek mag bedrijven maar niet vanuit een religieuze ideologie, is een fikse beperking op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.

    Want als men alleen mag doen waar jij het mee eens bent en als men andere ideeën dan die van jou enkel hoogstends in de huiskamer en in eigen ruimten mag uiten en naleven, dan is dat nogal totalitair te noemen.

    Stroman - ik heb namelijk niet gezegd dat ik dat zou willen vastleggen. Ik ben absoluut niet tegen de vrijheid van meningsuiting, hoewel ik het wel overdreven vind dat we daarnaast nog een apart wetsartikel hebben dat de vrijheid van godsdienst - ook een mening - moet waarborgen. Beetje dubbelop. Van mij mag iedereen elke dag en overal zijn geloof belijden in God, Krishna, Ahura Mazda, Zeus, de Tandenfee en Sinterklaas. Geen enkel probleem.

    Het gaat echter fout zodra ideologieën, gebaseerd op een subjectief samenraapsel van archaïsche proza, politiek beleid gaan beïnvloeden. Wat voegt religie nu eigenlijk toe aan een debat over de economische voor- en nadelen van koopzondagen? Helemaal niets. Als mensen vanuit hun persoonlijke ideologie de zondag als 'rustdag' willen aanhouden, moeten ze dat vooral doen. Dat is echter geen rationele en praktische reden om dit dan maar aan een hele gemeenschap op te dringen.

  15. Op zondag 09 januari 2011 08:48:43 schreef annzie het volgende:

    Het enige wat ik kan zeggen is: jah duhh.. Túúrlijk heeft God de oerknal veroorzaakt, wie/wat anders?

    En wie/wat heeft God veroorzaakt?

    Met name het volgende stuk uit het artikel zegt veel over de onwetendheid van de paus als het om wetenschap gaat:

    Hoewel de paus het in het verleden wel heeft gehad over evolutie, bespreekt hij maar heel zelden specifieke kwesties zoals de Oerknal. Hij is kritisch over wetenschappelijke theorieën, waarvan hij zegt dat ze er niet in slagen de betekenis van de realiteit te beschrijven.

    Nee, natuurlijk niet. Dat is ook niet wat wetenschappers doen. Het enige wat zij doen is het beschrijven van de realiteit zonder daar enige subjectieve betekenis aan toe te kennen. Geen wonder dat ze daar dus niet in slagen, want daar houden ze zich überhaupt niet mee bezig.

    Benedictus zei donderdag dat wetenschappelijke theorieën over het begin en de ontwikkeling van het heelal en de mens het geloof niet tegenspreken.

    Pardon? Moderne fysica en de evolutietheorie spreken bijbelse creatie á la Genesis op alle fronten tegen.

    Maar ze laten veel vragen onbeantwoord.

    Oh ja? Welke, zoal?

    Daardoor zijn ze beperkend volgens de paus.

    En zeggen \"god-did-it\" is zeker wél een verklaring die al deze vragen beantwoordt? De arrogantie! En dan te bedenken dat er veel mensen op deze wereld zijn die het geraaskal van deze meneer Ratzinger serieus nemen.

  16. Wat het Reformatorisch Dagblad voor het gemak even 'vergeet' te vermelden is dat het initiatief om het aantal koopzondagen te beperken wel degelijk op ideologische gronden gebaseerd is. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat als een partij als de ChristenUnie een dergelijk voorstel doet, dit met het heiligen van de voor christenen belangrijke zondagsrust te maken heeft.

    Kijk, als het gros van de ondernemers in een bepaalde gemeente er om praktische redenen (omzetverlies, hogere personeelskosten) tegen is, kan ik me voorstellen dat je geen extra koopzondagen gaat instellen. Aan de andere kant zullen er ook gemeenten zijn waar een meerderheid hier wél voor is. Van der Ham heeft dus wel degelijk een punt door de beslissingsbevoegdheid hiervoor bij gemeenten neer te willen leggen.

    Wat ik wel een ongelukkige uitspraak van hem vind, is als hij zegt: "Een heel christelijk dorp kan dan zeggen: we willen geen koopzondagen, terwijl andere gemeenten juist voor uitbreiding zijn.†Religie moet nooit een reden zijn om geen koopzondagen in te stellen. We leven nu eenmaal niet in een theocratie en het is volstrekt onredelijk om aan een hele gemeente een religieus gemotiveerde maatregel op te leggen. De afwegingen hiervoor moeten praktisch zijn.

  17. Quote:

    Wekelijks is er op RTL 4 het programma Derek Ogilvie: The Ghost Whisperer te zien, waarin Derek Ogilvie mensen helpt met bepaalde problemen door middel van interactie met geesten van overleden mensen.

    Wat vinden jullie hiervan?

    Is het echt, of is het hele programma doorgestoken kaart?

    Als jullie denken dat het echt is, vinden jullie het dan een goede zaak dat Ogilvie mensen op deze manier probeert te helpen? Ik ben benieuwd
    knipoog_dicht.gif

    Ogilvie is net zo nep als het hoofd van Marijke Helwegen. Hij gebruikt standaard cold reading technieken waarmee hij zijn goedgelovige publiek in de maling neemt. Er zijn verscheidene analyses van afleveringen van Ogilvies programma op internet te vinden, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe hij zijn slachtoffers in de maling neemt. Op Youtube is ook een uitgebreid interview te vinden met de bekende Britse illusionist Derren Brown. Die weet alles van cold reading en legt precies uit welke technieken zelfverklaarde "mediums" toepassen.

    Het is een kwalijke zaak dat Ogilvie mensen die een dierbare hebben verloren, op deze manier geld uit de zak klopt. Dan heb ik het over zijn shows, waarvoor je entreegeld moet betalen, en niet zozeer zijn tv-programma's. Ondanks het feit dat mensen hier misschien "troost" uit halen, blijft het feit dat Ogilvie zijn slachtoffers keihard voorliegt. Minstens zo kwalijk is het dat RTL charlatans als Ogilvie en Char een platform geeft om met hun bedrog een groot publiek te bereiken. Om nog maar te zwijgen over de lachwekkend slechte "mediums" uit het programma "Het Zesde Zintuig".

    Overigens is al bewezen dat Ogilvie helemaal geen speciale gaven heeft. Hij heeft gepoogd om James Randi's $ 1.000.000,- test te doorstaan en heeft daarin, zoals iedereen voor hem, hopeloos gefaald.

  18. Quote:

    [...]

    De Katholieke Kerk is de kerk die al vanaf het begin van het christendom bestaat en de kerk is waar vanuit alle stromingen zijn ontstaan. Haar interpretatie gaat terug tot de apostelen en is altijd bewaard gebleven sinds die tijd door de overlevering. Dat je aangehaalde punt ook nog eens bekrachtigd is als dogma, maakt het tot een onbetwijfelbaar punt van deze overlevering.

    Kortom, er is sprake van een interpretatie die altijd geloofd is en tevens op een geven moment bekrachtigd is als een interpretatie die onfeilbaar is.

    'Overleveringen' en 'interpretaties die altijd geloofd zijn'. Ongetwijfeld van groot belang voor katholieken en andere religieuzen, maar als je dat niet bent van geen enkele waarde. Ik hecht persoonlijk meer waarde aan empirisch bewijs. Maar goed, dit topic gaat niet over het waarheidsgehalte van religies.

    Quote:
    Daar hoef je natuurlijk niet in te geloven, slechts de kerken die 75% van het christendom vertegenwoordigen geloven in dat dogma.

    Ah, het argumentum ad populum, al een tijdje niet gezien. Tja, tweederde van de wereldbevolking gelooft niet in de christelijke bijbelgod. Zegt dat iets over het waarheidsgehalte van het christendom? Natuurlijk niet.

    Quote:
    Maar waar het hier dus omgaat, is dat zo'n bewering als 'al die interpretaties' natuurlijk totaal geen argument in deze kwestie is...

    Ik bedoel, het is net zoiets als zeggen dat het idee dat de holocaust heeft plaats gevonden slechts één van de interpretaties is. Ja, dat is zo, maar de wetenschap neemt holocaust ontkenners totaal niet serieus.

    Nee, dat is niet net zoiets en eigenlijk vind ik het beneden alle peil dat je de holocaust hiermee vergelijkt. Dit is een valse analogie. De holocaust is een verifieerbare historische gebeurtenis en niet één of andere dubieuze, onwetenschappelijke waarheidsclaim. Wat valt hieraan te interpreteren?

    Quote:
    Dan kun je natuurlijk een die hard post modernist zijn en stellen dat de wetenschap niks over de werkelijkheid te zeggen heeft. Maar dat van 'al die interpretaties' is dan nog steeds een niets zeggend argument als je daarmee bij een wetenschapper aan komt zetten.

    Run that by me again?

    Quote:
    Hoeveel interpretaties er zijn boeit totaal niet. Het gaat om de argumentatie van een interpretatie, en hoe degelijk die is, en hoe degelijk de concurrerende interpretaties zijn, dien er veel meer toe. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. En ik hoef geen katholiek te zijn om te snappen dat een argument van de kwantiteit van interpretaties geen hout snijdt als er zoiets bestaat als leergezag.

    Je betoog zal voor een theïst ongetwijfeld zeer waardevol zijn, maar ik ben alleen geïnteresseerd in empirisch bewijs. Je moet het me dan ook maar niet kwalijk nemen dat ik een kerk bepaald niet als een autoriteit zie op welk gebied dan ook.

    Quote:

    @ Russell Nash: dus het begrip 'geloofsleer' slaat altijd op 'leringen gebaseerd op de Bijbel'? Dat zou jammer zijn voor de boeddhistische geloofsleer...

    Geen idee hoe je tot deze bizarre conclusie komt. Ik heb dit in elk geval nooit beweerd.

  19. Quote:

    [...]nee dus, zeggen twee katholieken met relevante scholing. Jij weet het beter? onderbouw maar.

    Een voorbeeld (bron):

    Quote:
    De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Zij werd in de schoot van haar moeder ontvangen, met andere woorden, met een onbevlekte ziel. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast.
    Volgens de katholieke geloofsleer
    bracht de bijzondere uitverkiezing van Maria met zich mee dat zij de enige mens in heel de geschiedenis is wier ziel nooit met enige zonde bevlekt geweest is, zelfs dus niet met de erfzonde.

    Als dit geen duidelijk geval van bijbelinterpretatie door de katholieke kerk is, weet ik het ook niet meer. Hier wordt immers duidelijk een waardeoordeel gegeven over de bijbelfiguur Maria.

    Quote:

    [...]De veronderstelling van inconsistenties berust (vaak) op een gebrek aan kennis van het geloof.

    Als ik een persoon onvoldoende ken, kan ik bepaalde gedragingen van die persoon misschien niet goed met elkaar rijmen, maar als ik die persoon beter ken, vallen de puzzelstukjes misschien beter op hun plaats.

    Zo is het enigszins ook met het geloof en het kennen van God.

    Met andere woorden: alleen iemand die gelooft in God heeft de bijbel correct geïnterpreteerd? Er bestaat geen enkele mogelijkheid dat het opperwezen uit de bijbel niet bestaat? Iemand die dit beweert, heeft er niets van begrepen?

  20. Quote:

    [...]Het gegeven dat je de katholieke leer opvat als een interpretatie van de bijbel geeft aan dat je eigenlijk niet weet wat het katholicisme is.

    Maar die katholieke leer is wel degelijk gebaseerd op een bepaalde interpretatie van de bijbel. Mijn punt is dat die leer an sich consistent kan zijn, maar dat dat niet wegneemt dat deze wel degelijk gestoeld is op een eenzijdige uitleg van veelal onverifieerbare waarheidsclaims.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]Nope. Maar inconsistentie is wel een reden om níét te geloven.

    Inderdaad, maar dan moet diegene die inconsistenties wel willen zien en niet net doen alsof ze niet bestaan.

  21. Quote:

    [...]

    Ik heb alle reden om dat te geloven. Puur logisch gezien omdat het systeem volgens het welke ik geloof (de katholiek leer) consistent is, d.w.z. niet met zichzelf in tegenspraak is.

    Niet in tegenspraak met zichzelf? *kuch* Zelfs als ik hiervan uit zou gaan, dan is consistentie op zich natuurlijk geen reden om te gaan geloven. Zo heb ik recent de boekenreeks "The Prince of Nothing" van R. Scott Bakker gelezen. De verhaallijnen waren erg consistent en ik kon er geen tegenstellingen in ontdekken. Moet ik nu maar aannemen dat alles wat ik gelezen heb, echt gebeurd is?

    Quote:
    Ook de wetenschappelijke kennis die ik bezit (incl over big bang, evolutie enz), is niet in tegenspraak met die leer. Die tegenspraak wordt door de buitenwacht maar al te vaak gecreëerd (meestal door atheïsten of protestanten/evangelischen die de Bijbel op een manier interpreteren zoals tot 400 of 100 jaar geleden nooit gebeurde).

    En uitgerekend jouw/de katholieke interpretatie van de bijbel is de juiste, omdat...?

    Quote:
    En wetenschappelijke bewijzen ... ik kan ook niet wetenschappelijk bewijzen dat ik van mijn vriend hou.

    Jawel hoor, er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het begrip 'liefde'. Deze pagina op Wikipedia is alvast een goed startpunt voor het vinden van bronnen over dit onderwerp.

  22. Quote:
    Ik bedoel, hoe wezelijk zou je geloof er nou door veranderd zijn als er in de bijbel zou staan dat God de aarde schiep in 6 uur, of 6 milenia? Of, miljoenen jaren?

    Dat lijkt me nogal belangrijk, eerlijk gezegd. Op de derde dag schiep God namelijk het plantenleven, nog voor hij de zon had gemaakt die moest zorgen voor het fotosynthetisch proces. Een dag zonder zonlicht lijkt me voor een plant al lastig, laat staan 1.000 of 1.000.000 jaar. Daarnaast zijn er meer voorbeelden van wetenschappelijke en historische claims die op zijn minst zeer dubieus, of zelfs bewezen verzinsels zijn.

    De bijbel is dan ook geen boek dat je op zijn wetenschappelijke robuustheid moet beoordelen, want ten tijde van het schrijven van de verschillende geschriften wist men gewoonweg te weinig van de wereld om zich heen om een goede verklaring te geven voor bepaalde natuurlijke verschijnselen.

    Quote:
    Voor het theïstisch geloof maakt dat heel weinig uit, aangezien de theïsten miljarden mensen betreffen en deze aantallen nog altijd toenemen. Bijvoorbeeld het christendom is wereldwijd buitengewoon levend en groeiend.

    Ik weet niet waar je die informatie vandaan haalt, maar voor Nederland gaat dit in elk geval niet op. Volgens deze publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het kerk- en moskeebezoek in ons land de afgelopen jaren fors afgenomen. Dit betekent natuurlijk niet per se dat mensen niet meer in 'iets' geloven, maar het is in elk geval bepaald geen indicatie voor groei.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid