Spring naar bijdragen

E-line

Members
  • Aantal bijdragen

    522
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door E-line

  1. Voor het gemak even de volgorde veranderd:

    Quote:

    [...]Ik snap niet waarom dit nuanceert wat ik beweer.

    Verifiëren komt neer op 'nagaan', dus het vinden van causale verbanden.

    Causale verbanden die niet te verifiëren zijn in jouw visie op geschiedenis, als ik je goed begrepen heb?

    Quote:
    Wat valt er na te gaan als alles in principe een wonder KAN zijn?

    Dat is niet het punt dat ik hierboven aanstipte. Er valt veel na te gaan, ook als het om geschiedenis gaat. Met dat in het achterhoofd, wordt waarheidsvinding - met of zonder wonder - niet een vreemde kronkel, maar logisch als het gaat om een claim die alles met de geschiedenis te maken heeft. Jij verbaasde je over het beroep op oude geschiedenis in Nuncs betoog. Maar ik draai in feite de verbazing om.

    Quote:

    (...)

    [...]Geschiedenis heeft inderdaad wel betekenis en ik zal ook zeker niet beweren dat geschiedeniswetenschap onzin is. Ik herken natuurlijk wat jij zegt over je familie. Maar ik moet er meteen bijvermelden dat ik geen groot liefhebber ben van geschiedenis, juist omdat het nooit zo exact wordt als bijv. natuurkunde (dat verschil doelde je net op). Zo wordt ik soms wat kriegel van verhalen die mijn vader vertelt over vroeger, omdat ik weet dat hij graag 'zekerheden' verkondigt en het vaak mooier maakt dan het is. Ik heb altijd het gevoel dat ik het met een korrel zout moet nemen.

    Ik heb dus altijd een wat ambivalent gevoel bij geschiedenis, ik weet niet goed wat ik ermee aan moet. Ik leef geloof ik meer in het heden, en ben meer bezig met wat ik in de toekomst ga doen.

    Dit verklaart voor mij iig wel waarom je met Nuncs verwijzing naar geschreven geschiedenis niets kunt.

    M.i. mis je daarmee wel erg veel basis voor je handelen in het heden en verwachtingen naar de toekomst toe, en komt dit laatste toch neer op een vrij postmoderne instelling (als ik het zo mag noemen knipoog_dicht.gif

    Quote:
    [...]Een wonder is het doorbreken van natuurwetten, door God, de duivel of een andere bonvennatuurlijke kracht. Dat KAN bij bekering wel het geval zijn, maar uit de bekering zelf kun je dat onmogelijk afleiden. Als bekering een wonder is, dan kun je alles wel een wonder noemen.

    EDIT: en is atheïst of moslim worden dan ook een wonder?

    hmm ik vermoed dat we hier tegen het door CvW geschetste taal-inhoud-communicatieprobleem aanlopen...

    Overigens ís alles ook een wonder, inclusief het bestaan van de natuurwetten knipoog_dicht.gif Maar ja he... dat helpt voor jouw begrip ook niet veel verder.

    Quote:

    [...]Nogmaals, ik zie het grote verschil niet (ja, ik weet wel wat je bedoelt, maar in beide gevallen wordt er gezocht naar
    naturalistische
    verklaringen).

    (cursivering van mij) - wat versta jij dan onder naturalistisch? En m.i. is in de geschiedeniswetenschappen inderdaad de neiging om slechts te beschrijven wat er vastgesteld is. Maar tegelijk wordt de mogelijkheid dat er wonderen zijn gebeurd niet uitgesloten - wat de geschiedenis beschrijft, is dan niet zozeer hoe het wonder gebeurde, maar meer hoe er op dat wonder is gereageerd, en wordt de vraag óf het daadwerkelijk gebeurd is, aan de beoordeling van de lezer overgelaten. Tenminste, dat is wat ik er tot nu toe van heb meegekregen.

    In die zin sluit de geschiedwetenschap niet zozeer het bestaan van wonderen uit. (valt dat tegen?)

  2. Quote:

    (...)

    En ook hier geldt: verifieren is een woord dat je alleen kunt gebruiken als je de wereld naturalistisch benadert.

    Leuk axioma smile.gif Maar volgens mij niet sluitend. Alleen al het gegeven dat het begrip 'verifiëren' van hypothesen in de geschiedeniswetenschappen gehanteerd wordt, geeft al enige nuance. Maar het kan zijn dat je het niet eens bent met dit gebruik knipoog_dicht.gif

    Quote:
    (...)

    Ja, ik weet wel dat we er over van mening verschillen over de vraag of wonderen op dit moment voorkomen, maar als ze voorkomen dan gebeurt het i.i.g. niet vaak.

    Als je bekeringen van mensen uitsluit van wonderen, houd je er inderdaad minder over. In mijn opinie blijven bekeringen nog steeds grotere wonderen dan fysieke wonderlijke genezingen. En beide komen voor smile.gif

    Quote:
    (...)

    Om vervolgens een discussie te voeren over de vraag of er op basis van oude geschriften kan worden vastgesteld dat er in het verleden een wonder heeft plaatsgevonden, komt nogal onwerkelijk op me over. Maar goed, ik ben daar natuurlijk zelf de aanleiding van geweest.
    smile.gif

    Wat mij verbaast, is dat je zo vasthoudt aan natuurwetenschappelijke bewijsvoeringen zonder oog te hebben voor geschiedenis. Voor mij bestaat deze wereld eerder voor 90% uit geschiedenis en 10% uit fysica, dan andersom. Voor mij als persoon, als kind van mijn ouders, kleinkind van mijn grootouders, enzovoorts, heeft de geschiedenis meer betekenis voor wie ik ben, voor wat mijn identiteit is, dan de natuurwetenschap. Als je kijkt naar wat nieuws is, waar het journaal over gaat, wat er in de wereld gebeurt, is het grootste deel niet op het vlak van de natuurwetenschap, maar eerder op het 'softere' gebied van de geschiedenis.

    Zomaar een overweging van mijn kant smile.gif

    Quote:
    Groetjes,

    Kroepoek

    big-smile.gif

  3. gisteren een 'pruttelpotje' gemaakt.

    Varkensfiletlapjes (300 gram)

    4 tomaten (in stukjes)

    1 rode paprika (in stukjes)

    1/2 aubergine (in dikke plakken)

    kruiden: paprika, zout, peper, rozemarijn (gebroken).

    Vlees kruiden met zout, peper en paprika; kort aanbraden in boter (in een braadpan). Eruit halen, in stukjes snijden en met de tomaten in de pan terug doen, op een matig vuur. Zodra het kookt, het gas lager zetten. Paprika erbij, deksel op de pan. Laat het een kwartier pruttelen.

    Kruid intussen de aubergine met zout en peper, laat het even intrekken, en snijd de plakken in (niet te kleine) reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan, doe daar de aubergine in met de rozemarijn. Zet het vuur niet te hoog, anders brandt de boel aan. Roer af en toe. Doe het na een paar minuten bij de rest in de braadpan.

    Dit kan dan nog zo'n half uur verder pruttelen. Roer af en toe.

    Bind het vocht tenslotte met wat maïzena (om klontjes te voorkomen: maïzena met een klein beetje koud water roeren tot de klontjes opgelost zijn, dan pas in de pan erbij).

    Lekker met rijst. (volgens mij is de hoeveelheid geschikt voor 3 a 4 personen.)

  4. Zoals beloofd:

    Bijbelstudie over Psalm 25

    Algemeen over psalm 25: Psalm 25 is een acrostichon: de verzen beginnen steeds met een volgende letter van het Hebreeuwse alfabet. Er zijn kleine onregelmatigheden in vers 2 en in vers 18; de letter waw ontbreekt. Het afsluitende vers 22 valt buiten de alfabetische reeks (van commentaar in de NBV overgenomen).

    Vragen voor groepsbespreking bij psalm 25:

    1. Lees de psalm.

    2. Zet eens op een rijtje wat er in deze psalm wordt gezegd over:

    a. wie de HERE is

    b. wat Hij doet

    c. wie de 'ik' is (in wat voor situatie)

    d. wat de 'ik' doet

    e. wat de 'ik' vraagt

    f. wat de 'ik' voor algemeen geldende uitspraken doet

    3. Bespreek per onderdeel:

    a. Is dit meer een ratio-, of emotio- of juist relatio-uitspraak?

    b. Herkennen jullie hiervan iets in je eigen geloofsleven?

    4. Probeer je eigen geloof te beschrijven aan de hand van de vragen a t/m e bij 2.

  5. vandaag weer genoeg gestudeerd. Op het eind kon ik de zinnen in de proeftoets alleen begrijpen als ik ze 3x las... tijd om te stoppen dus.

    Nog twee dagen voor het tentamen, minimaal morgen nog om allerlei feitjes te herhalen - de proeftoets was nog niet voldoende.

    Uiteindelijk zal het vast wel loslopen.

  6. * E-line vraagt zich af of zij nog wel nerd is.

    Vooral omdat ik tegenwoordig niet meer zoveel bèta-dingen doe, weinig lees (ter ontspanning - dat lukt me niet meer sinds m'n burn-out); en ja, ik zit toch met een sociaal beroep (RT-er). Daarnaast ben ik weer gaan studeren, maar dan wel erg niet-bèta: cultuurwetenschappen.

    De computer is een gebruiksvoorwerp, als het nodig is, kan ik wel wat netwerkprutswerk doen.

    Maar ja - ik ontkom hier niet aan de nodige sci-fi-kennis, met Nunc in huis big-smile.gif En dat vind ik niet eens erg.

    Ben ik nou een nerd?

    Oja, wij (Nunc en ik) hebben vroeger nog wel een nerd-test op internet ingevuld, toen was ik nog meer nerd dan hij :o

  7. Quote:

    Mijn vraag is dus, hoe geloof jij? Verwachtingsvol, maar zonder specifieke invullig, het is wel goed wat ik krijg.

    Komt in de buurt, behalve dat ik bij die verwachting wel uitga van wat ik weet op grond van beloften die in de bijbel staan. Daardoor verwacht ik zowel dát er moeilijke dingen gebeuren (vervolging, ziekte, dood enz), als dat ik de kracht krijg om dat te dragen, juist omdat wat God in mijn leven laat gebeuren uiteindelijk zal laten meewerken ten goede - ten goede aan zijn Koninkrijk.

    Quote:
    Totale overgave, ik verwacht niks, ik hoef niks, alles wat er komt is nodig en nuttig. Of Vragend, naar wat je denkt nodig te hebben?

    Zowel die overgave als vragend. Vergelijk het met hoe Jezus in Getsémané bad: kan deze beker aan mij voorbijgaan? Maar niet wat Ik wil, maar wat U wilt...

    Quote:
    Of slaafs (angstig) de regels volgend, je druk makend, de bijbeluitspittend om nu maar precies te begrjpen wat Hij wil,

    Niet slaafs (angstig), maar wel zoekend naar Gods wil.

    Quote:
    zodat je dat kunt doen, zodat je zeker bent van de beloning.

    Nee, niet met die motivatie, maar omdat Zijn eer belangrijker is dan mijn leven, omdat het leven naar zijn wil en tot zijn eer is zoals Hij dat heeft bedoeld. Daarnaast is het streven naar die beloning iets waar Jezus ook gebruik van maakt in zijn oproep tot bekering: kijk maar eens hoeveel beloften er in bijv. de eerste hoofdstukken van Openbaring staan voor degenen die volhouden; ook in de evangeliën staan er vrij veel beloften van beloning-op-lange-termijn. Die mogen dus wel degelijk een rol spelen in je geloof.

    Quote:
    Of een mix van dat alles of niks van dat alles

    Een mix dus, met die kanttekeningen die ik er tussendoor bij heb gezet.

    Ik begrijp je allergie voor dat spelen op beloning wel. Tegelijk zie ik dat de bijbel werkelijk vol staat met beloften van beloning, dus die hoeven niet per sé verkeerd te zijn.

    Alleen wat wel een groot verschil maakt, is dat die beloningen pas hun glans krijgen als je ziet van Wie die komen, om Wie het toekomstige leven draait, en wat Hij er allemaal voor over heeft gehad om dat mogelijk te maken.

    Uiteindelijk is de belofte dat God bij zijn volk zal wonen de grootste belofte, die de hele bijbel door centraal staat. Dat was Gods doel, waar ook ik naar mag uitzien. En als Hij dat doel bereikt, wil ik daar graag bij zijn, omdat het goed is wat Hij wil.

    Het Onze Vader laat ook die prioriteiten goed zien: Gods doel heeft de hoogste prioriteit, en voor alles wat voor mij nodig is om aan dat doel mee te kunnen werken, mag ik ook van Hem verwachten (zowel het dagelijks brood en de vergeving van zonden als de bewaring voor verzoeking en verlossing van de boze). De motivatie: want van U is het koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid.

  8. Quote:

    nog een bikini vraag, weet iemand (een) winkel(s) in utrecht waar ze bikini's verkopen in grotere cupmaten? (en dan niet hunkermoller want die hebben we hier ook
    puh2.gif
    ) ga volgende week daar winkelen en wil kijken of ik daar wat kan scoren...

    Er zat dacht ik aan de Vredenburg (langs de busbaan aan de linkerkant) een zaakje voor grote cupmaten. Ben ik nooit binnengeweest, weet ook niet of die er nu nog zit. Maar zit/zat dus vlak bij het station.

  9. Quote:

    [...]

    Ja, nogal eigenlijk... Dat ik vroeger zo slank was en er zo mooi uitzag, en dat ik niet héél veel moest afvallen, maar toch wel een beetje, en of ik wel genoeg sport enzo. Het was nogal random, en ook al heeft hij gelijk, ik schrok er toch wel wat van. Dat mijn moeder of beste vriendin zoiets zegt, snap ik wel, maar van iemand die je gewoon kent als vaste klant zou ik dat nu toch niet snel zeggen.

    Of hij ziet jou als een vriendin knipoog_dicht.gif ook wel weer ergens een compliment dan...

  10. In de heidelbergse catechismus is het antwoord op 'waaruit kent u uw ellende?': 'uit de wet van God'; dan volgt de vraag: 'Wat eist God in zijn wet van ons?'

    Antwoord: 'Dat leert Christus ons in een samenvatting, Matteüs 22:37-40: Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. Dit is het grote en eerste gebod. Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet en de Profeten.' (met verwijzingen naar 1 Deut. 6:5; Lev. 19:18; Mar. 12:30, 31; Luc. 10:27)

    Kun je hier iets mee?

  11. Quote:

    onderschrijft de confessionele vereniging de 3FvE?

    'Diepte en breedte moeten tot uiting komen. De stichting neemt haar uitgangspunt in de algemeen-christelijke en klassiek-reformatorische belijdenisdocumenten. Maar het gaat verder. Belijden is meer dan belijdenis…' zie: http://www.schriftenbelijden.nl/index.php/Wie-we-zijn/stichtin g-schrift-en-belijden.html, en verder ook

    link en link

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid