Spring naar bijdragen

Solifera

Members
  • Aantal bijdragen

    152
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Solifera

  1. @ thorgrem of anderen die van een 'met hard werken kom je er wel' mentaliteit zijn smile.gif:

    Het is al wel eerder genoemd, maar de grootste studievertrager die ik om mij heen zie is het werk dat mensen vrijwillig verzetten voor kerk, alphacursus, studentenvereniging, etc. 40 uur studeren en 20 uur werken kan, maar dan kun je er ook niets meer bij hebben behalve met vrienden een filmpje of biertje doen. Als je ook andere verantwoordelijkheden op je neemt werkt dit schema niet langer.

    Zelf heb ik bijvoorbeeld een jaar nauwelijks gestudeerd (iets van 12 ECTS gehaald) omdat ik bestuurslid van een vereniging was. Daarvoor kregen we maar 2 maanden stufi, hoewel we net zo veel te doen hadden met een vereniging van 170 man als anderen met 1500 man en een volledige beurs..

  2. Quote:

    Op mijn school (Stedelijk Gymnasium Leiden) scoorde destijds (verkiezingen van 1998, gok ik) GroenLinks heel goed, zelfs beter dan de VVD en dat zegt veel, want de school was vrij elitair.

    Ha, daar heb ik dit jaar nog stage gelopen in verkiezingstijd smile.gif. Ze zijn wel actief daar, met posters overal e.d. Volgens mij hadden verschillende mensen ook partijen toegewezen gekregen om zich in te verdiepen en om te vertegenwoordigen. Goed initiatief..

    Zelf stem ik vooralsnog in ieder geval CU aangezien ik mij in hun denkwereld en beginselen het best kan vinden. Meestal ook in hoe ze dat uitwerken tot concrete punten overigens.. Daarnaast vind ik biddende mensen in Den Haag ook geen overbodige luxe. De drie formulieren heb ik nooit als problematisch gezien aangezien ik het wellicht niet met iedere letter eens ben, maar wel degelijk met de algemene strekking en bedoeling.

  3. Ik heb wel eens ds. Ed Meenderink (Kerk van de Nazarener, Vlaardingen) over een aanverwant onderwerp horen spreken. Zijn visie hierop is dat wij mensen geschapen zijn met als doel te worden als de 'Benai Elohim', de 'engelen'. Dit waren ook de wezens uit genesis 6 die in gevallen vorm zich gingen mengen onder de mensen en zo kwam allerlei te hoog gegrepen en foute kennis in de wereld, zowel op het vlak van magie als op het vlak van technologie die zijn tijd ver vooruit was. Hiervoor pleiten ook veel mythologische verhalen van oude culturen. Zo zou in Quetzalcoatl, de slangachtige god van de Azteken, een variant van de slang in genesis kunnen worden gezien.

    Ik weet niet of het waar is, sta over het algemeen wel redelijk sceptisch tegenover ET verhalen, maar wel interessant om eens op zo'n heel andere wijze de bijbel te lezen!

  4. Ah, op die manier. Tja, ik denk dat je qua muziek en dergelijke vooral moet aansluiten bij wat in een gemeente helpt om mensen bij God te brengen.

    Het ging mij meer om het principe dat de veelzijdigheid van christenen - die je ook zeker tegenkomt binnen kerken maar meer nog wereldwijd - iets moois is dat goed aansluit bij een samenleving waarin men die veelzijdigheid waardeert.

  5. Dag allemaal! Ik ben hier jaren geleden ook wel eens tijdje langs gekomen, en nu ook weer af en toe. Maar het zuigt tijd en soms vraag ik me er het nut vanaf. Afin, nu is het heerlijk studie-ontwijkend gedrag smile.gif

    Ik ben overigens inmiddels 22, ga naar de NGK Oegstgeest maar heb evangelische wortels, studeer klassieke talen in Leiden, werk op het Archeon en komend jaar in de universiteitsraad. Oh, en voor dit forum misschien nog wel leuk: ik geef een studiekring over kerkgeschiedenis..

  6. Quote:

    [...]Zolang de daden ter ondersteuning dienen van de woorden. Ik bedoel hiermee te zeggen dat een soort van 'sociaal-werk/ontwikkelingssamenwerking' niet verkeerd is, maar dat ik helaas vaak bij mensen merk da ze zoiets doen met het idee 'als we hun nou een school geven en een waterleiding, en wij geloven in Jezus, misschien komt het dan ook wel goed, komt het niet goed, dan hebben ze altijd nog die waterleiding'..

    De kerk is geen ontwikkelingsamenwerkingsorganisatie..

    Hier heb ik net een preek over gehad in het kader van de Micha-campagne smile.gif. Een man van Wycliff vertelde hoe jammer hij het vindt dat deze dingen worden gescheiden. De bijbel laat vaker een beeld van de mens zien als een geheel. En een fysieke genezing is vaan een beeld van de (soms later voorkomende, zoals in johannes 5) geestelijke genezing. Je hebt dus wel gelijk, maar het is ook verkeerd alleen maar te willen bekeren zonder in aardse wantoestanden hulp te bieden.

    Quote:

    [...]Ik weet niet goed in hoeverre het vooruitgangsdenken totaal te verenigingen is met het christelijke geloof (en in hoeverre vooruitgangsdenken zo postmodern is, het is eerder wat van de Verlichting, wat dan wel een aanzet is geweest tot het postmodernisme).

    Ehm, dat zei ik ook niet, maar ik zal wat duidelijker formuleren in het vervolg. Ik bedoelde dat juist dat vooruitgangsdenken van het voetstuk is gevallen. Mensen zijn gedesillusioneerd. Denken het niet meer zelf op te kunnen lossen.

    Quote:
    Het punt is namelijk dat christenen wel geloven dat je de waarheid kunt weten (door het geloof weten wij én kennen wij de Waarheid, dat is Jezus de Christus en Dien Gekruisigd, om het maar eens bevindelijk te zeggen
    puh2.gif
    ) Dat is de waarheid, ik geloof dat een religie nooit liberaal kan zijn en ook niet postmodern, dat is een farçe. Hoe kan een gelovige én stellig geloven dat wat hij geloofd waar is en ondertussen óók geloven dat wat de andere geloofd ook waar is. (Ik ben dan meer van de tussenweg, misschien benaderen we het allebei gewoon niet goed).

    Daar ligt inderdaad een spanningsveld. Ik probeerde echter de punten uit te lichten die wel aanknopingspunten geven voor gesprek. Want het christelijke geloof is ten diepste inderdaad onverenigbaar met het 'alles is relatief' denken, maar toch wil je blijven communiceren met de hedendaagse mens. Hoop bieden waar ze zelf ook zien dat het hopeloos is is bijvoorbeeld gemakkelijker dan eerst moeten uitleggen aan een verstokt vooruitgangsdenker dat al die mooie humanistische idealen onhaalbaar zijn.

    Quote:
    [...]Maar die mensen vormen vaak samen een (sub)cultuur, er zijn maar weinig kerken waar zware-gereformeerden Statenvertaling lezen en 1773 niet ritmisch zingen terwijl er ook openheid is voor negers met djembé's in dezelfde dienst. Inhoeverre je dus een aantal gelovigen 'verschillende culturen' kunt noemen, is mij de vraag.

    Daarnaast, cultuurrelativisme is imho ook maar goed te praten tot op zekere hoogte.

    Hier bedoelde ik net als bij de andere punten een kans aan te geven voor de kerken van nu. Natuurlijk is dat nog verre van verwezenlijkt, maar je ziet wel dat multi-culti kerken als in Rotterdam ook veel niet-christenen aanspreken.

    Cultuurrelativisme? Daar had ik het niet over?

  7. Ik herken dergelijke culturele/tijdsgeest invloeden zeker. Af en toe een kritische blik en wat afstand kan ook zeker geen kwaad. Interessant is natuurlijk wel de vraag in hoeverre het goed is als kerk aan te sluiten bij vormen die goed liggen bij de mens van vandaag. Persoonlijk denk ik dat het niet verkeerd is de drempel voor niet-gelovigen laag te houden (ken wijkprojecten waarbij ze André Hazes gebruiken in de dienst smile.gif). De inhoud en traditie waar we voor/in staan zijn echter zeer rijk en het is niet goed daaraan af te doen. Een kwestie van balans, onderscheiding en scherpzinnigheid lijkt me.

    Er zitten overigens niet alleen verkeerde kanten aan het postmodernisme:

    - de 'geen woorden maar daden' mentaliteit vraagt ook van christenen in hun leven te alten zien wat ze zeggen

    - dat het vooruitgangsdenken en het idee de waarheid te kunnen bevatten als mens van hun voetstuk zijn gevallen betekent ook dat de mens minder vertrouwen in zichzelf heeft, wat dicht bij het christelijk wereldbeeld ligt

    - diversiteit in culturen en opvattingen staat hoog in het vaandel: de kerk is natuurlijk bij uitstek de plek waar de meest verschillende mensen één zijn.

    Het wordt dus ook de hoogste tijd meer van de sterke kanten van verschillende denomonaties gebruik te maken, alleen dan voorkom je dat je ofwel in tijdsgebonden valkuilen valt ofwel niet meer relevant bent voor de hedendaagse mens.

  8. @Ford Prefect, offtopic: wat betreft mijn avatar, het is een kolibri, gekozen omdat het een bijzonder mooie vogel is. En het is ook wel een merkwaardig beestje: de enige vogel die ook achteruit kan vliegen!

    Het spijt me voor je van jouw kauw, ik wist niet dat je ze ook kon houden..

  9. Ben benieuwd wat je zo inspirerend vindt aan de Griekse mythologie?

    De ethiek die eruit voort komt vind ik persoonlijk niet heel vrdelievend of hoogstaand. Goden die hun kinderen opeten, goden die mensen verkrachten, goden die oorlog als triviaal zien, een onontkoombaar noodlot dat mensen achtervolgt, godinnen die jaloers zijn op elkaar en op aardse schoonheid.. etcetera.

    Dus op welke manier wilde je de Griekse goden als inspirerend voor vrede zien?

  10. Interessant stuk, maar ook ik zie het grote katholieke-protestante verschil hierin ook niet zozeer, het lijkt wat gekunsteld. Hoe belangrijk de heiligheid van de gelovigen was in de vroege kerk is wel te zien aan de discussies rondom de donatisten. Steeds weer zie je stromingen die de nadruk leggen op het kleiner worden van de kloof tussen regel en leven. Ook in de protestante en later de charismatische bewegingen komt dit streven terug. Wellicht klopt het inderdaad dat de huidige RKK weer wat meer richting het 'berusten in de kloof' gaat..

    De in het artikel gebruikte formuleringen als 'niet afdwingen maar stimuleren' en 'een oogje dichtknijpen' zijn mijns inziens echter wel te slap geformuleerd. Het voortdurend aansporen van gelovigen tot het leiden van een heilig leven - zonder ze te laten vallen wanneer hierin fouten zijn gemaakt en zonder te hoge verwachtingen te creëren die de tijd die nodig is voor groei over het hoofd zien - lijkt mij wel degelijk op zijn plaats.

    Zijn ook de roomse broeders het daarmee eens?

  11. Ik ben nu ook net twee weken verloofd! Mijn vriend had me zonder dat ik ook maar iets vermoede meegenomen naar luxemburg en is in een kamer vol kaarsen, foto's van de laatste jaren, bijbel, champagne etc door de knie gegaan! En toen zijn we nog een week op vakantie geweest in Kroatië.. Was geweldig! In gletsjesmeer gezwommen, veel Romeinse resten aanschouwd en zelfs een eerste duikles gehad.

    Maar goed, ik zal hier dus ook af en toe nog eens kijken, we zijn van plan eind juni 2008 te gaan trouwen.

    Nu al druk bezig met verlovingsfeestje, ringen en locaties.

    P1010456.jpg

    (nee dit is geen trouwefoto, maar wel van onze verlovingsreis)

  12. Zelf ben ik (nog) lid van drie studentenverenigingen:

    Navigators Studentenvereniging Leiden

    De Blauwe Schuit (zeilvereniging)

    Catena ('alternatieve' gezelligheidsvereniging)

    Ik heb het altijd belangrijk gevonden je wereld wat ruim te houden en ook contacten met niet-christenen op te bouwen. Mar binnen NSL ben ik wel het meest actief geweest oa een bestuursjaar gedaan..

    Ik zou zeggen: ga in je stad vooral even goed rondkijken, verschilt namelijk ook nogal per plaats welke vereniging(en) het best bij je aansluiten. Zelf heb ik het altijd enorm naar mijn zin gehad op NSL, vooral hun blik naar buiten en de veelzijdigheid in achtergronden van leden vond ik inspirerend. Aangezien we in Leiden van de christelijke verenigingen het grootst zijn biedt dat ook meer mogelijkheden in de activiteiten die je organiseert.

    Maar goed, nu wordt ik komend jaar seniorlid, na vier jaar ga ik maar eens actiever worden bij mijn kerkelijke gemeente.

  13. Ik heb begrepen dat de predikant van onze Christelijk Gereformeerde Kerk in Leiden een beroep in de CGK Goes heeft geaccepteerd. Hoewel ik zelf bij de NGK Oegstgeest zit meot ik zeggen dat ik enorm respect heb voor de manier waarop hij vorm geeft aan zijn voorgangerschap. Hij kijkt veel meer naar de mens dan naar regels. Wellicht ook een tip om tegen de tijd dat hij daar is begonnen ook daar eens te gaan kijken, is dichter bij huis voor je.

  14. Was het niet Wittgenstein die zei dat een begrip alleen zeggingskracht heeft binnen de context waarin het wordt gebruikt? Dan kun je dus spreken van waarheid in religieus opzicht, waarheid in wetenschappelijk opzicht en dergelijke. Dan praat je dus heerlijk langs elkaar heen als je definities vergelijkt uit verschillende contexten/gebieden...

    Een waarheid op basis van consensus (een afspraak waar men het over eens is, dat vloeistof nat is etc.) heeft dus wel degelijk zeggingskracht maar tot op zekere hoogte.

    Een objectieve, absolute waarheid kan best bestaan, maar wij kunnen daar moeilijk iets zinnigs over zeggen. De mogelijkheid van het bestaan hiervan in de vorm van God bijvoorbeeld zal nooit uitgesloten kunnen worden. Misschien zou ik mijzelf in wetenschappelijke context agnost noemen, maar toch ben ik in religieuze context ervan overtuigd dat Jezus de waarheid is. En voor mij is die religieuze waarheid veel essentiëler.

    Overigens nog een bijbelse definitie van geloven:

    de zekerheid van de dingen waar je op hoopt en de overtuiging van het bestaan van dingen die je niet waarneemt --> Hebreeen 11:1

    Er kan wel degelijk sprake zijn van zekerheid dus, al is dit geen wetenschappelijke zekerheid, maar religieuze zekerheid.

  15. Ik heb op een katholieke basisschool gezeten, hoewel ik zelf niet meedeed aan de Eerste Heilige Communie (als je in groep 4 zit). Ik zat echter wel in het koor bij de viering, en toen de schaal met hosties rond ging heb ik er ook één genomen. In al het onderwijs op school hierover was me niet echt duidelijk geworden dat dát nu juist het hele punt van de ceremonie was smile.gif Achteraf heb ik het nog aan de pstoor gevraagd en die vond het gelukkig niet erg...

    (Ik ben er overigens nu over aan het nadenken of het goed is het avondmaal dagelijks te vieren met medegelovigen, zoals ook de eerste gemeenten dat schijnen te hebben gedaan --> Hand. 2)

  16. Quote:
    "De infinitivus presens, is duratief, 'voortdurend kennis in zich opnemen'." - A Grammar of New Testament Greek.

    Het gaat hier om de conjunctivus praesens, maar goed. Juist aangezien het zoveel betekenissen heeft (erkennen, herkennen, kennis hebben aan, leren kennen) zou ik zelf kiezen voor de meest interpretatieve variant van kennen. Ik vind deze ene schriftplaats echter niet voldoende bewijs voor de oncorrectheid van de vertaling van de JG. In alle vertalingen worden keuzes gemaakt, ik denk niet dat zij dit doelbewust manipuleren...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid