Spring naar bijdragen

Ruth knows da Truth

Members
  • Aantal bijdragen

    18
  • Geregistreerd

Waarderingsactiviteit

  1. Like
    Ruth knows da Truth reageerde op Peter79 in Silence en Risen. Deze week op tv   
    Op dit punt vind ik de film niet sterk. In het bijbelse verhaal is er na de opstanding geen genezing meer van een lepra. Het wonder van de vissen wordt wel beschreven, maar het heeft m.i. niet de functie om mensen te overtuigen dat Jezus een wonderdoener is. In het licht van de opstanding - het grootste wonder - verbleekt het wonder van de vissen. De boodschap lijkt me eerder dat de discipelen - vissers van beroep - zich geen zorgen hoeven te maken over hun levensonderhoud, want Jezus zorgt ervoor dat ze aan niets tekort komen.
    We hebben het tegenwoordig vaak over transities, bijvoorbeeld naar een klimaatneutrale economie. Jezus kwam ook voor een transitie van "het systeem". De hele wereld moet veranderen, maar die verandering gaat in kleine stapjes: elke persoon wordt van binnenuit veranderd. Daarbij is vrijwilligheid leidend. God dwingt niemand. Het toverstokje - alle ellende de wereld uit- is uiteindelijk een vorm van dwang , een idee van maakbaarheid die over alles heen walst. Kijk naar de boeren: zij willen in meerderheid hun destructieve manier van landbouw voortzetten, terwijl er biologische boeren zijn die bewijzen dat je een goede boterham kan verdienen zonder de kosten af te wentelen op de omgeving of op andere generaties. Met een toverstokje kan je die onwillige boeren veranderen in "goede" boeren, maar naar mijn gevoel gaat dat dan ten koste van de betreffende boeren omdat ze zelf - in de kern van hun bestaan, hun eigen keuze - gepasseerd worden. Is dat dan liefde dat je onwillige mensen veranderd naar hoe ze volgens jou moeten zijn? Ik zoek het antwoord daarin dat God niet werkt door dwang maar door de zachte stem van zijn Geest.
     
  2. Like
    Ruth knows da Truth reageerde op Hetairos in Jezus, één van God's Zonen.   
    Ja, maar niet zoals Jezus.
    Adam is wel door God geschapen, maar is 'geboren' uit de aarde. Het enige dat God aan Adam toevoegde, als je dat zo kunt zeggen, is de levensgeest oftewel zijn mens-zijn (het wezen of de kern). En dat maakte Adam uniek ten opzichte van de rest van de 'dieren'.
    Jezus is echter de Enige die in het vlees (het nageslacht van Adam) door God is voortgebracht.
    Je hebt helemaal gelijk.
    In ons gesprek ging het echter over het 'begin' van Jezus. En dat 'begin' ligt wel degelijk is het vlees: "Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid." Johannes 1:14 (NBG1951).
    Zoals je ook aanduidt: Pas ná de opstanding van Jezus Christus werd ook Zijn sterfelijk lichaam verzwolgen in de overwinning op de dood.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid