Spring naar bijdragen

Nello_1

Members
  • Aantal bijdragen

    11
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Nello_1

  1. Snelle gedachte:

    Historisch feit = waarheid. Sommige dingen zijn absoluut.

    De vraag is dan alsnog wat een 'feit' is. Hoe je feiten ziet is afhankelijk van je perceptie. Er zijn dingen gebeurd, maar zodra je daarover een uitspraak doet ben je bezig met interpreteren.

    Hmm... Geldt voor heel veel dingen, maar toch zijn er ook dingen die wel vaststaan. Dat de zon schijnt bijv., en dat wolken uit water bestaan... Dat soort stuff?

  2. ps iemand 'Moderne wetenschap in de Bijbel' van Hobrink gelezen? Gaat hierover! Heel interessant.

    Ik heb het gelezen. Je moet maar eens achterin kijken bij de noten en dan vooral naar de jaartallen van de boeken die daar staan. Het lijkt wel alsof Hobrink vooral in de boekenkast van zijn opa heeft gezocht. :)

    Haha, ok, sorry, dat heb ik niet gecheckt. In dat geval *kuch* was mijn inbreng niet zo relevant *kuch*

  3. Zie deze recensie (over 'Moderne wetenschap in de Bijbel', van Hobrink):

    Schepping of Evolutie

    Een discussie over de evolutietheorie van Darwin mag natuurlijk niet ontbreken in een boek van een christelijke bioloog. Hij gaat er dan ook zeer uitgebreid op in. De evolutietheorie, die uitgaat van de geleidelijke ontwikkeling van bacteriën via eenvoudige organismen tot zeer complexe wezens zoals de huidige mensen en dieren via een proces van toeval, kwam mij altijd redelijk geloofwaardig over (terwijl het in mijn hoofd wel strijdig was met mijn scheppingsgeloof). Maar na het lezen van dit hoofdstuk ben ik volledig overtuigd van het werk van de Schepper. Hobrink gaat in op tal van zogenaamde feiten die de evolutietheorie zouden bewijzen. Maar op zeer overtuigende wijze weet hij deze te ontkrachten. Eén van de belangrijkste argumenten die hij aandraagt is dat de veronderstelde overgangsvormen tussen bijvoorbeeld een vis en een landdier, nooit zijn aangetroffen. Wat me opviel was een foto van een versteende boom die horizontaal door verschillende aardlagen heen steekt. Dit zou alleen kunnen als deze lagen zeer snel zijn gevormd, bijvoorbeeld door de zondvloed.

    en meer op deze site: http://www.vergadering.nu/boekhobrinkmoderne.htm

  4. Snelle gedachte:

    Historisch feit = waarheid. Sommige dingen zijn absoluut.

    Maar! Er zijn natuurlijk veel zaken die niet onweerlegbaar te bewijzen zijn. Dan komt geloven om de hoek kijken. En geloven is iets vanuit jezelf, dus relatief en subjectief. Het is het interpreteren van feiten.

    Als het een historisch feit is dat Jezus heeft bestaan, volgt nog steeds het subjectieve: wat betekent dit voor mijn leven?

    Grens tussen weten, vertrouwen, geloven lijkt me geen absolute grens. Maar dat is mijn bescheiden mening.

    Waarheid heeft als woord een brede interpretatie. Wat voor mij een waarheid is, omdat ik er vast in geloof, kan voor jou een leugen zijn, omdat jij er bewust niet in geloofd (of andersom natuurlijk, heb hier geen specifiek onderwerp in gedachten).

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid