Spring naar bijdragen

Marcus Tullius

Members
  • Aantal bijdragen

    9
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Over Marcus Tullius

  • Rang
    CrediGup

Contact Methods

  • Website URL
    http://gegrammena.wordpress.com
  1. Jawel, maar als in de context van Johannes 3 de uitleg dat water en geest hier doelt op reiniging en heiliging (eventueel verbonden met de doop) voor de hand ligt, dan is het overbodig om dat water nog eens te gaan verbinden met het Woord op basis van heel andere teksten. Ik vind dat vergezocht.
  2. Nee joh, dat Woord verzin je er zelf bij. En het is niet zo respectvol tegenover het eigene van Johannes om er meteen Efeziërs bij te slepen.
  3. Marcus Tullius

    Paulus vergiste zich...?!

    Precies, het is inlegkunde. Bovendien maak je met 'wij' als alle christenen de tekst van Paulus onbegrijpelijk. Want wat was dan het probleem van de Tessalonicenzen?
  4. Nee. De geboorte uit water en geest is de geboorte van boven ofwel de wedergeboorte. Water en geest zijn uit deze periode bekende beeldspraak voor reiniging en heiliging.
  5. Marcus Tullius

    Paulus vergiste zich...?!

    De uitleg van Hendrik-NG van 1 Tess. 4:15 klopt in elk geval niet, omdat de conjunctivus hier het gevolg is van een sterk ontkennende uitspraak over de toekomst (ou mê + conjunctivus). Verder is er helemaal niet zo'n verwarring over de goede uitleg van dit gedeelte. De gangbare moderne vertalingen zijn bij mijn weten allemaal geschikt op dit punt. De uitleg is dat de Tessalonicenzen verward zijn omdat sommige gemeenteleden stierven nog voor de wederkomst. Paulus reageert hierop door de opstanding uit te leggen. De enig mogelijke conclusie is dat de Tessalonicenzen de wederkomst op zéér kor
  6. Er is geen sprake van een drie-eenheid, maar van een eensluidend getuigenis (zo reeds Calvijn). in 1 Joh. 5:6 is het water en het bloed de doop en de dood waar Jezus doorheen moest, en waarvan de Geest getuigt. Er zijn drie getuigen in het heden: de Geest dus, en het water (= de doop) en het bloed (= het avondmaal). Het is mogelijk te zeggen dat de Geest het getuigenis van doop en avondmaal mogelijk maakt. Het getuigenis luidt dat Jezus vlees is geworden en dat God ons zo eeuwig leven heeft geschonken (zie 1 Joh. 5:11).
  7. Marcus Tullius

    Johannes 6:44

    Nee, de vader brengt niet iedereen bij de Zoon (vgl. Joh. 10:22vv). Tegelijk geldt dat de Vader wil dat iedereen in de Zoon gelooft (6:40). In die tijd was het in het jodendom niet ongewoon om zowel alles aan God toe te schrijven, als de mens verantwoordelijk stellen. (Zie bijvoorbeeld Josefus, Bellum 2.162-163: De farizeeën schrijven alles toe aan het Lot en aan God. Zij menen dat het voor het grootste deel aan de mensen zelf ligt of zij goed of slecht handelen, maar in alles speelt het Lot mee.)
  8. Volgens mij is het niet de meest respectvolle manier om een tekst te begrijpen om die als losse tekst te behandelen en dan met allerlei andere losse teksten ertegenaan te gaan smijten. Een tekst dient begrepen te worden in de context. Een tekst bevat bovendien geen complete dogmatiek. Johannes 3:13 lees ik zonder de woorden "die in de hemel is." Naast het hierboven al genoemde argument dat de kortere lezing de waarschijnlijkere is, past deze toevoeging helemaal niet bij de theologie van Johannes, want in Johannes is de Mensenzoon juist uit de hemel neergedaald en is dus even niet meer in de h
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid