Spring naar bijdragen

Druid_Donagh

Members
  • Aantal bijdragen

    323
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Druid_Donagh

  1. Dit heb ik in mijn eerste bericht in dit topic ook al aangegeven. Maar ik neem aan dat dit voor de TS niet interessant is; die wil alleen maar de pro-letterlijken en de contra-letterlijken tegen elkaar uitspelen. Hijzelf is totaal niet geïnteresseerd in welke interpretatie dan ook :) . Voor hem is het sowieso allemaal verzinsel.

    Ik heb je post even herlezen. *:} een bloemetje voor een duidelijk antwoord.

    Gay... :)

    (H)

  2. Even wat vragen die nu zo bij me opkomen. Draagt het bij aan jullie geloof dat Genesis letterlijk is of niet en dat er datums zijn voor bijbelse verhalen? Zou het niet zo moeten zijn dat het niet uitmaakt? Gaat het uiteindelijk niet om de wetten en lessen die gegeven worden in deze verhalen?

    Dit heb ik in mijn eerste bericht in dit topic ook al aangegeven. Maar ik neem aan dat dit voor de TS niet interessant is; die wil alleen maar de pro-letterlijken en de contra-letterlijken tegen elkaar uitspelen. Hijzelf is totaal niet geïnteresseerd in welke interpretatie dan ook. Voor hem is het sowieso allemaal verzinsel.

    Ik heb je post even herlezen. *:} een bloemetje voor een duidelijk antwoord.

  3. Even wat vragen die nu zo bij me opkomen. Draagt het bij aan jullie geloof dat Genesis letterlijk is of niet en dat er datums zijn voor bijbelse verhalen? Zou het niet zo moeten zijn dat het niet uitmaakt? Gaat het uiteindelijk niet om de wetten en lessen die gegeven worden in deze verhalen?

  4. ALS je het verhaal van Adam en Eva letterlijk zou nemen, dan heb ik toch nog wat vragen.

    - waren er buiten Adam en Eva nog meer mensen op de aarde? Zo ja, waarom wel, of zo nee, waarom niet?

    - Als de mensheid is begonnen is bij Adam en Eva, hoe kan Kaïn dan mensen tegenkomen en zich vestigen in NOD en daar een vrouw aantreffen?

    ALS je letterlijk uitgaat van Genesis, dan zijn er op dat punt maar 3 mensen. Adam, Eva en hun zoon Kaïn. (Abel is dood).

    Nog een vraag, als I Genesis 1 wordt aangegeven dat God mensen maakt:

    Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:26 God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’ 27 God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. 28 Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ 29 Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. 30 Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het. 31 God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. Het werd avond en het werd morgen. De zesde dag.

    Hoe kan het dan zijn dat in het vervolg (Genesis 2) wordt gezegd dat er geen mensen zijn?

    Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:In de tijd dat God, de HEER, aarde en hemel maakte, 5 groeide er op de aarde nog geen enkele struik en was er geen enkele plant opgeschoten, want God, de HEER, had het nog niet laten regenen op de aarde, en er waren geen mensen om het land te bewerken; 6 wel was er water dat uit de aarde opwelde en de aardbodem overal bevloeide.

    Ik heb dat nooit begrepen en ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die dat voor mij in duidelijke lekentaal kan uitleggen.

  5. Die enkele keer dat ik magie zou gebruiken, dan is dat niet voor persoonlijk gewin. Het is dan altijd ten bate van mijn medemens die er dan behoefte aan heeft EN met medeweten en toestemming van de medemens. Persoonlijk gewin, is in de door mij gevolgde traditie uit den boze en er kwaad me doen al helemaal. Binnen de OBOD, heb ik geleerd dat magie neutraal is en dat de gebruiker er zijn intenties aan geeft en dat magie niets te maken heeft met het aanroepen of dwingen van hogere machten. Magie is de energie opwekken, die een intentie megeven en dan naar het doel sturen. Als er hogere machten aan te pas komen, dan wordt er gebeden, of een ritueel uitgevoerd waar dat gebed in is verwerkt. In dat ritueel wordt de hogere macht ook met alle respect behandeld. Het eerste wat we leren is: Wie zijn wij om Goden en Godinnen te dwingen iets te doen?

  6. Om te beginnen is magie noch wit of zwart (of welke kleur dan ook) Magie is neutraal, het is de intentie van de gebruiker wat magie goed of slecht maakt.

    @hippieWeds: net zo veel pagans (wiccans, Druïden) geloven wel in een God of Godin (of beide) en vragen dan ook om hun hulp in de rituelen en danken hen dan ook hiervoor.

  7. Dank je voor het openen van dit topic Ken. Dat deed me denkan aan het feit dat er nog vragen opnen staan. Dat zijn vragen die nog niet zijn beantwoord, omdat het topic werd gesloten. Zie hiervoor het topic: viewtopic.php?f=40&t=28519&start=40#p1101356

    Voor de volledigheid de quotes uit voorgenoend topic:

    Ik geloof dit: JHWH is de enige almachtige God.

    Ik geloof dat: Jezus de enige schepping van JHWH is.

    Als afsluiter nog 1 laatste vraag:

    Geloof je dat de aarde door JHWH geschapen is?

    Al is de vraag aan Ft gesteld, mag natuurlijk iedere JG reageren.

  8. Hoe kan je nu afdwalen als je zonder geloof bent opgevoed en daardoor zelf je pad heb gezocht?

    Onze hele maatschappij is doordrenkt van het christelijk geloof. Onze wetten, onze economie, politiek, kunst, onze kalender, moraal, feestdagen, het is allemaal beïnvloed of vaak zelfs geïnitieerd door het christendom.

    Daar ben ik het niet mee eens. Als je goed in de geschiedenis duikt, dan zie je dat de oorsprong van onze huidige politiek, kalender en economie zijn beginselen heeft in het oude Griekenland en Rome. Ten tijden van Alexander de Grote en Julius Caesar. Ik zal dee Kalender en economie als voorbeeld gebruiken. Ik zal de rest (en met name de feestdagen) met rust laten.

    Kijk hier maar eens naar:

    Alexander de Grote was de eerste die van overheidswege goud muntte, dat wil zeggen een stempel erop aanbracht om kwaliteit en gewicht te garanderen. Vertrouwen in het stempel was nodig: men vertrouwde erop dat het goud inderdaad de waarde heeft die het stempel aangeeft, maar in geval van twijfel kan men natuurlijk zelf het goud controleren.

    En naar:

    In het Romeinse Rijk was zout een product dat moeilijk te winnen was. Daardoor was het een waardevol en waardevast product, en dus geschikt voor gebruik als goederengeld. De soldaten van het Romeinse leger werden betaald met zoutstaven, Salarium genoemd. Het huidige woord salaris is daar van afgeleid.

    De huidige kalender is van Romeinse oorsprong en is lange tijd gebruikt door de kerk, welke later een keer werd herzien. Sommige namen van deze juliaanse kalender zijn nu nog in gebruik, waar andere een Germaanse of Noorse oorsprong hebben.

    De voorlaatste gedaante van de Romeinse kalender was de juliaanse kalender (van -45 tot 1582); deze door Julius Caesar ingevoerde kalender die door het concilie van Nicaea werd aanvaard als officiële kalender van de kerk, was gebaseerd op een jaar van 365,25 dagen met een schrikkeldag iedere vier jaar. Het zonnejaar is echter iets korter.

    Ik neem aan dat je op de hoogte bent dat de opvolger in de Gregoriaanse kalender een aanpassing is op zijn voorganger en dan ook niet meer dan dat. Kijk hier maar eens naar:

    De gregoriaanse kalender, een aanpassing van de daarvoor gebruikte juliaanse kalender, werd voor het eerst voorgesteld door de Napolitaanse arts Aloisius Lilius, en werd overgenomen door het Concilie van Trente (1545-1563). Paus Gregorius XIII kon pas in 1582 met de bul Inter gravissimas deze kalenderhervorming doorvoeren. Bij de invoering liepen de weekdagen zonder onderbreking door: op donderdag 4 oktober volgde vrijdag 15 oktober 1582. Door het weglaten van die 10 dagen werd het begin van de lente teruggebracht naar 21 maart.
  9. Odin is een afgod, als je er een beeldje van maakt en dan dat beeld vereenzelvigd met Odin en het gaat aanbidden.

    Als je gelooft dat er maar een God is, dan is er op zich niet zo heel veel tegen om die God Odin te noemen. Hooguit dat de beelden die aan Odin gekoppeld worden afwijken van die die aan de christelijke God worden gekoppeld. Voor een christen is dat dus een (te) beperkt beeld van God.

    Maar ja, geloof je dat alles niet, dan heb je er verder ook geheel geen last van.

    Persoonlijk vind ik het ongepast om van welke god(in) dan ook een beeld te maken en neer te zetten ter aanbidding. Dat werkt inderdaad beperkend.

    De meeste mensen in Nederland worden toch nog steeds wel een beetje cultuurchristelijk opgevoed, want onze westerse cultuur is nu eenmaal soort van christelijk. Als je dan één of ander heidendom leuk gaat vinden dwaal je wel degelijk af, ook al ben je dan nooit "kerks" geweest.

    Hoe kan je nu afdwalen als je zonder geloof bent opgevoed en daardoor zelf je pad heb gezocht?

  10. @MysticNetherlands

    Even vanuit mijn oogpunt. Ikzelf geloof in een Moeder Godin en een Vader God en die samenwereking is de scheppende kracht achter het bestaan. Voor mij zijn ze dus ook echt en eeuwig. Helaas weet ik geen cijfers, maar het fijt dat er een aantal ordes zijn die naar mijn weten in de duizenden leden hebben, kan ik eerlijk zeggen dat Druidisme nog redelijk wordt aangehangen. Hoe dat bij de Asatru zit weet ik niet, dat lijkt me een vraag voor Hippieweds

  11. Hoi Druid, voor ik je kan antwoorden zou ik graag eerst willen weten wat JIJ vindt dat 'een dwaler' betekent in deze context. Een andersdenke Christen? Een 'heiden'? Iemand die volgens sommige Christenen naar de hel zou gaan? Wat is JOUW criterium?

    In dit topic bedoel ik te vragen wat Christenen onder dwalen verstaan. Dan kom ik terug bij mijn oorspronkelijke vraag: Zijn anders gelovigen (zoals ik) dan ook dwalenden?

  12. Hoe dat?

    Laat ik de vraag dan even goed stellen. Zijn anders gelovigen (zoals ik) dan ook dwalenden?

    Ik neem aan dat ik in jouw ogen ook op religieus gebied dwaal daar ik geen heiden ben :Y

    Ik geloof dat een ieder zijn eigen geloofspad heeft. Daardoor geloof ik dat het niet mogelijk is om te dwalen.

  13. @Nunc en weer heeft Ft onze vragen niet weten te beantwoorden. Dat vind ik toch wel op het onbeschofte af van hem.

    Dat iemand een vraag niet weet te beantwoorden, daar is niks mis mee. Ik kan jou ongetwijfeld ook vragen stellen, waar je geen antwoord op weet te geven. Dat iemand een vraag negeert, is iets heel anders. Maar er is hoop want indirect heeft Ft de vraag wel beantwoord. Dus we komen er al.

    Okee mijn vraag heeft ie genegeerd. En ja er zullen altijd vragen zijn waar geen antwoord op is te vinden.

    @Ursa: mijn excuus. Ik wenste niemand te beldigen, al is het wel zo dat vragen worden genegeerd.

  14. Even een kopie uit het topic Jehova's Getuigen [2]

    Door een fout in mijn leesvaardigheid kwam onderstaande vraag boven borrelen.

    Geldt dat dan ook voor anders gelovigen?

    Hoe dat?

    Laat ik de vraag dan even goed stellen. Zijn anders gelovigen (zoals ik) dan ook dwalenden?

    Hmmm, nu ik het terug lees denk ik dat ik je niet heb begrepen. Maar wellicht is wel iemand die de vraag wil beantwoorden

    Wellicht zijn er mensen die daar hun mening over hebben en het leek me een beter om daar een topic over te openen.

    Beter is mischien de vraag: Wat zijn dwalenden?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid