Spring naar bijdragen

igorwulff

Members
  • Aantal bijdragen

    97
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door igorwulff

  1. (...)

    Dat kan je prima zo vertalen. Er staat geen bepaald lidwoord in de zin. Ook mogelijk is: "ontvang heilige adem" of "heilige wind".

    Het is trouwens een erg "spannende" tekst, net als het vers dat er op volgt... Jezus blaast over zijn discipelen, dus waar die "heilige wind" vandaan komt is klip en klaar... Alleen: hoe kan die adem, wind, geest (?) heilig zijn?

    En: lees je hier met dubbele hoofdletter "Heilige Geest" (Roeach HaKodesj), dan is de imperatief (Λάβετε, ontvang!) die Jezus gebruikt nogal aanmatigend, tenzij...

    Net als de suggestie in vers 23 dat Hij met recht zijn apostelen het recht kan geven om - mét recht van spreken, want dan is het zo - zonden al of niet te vergeven...

    Het wordt m.i. op zijn minst gesuggereerd dat Jezus hier optreedt als de Heilige..

    (...)

    Idem in Handelingen 2:

    Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:16 Maar dit is wat gesproken is door de profeet Joël:

    17 En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal  uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en  uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen.  18 En ook op Mijn dienaren en op Mijn dienaressen zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren.

    Opvallend is, dat Petrus (die aan het woord is) uit Joel 2:28-32 citeert, en iets aan dat citaat toevoegt: "zegt God". Petrus wil duidelijk hebben dat het niet zomaar Jan-en-alleman is die in Joel aan het woord was, en dat het niet zomaar iedereen is die de Heilige Geest gaat uitstorten. Het is God zelf die zegt dat Hij dat gaat doen. En als je dan verder leest, kom je iets opvallends tegen in Petrus' rede:

    Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:32 Deze Jezus heeft God doen opstaan,  waarvan wij allen getuigen zijn.

     33  Hij dan, Die  door de rechterhand van God verhoogd is en  de belofte van de Heilige Geest ontvangen heeft van de Vader, heeft dit  uitgestort wat u nu ziet en hoort.

    Ja, het is wat subtiel maar het staat er toch echt: volgens Petrus is het Jezus die de Geest heeft uitgestort. Maar Petrus had eerder juist moeite gedaan om extra duidelijk te maken dat het JHWH zelf was die in Joel aankondigde dat Hij zelf dat ging doen. (Maar dit wisten we natuurlijk al: dat wat niet God is, kan niet de Geest van God controleren, maar Jezus is volgens Johannes de doper degene die met de Geest zal dopen).

    Uiteraard is er ook een onderscheid, een rolverdeling. De Vader heeft de Geest aan de Zoon gegeven (of zoiets. Elders kan Paulus de Geest iig de "Geest van Christus" [Rom.8] noemen).

    Dezelfde "spanning" kom je dus heel geregeld tegen in het NT!

    Jezus is representatief voor JHWH en zijn uitvoerder en bemiddelaar. Hij is zelf ook onderdanig en een volgeling van JHWH. Om hier iets anders van te maken moet je het er in willen lezen.
  2. De discussie omtrent de paus is best wel offtopic. Daarom probeer ik maar weer ontopic verder te gaan. ;)

    Waarom zou je als Christen moeten geloven in de drie-eenheid leer? Waar leert Jezus ons dit of de Bijbel? Dat zijn voor mij toch wel de vragen waarom zo'n leer geen fundament lijkt te hebben. Dus ik hoor graag een antwoord daarop. Zover ik me kan herinneren heb ik daar in ieder geval nooit een echt antwoord op gekregen.

  3. Dit topic loopt nu een kleine zes jaar. Enkele deelnemers zijn verdwenen, andere zijn er al vanaf het begin bij. De argumenten worden goeddeels herhaald en herhaald en herhaald. Onderweg worden allerlei uitstapjes gemaakt, mensen en groepen beledigd, onzin wordt als feit gebracht, maar grotendeels is het een vrij beschaafde uitwisseling van vrij stevige argumenten.

    En wat levert dat na zes jaar op? Is er inmiddels vordering gemaakt in het bereiken van een standpunt, een conclusie wellicht? Of blijfven deelnemers vooral hun eigen onwrikbare standpunt verdedigen?

    Ik heb inmiddels het hele topic gelezen, en ik kan niet anders dan mijn complimenten geven aan de volhouders. Gezien het feit dat de meningen kennelijk inderdaad onwrikbaar zijn en er geen enkele beweging is als gevolg van argumenten van anderen, lijkt het me interessant te zien hoeveel jaar dit nog door zal gaan |P

    Misschien is het wel een onwrikbaar standpunt omdat het voor velen toch wel de kern is van het geloof? Dat denk ik tenminste. De definitie van wie God nou werkelijk is en wat. En wie Jezus precies is.

    ps: Ik ben na die 5 jaar nog steeds iemand die niet gelooft in de drie-eenheid leer en gelooft dat de Vader de enige God is en Jezus niet.

  4. Overigens ben ik wel tot een conclusie gekomen wat betreft pre-existentie. Volgens mij heeft Jezus nooit voor zijn mens zijn bestaan. Johannes 1:1-3 word vaak persoonlijk vertaald omdat men er vanuit gaat dat het Woord een persoon is. In de NBV vertalen ze het op een onpersoonlijke manier, omdat dit ook vanuit het Grieks ook goed is. Het is namelijk afhankelijk van hoe je het 'woord' ziet. Maar in Johannes 1 lezen we ook dat het Woord een mens is geworden. Nu zie ik dit woord als iets wat met de schepping te maken heeft, andere zien dit ook wel als God's plan. Waarmee men denkt dat het een goddelijk woord/plan is, maar dat maakt verder nu nog niet zoveel uit.

    In Lucas word beschreven dat Jezus de zoon van God word genoemd omdat de heilige Geest over Maria kwam en de kracht van God haar als een schaduw bedekte.

    Lucas 1:35

    De engel antwoordde: 'De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God.

    Ze geven dus de reden waarom Jezus zo word genoemd en dat is niet omdat hij altijd God de Zoon is geweest, iets wat de Bijbel ook nooit noemt. Hij is geboren uit God's Geest en is daarom de zoon van God. Iets soortgelijks staat er in Psalm 2:

    Psalmen 2:7-9

    Het besluit van de HEER wil ik bekendmaken.

    Hij sprak tot mij: 'Jij bent mijn zoon, ik heb je vandaag verwekt.

    Vraag het mij en ik geef je de volken in bezit, de einden der aarde in eigendom.

    Jij kunt ze breken met een ijzeren staf, ze stukslaan als een aarden pot.'

    Veel bijbellezers vragen zich dan af wat dan van die teksten die gaan over dat er allerlei dingen door middel van Jezus gemaakt zijn door God. Daar gaat voornamelijk over de gemeente/kerk en de nieuwe hemel en Aarde. In Hebreeën 1 word bijvoorbeeld verteld dat er van alles gemaakt is doormiddel van Jezus. Paulus legt vervolgens uit in Hebreeën 2:5, dat hij het had over de wereld die komen gaat.

    Welnu, de komende wereld, waarover wij hier spreken, heeft hij niet onder het gezag van engelen gesteld.

    Een andere tekst die me nogal aan het denken heeft gezet is de volgende.

    1 Petrus 1:20

    Al voor de grondvesting van de wereld is hij door God uitgekozen, en nu is hij, aan het einde van de tijd, verschenen omwille van u.

    Ok, er staat uitgekozen, toch? Wat er staat vanuit het Grieks en dit is iets wat men je niet snel zal vertellen is dat Jezus al van te voren bekend was bij God. Hij is dus niet in de zin uitgekozen dat God tegen hem zei in de hemel dat hij in de verre toekomst naar de Aarde moest gaan als mens. Dat niet, maar hij was wel van te voren al bekend bij YHWH. YHWH had besloten om via Jezus, de mensheid te redden en op die manier was Jezus uitgekozen om nu aan het einde van de tijd (of wereld/tijdperk) te verschijnen omwille voor de mensen die in hem tot YHWH komen.

    Het Koine Griekse woord dat hier gebruikt en vertaald werd naar 'uitgekozen' is proginóskó (4267) en heeft de volgende betekenis volgens Strong's: From pro and ginosko; to know beforehand, i.e. Foresee, foreknow (ordain), know (before).

    Je ziet dus dat het niet echt gaat om 'uitgekozen' zoals je dat normaal ziet. God had van te voren al het plan gemaakt om Jezus te doen laten verschijnen. Geboren uit God's Geest en daarom is ook de zoon van God. Toch wel logischer en minder mysterieus dan de drie-eenheid leer, of niet?

    Overigens wil ik graag nog wel weten waar dat fundament ligt van de drie-eenheid leer. Ik heb het nog niet gevonden. En je ziet dat bij de ontdekking van dat 1 Johannes 5:7 een toevoeging aan de Bijbel was en slechts te vinden is in 4 andere relatief jonge manuscripten en 4 manuscripten waar dit erbij toegevoegd is dat men toen al problemen had met het vinden van een fundament voor deze leer.

  5. Quote:

    [...]

    De heilige drie-eenheid is een geloofsmysterie hoe je het ook draait of keert. En als je wil kun je de basis voor de heilige drie-eenheid terugvinden in de Bijbel. Maar dat zal in dit topic ongetwijfeld al wel meerdere malen aan bod zijn gekomen.

    Nee, volgens mij kwam dat niet echt in dit topic terug dat de drie-eenheid leer te vinden was in de Bijbel. Wel dat elke tekst die duidelijk er tegen in ging werd afgedaan als dat het 'geen probleem was' en meer van zulke antwoorden. Maar ik heb nergens een Bijbelse tekst in dit topic gezien die stelde dat er een drie-eenheid was.

    Quote:

    [...]De Joden geloofden niet in de heilige drie-eenheid daar zij Jezus Christus niet aannamen als God de Zoon. Ik neem aan dat je weet dat Christus een vrij essentieel onderdeel is van de heilige drie-eenheid. En dat Christus God (de Zoon) is kun je ook op meerdere plekken terugvinden in de Bijbel, als je dat wil tenminste.

    Dat is overigens niet de reden. God de Zoon is een term die nergens in de Bijbel voorkomt. Ze werden veroordeeld omdat ze Jezus weigerden (en veroordeelde) als de Messias en de zoon van God en dat is iets heel anders dan 'God de Zoon'.

  6. Quote:

    [...]

    Geeft niet, ook onbedoeld kan je dingen doen waardoor een gesprek gewoon niet meer interessant is. De Bijbel als telefoonboek lezen, geen historische kennis, en dan op hoge toon je eigen standpunt verkondigen en weigeren naar anderen te luisteren bijvoorbeeld, is simpelweg saai. Geeft niet, ik neem het je niet kwalijk, alleen verveelt het me, dat is alles.

    Vreemd hoe jij je zelf uitdrukt, dit heb ik in een ander topic ook al duidelijk gemerkt. Je hebt zelf nauwelijks een poging gemaakt om hier over te praten, dus hoezo verveelt het je als je niet eens een fatsoenlijk inhoudelijk 'gesprek' op dit forum met mij hebt gehad. Ik blijf het vreemd vinden... noparty.gif maar laten we maar verder over het onderwerp praten.

  7. Quote:

    [...]

    Nee met geloofsmysteries is dat niet raar. Maar dan moet je natuurlijk wel ruimte laten voor het mysterie. Mensen die de Bijbel lezen als een telefoonboek doen dat zelden.

    Verder heb ik de indruk dat je kennis over het ontstaan van de Bijbel (of geschriften zoals je wil) bij lange na niet voldoende om jezelf een titel toe te bedenken met daarin 'bijbels' verwerkt. Gebrek aan die kennis maakt in mijn ogen elke discussie over 'bijbels' x of 'bijbels' y vrij zinloos.

    (en nee daarmee bedoel ik niet dat iedereen daar een studie naar gedaan moet hebben oid, maar slechts kennis nemen van de Bijbel en haar ontstaansgeschiedenis in een paar zinnen lijkt me toch wel het meest basale wat men kan verwachten in zulke gesprekken met mensen die menen geheel 'bijbels' bezig te zijn)

    Je vind dat ik een gebrek aan kennis hebt en dat is je goed recht om dat te vinden. Maar inderdaad ik heb niet veel interesse in de dingen die daarna zijn geschreven. De Bijbel is meer dan voldoende.

    Uhm bloos.gif ik had net weer mijn ondertiteling verandert (nog voor je reactie).. dus voor iedereen er stond dus, "Bijbelse Unitarier".


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Nee met geloofsmysteries is dat niet raar. Maar dan moet je natuurlijk wel ruimte laten voor het mysterie. Mensen die de Bijbel lezen als een telefoonboek doen dat zelden.

    Geloofsmysteries... denk je echt dat het verstandig is om het maar te gooien op een 'mysterie'? En waarom word deze drie-eenheid leer ons niet meegegeven vanuit de Bijbel? Waarom geloofde de Joden niet in een drie-eenheid leer?

  8. Quote:

    [...]

    Ja, helaas. We kunnen zelf in dit topic het verval van het christendom zien. Waar basale geloofswaarheden worden bestreden en de Bijbel verwordt tot een enkellaags boek

    [...]

    De Bijbel komt ook nergens in de Bijbel voor. Het enige wat je hier tentoonspreid is eigenlijk een gigantisch gebrek aan historische kennis over het christendom. Bijzonder dat je wel uitspraken kun doen als "Al aan het eind van de eerste eeuw begon er een verval van het Christelijke geloof" maar van de christelijke geschiedenis geen kaas hebt gegeten. Wie praat je nu eigenlijk na?

    Bijbel komt van het woord Biblos, wat betekend "boek(en)". Dit argument vind ik sowieso al vreemd, aangezien ik net zo lief Geschriften of iets soortgelijks gebruik, maar dit duidelijker is voor andere.

    Een gebrek aan historische kennis? Waarschijnlijk wel, net zoals iedereen die nu leeft. Maar is het niet raar dat men nooit over deze drie-eenheid schrijft in het begin en dat dit pas later vorm aannam?

  9. Quote:

    [...]

    Voor mensen die niet kunnen nadenken zegt dat inderdaad genoeg. Dat is op zich wel handig, want zo laten diegenen met wie het volstrekt zinloos is van gedachten te wisselen zich makkelijk kennen, en dat scheelt weer verspilling van energie.

    Jij stelt een vraag, en in plaats van inhoudelijk reageren kom je met zo iets? Zielig. Ik nam de moeite je serieus te nemen en inhoudelijk te reageren. Blijkbaar mis je het basale respect om hetzelfde te doen.

    Je maakte een quote op iets wat we allebei al vaker hebben gelezen. Ik ben het er niet mee eens, jij wel.

  10. Quote:
    Het onderscheid tussen "het woord van God" en "de woorden van mensen" vind ik bovendien erg kunstmatig, denk je dan dat de Bijbel in alle perfectie uit de hemel is komen vallen en God daarna maar gestopt is met mensen leiden en inspireren? Het Woord van God is in mijn ogen in de eerste plaats een persoon en niet een boek, en ik mag hopen dat ook Athanasius zich geïnspireerd wist door dat Woord.

    Al aan het eind van de eerste eeuw begon er een verval van het Christelijke geloof. Men ging in de eeuwen daarna steeds verder afdrijven van het ware geloof en namen steeds meer heidense elementen op. Jezus zei niets voor niets, "Als de zoon der mensen komt, zal hij dan dit geloof vinden op Aarde?"

    Over je vraag, denk je dat God niet alles wat we nodig hebben in de Bijbel zou hebben gezet? En de drie-eenheid leer komt nergens in de Bijbel voor...

  11. Ik ben nu eigenlijk wel op een vraag gekomen richting mensen die in de drie-eenheid leer geloven. Wat is volgens jullie nodig om redding te ontvangen, moet je volgens jullie geloven in bijvoorbeeld de drie-eenheid leer of ga je alleen uit van de Bijbel wat dit onderwerp betreft?

  12. Quote:

    [...]

    Ik begrijp prima wat jij ermee bedoelde. Ik neem aan dat je ook prima begrijpt dat ik jouw manier van omgaan met de Bijbel wat vreemd vind.

    Ook de aanpassing raakt kant noch wal als je even de linkjes had aangeklikt had je geweten wat een Trinitariër is. En dat is zeker niet datgene wat jij er van wil maken.

    Je weet zelf toch ook dat het niet verstandig is om nutteloze discussies te houden? Paulus gaf dit aan bij geslachtsregisters en bij wat mensen wel of niet aten... zo ook met dit. Is het niet beter om inhoudelijk in te gaan op wat iemand zegt?

  13. @Thorgrem, je begreep denk ik wel wat ik ermee bedoelde. flower.gif Edit, overigens bedankt voor het herinneren wilde die toch nog wat aanpassen.

    @Dingo, Ik vraag me af waar ik laatdunkend mij uitlaat over het Christendom in mijn laatste post, maar ik zal proberen er rekening mee te houden en me houden aan de opgelegde regels van dit forum.

  14. Is dat je uitleg, Robert? Dus de Apostelen die hun brieven waarschijnlijk vele jaren na de dood en opstanding van Jezus schreven, schreven bewust niet over de drie-eenheid leer? De Shema beschrijft dat de God onze Heer één is en Jezus zegt dat God onze Heer, zowel zijn als onze God is.

    De drie-eenheid leer is niet Bijbels. Dat zou zelfs een Trinitariër moeten bekennen, aangezien de drie-eenheid leer ons niet word beschreven noch word uitgelegd in de Bijbel.

    Je haalt bijvoorbeeld aan dat Jezus, de zonde vergeeft van mensen, maar je vergeet vervolgens dat Jezus zelf zegt dat hij hier de autoriteit en bevoegdheid voor heeft gekregen van God.

    Je zegt ook vervolgens dat door de jaren en ook de eeuwen heen er steeds meer duidelijk werd over het wezen van de aangestelde. Maar begrijp je zelf niet hoe absurd deze bewering is? Denk je dat de apostelen het allemaal nog niet zo goed begrepen als wij?

    Moeten wij Jezus woorden negeren die zeggen dat zijn Vader de enige ware God is? Moeten we vergeten dat Jezus niet zijn eigen wil deed, maar de wil van zijn Vader en God? Moeten we vergeten dat hij God ging aanbidden en tot Hem ging bidden? Blijkbaar word er van ons verwacht dat we de woorden van Jezus negeren en gaan geloven in een leer niet afkomstig vanuit de Bijbel, maar van mensen. Het is jammer dat de liefde voor traditie blijkbaar hoger staat dan de liefde voor God.

  15. Quote:

    [...]

    Dat is juist
    wat jij vindt dat
    deze verzen tegenspreken, bedoel je. Ik heb mijn punt nu al herhaaldelijk gemaakt, en ben niet de enige. Als je het nu nog niet ziet, is het jammer. Ik ga hier geen energie meer insteken.

    [...]

    Lezen is lastig, blijkbaar. Jezus is een onafhankelijk Persoon, dat is volstrekt volgens de leer van de Drie-Eenheid. Dat jij die niet begrijpt of niet wilt begrijpen, is jouw probleem.

    Ik rust mijn koffer.

    Misschien heb je nog wel puf om deze vraag te beantwoorden? Waarom word ons de drie-eenheid leer nergens in de Bijbel uitgelegd en waarom word deze nergens beschreven? Waarom verteld God nergens dat Hij bestaat uit drie 'personen' en benadrukt Hij heel vaak dat Hij 1 is?

    Edit: Ik had het overigens over de eenheid van God.

  16. Quote:

    [...]

    Jezus is dan ook een andere Persoon dan de Vader, dat klopt als een bus!

    [...]

    15.Zo is de Vader God, de Zoon God, en de Heilige Geest God.

    16.En toch zijn zij niet drie Goden, maar één God.

    Deze tekst en de andere die ik eerder had aangedragen, geven aan dat alleen de Vader, de enige God is. In beide teksten word Jezus buiten de 'de enige' of 'de enige ware' God gezet, wat laat zien dat Jezus dus niet de Almachtige God is. Je kunt dan nog zeggen dat de Zoon God is, maar dat is juist wat deze verzen tegenspreken. Overigens is een bemiddelaar een onafhankelijk persoon en daarom kan Jezus ook niet deel zijn van een drie-ene God, omdat hij dan niet onafhankelijk zou zijn maar zelf God zou zijn en dus deel uitmaken van 1 van de 'partijen'.

  17. Quote:

    [...]

    Waar spreekt dat het geloof in de Drie-Eenheid tegen? Christenen zijn monotheïsten, ze geloven dus in één God. En ze geloven in Jezus die God en mens is. Juist omdát Hij mens is - één van ons - kan Hij bemiddelen tussen ons en de Vader. Daarom wordt dat in dat vers benadrukt. In andere verzen wordt dan weer Zijn goddelijkheid benadrukt.

    Een bemiddelaar is per definitie een derde persoon.

    Edit: Deze tekst laat dus zien dat Jezus niet de éné God is, dat is namelijk zijn Vader.

  18. Quote:

    [...]

    Volgens de definitie die Credible hanteert; namelijk de Apostolische geloofsbelijdenis, niet.

    Dus jij bepaald op basis van een geloofsbelijdenis en niet direct de Bijbel zelf of iemand wel of niet een Christen is? noparty.gif

    Quote:

    [...]

    Het is geen kwestie van een tekst voor je voeten gooien. De drie-eenheid is iets dat naar voren komt uit het geheel van de Schrift. Door oud-testamentische teksten over God die in het NT op Jezus worden betrokken bijvoorbeeld.

    Het hele beeld en idee wat de Bijbel geeft over YHWH spreekt de hele drie-eenheid leer tegen. Ik blijf nog altijd zo verbaasd dat mensen zo blindelings geloven in zo'n leer. In de hele Bijbel word deze leer niet genoemd, niet uitgelegd en niet beschreven. Altijd word YHWH beschreven als één. En natuurlijk dat zul jij ook zeggen, maar Psalm 110:1 zegt dat jij dit niet doet. ADONAI (YHWH) zegt tegen ADONI (een heerser maar niet God) dat deze ADONI aan de rechterhand van ADONAI moet gaan zitten.

  19. Quote:

    [...]

    Nee, dat ziet zij niet en dat ziet geen enkele christen. Anders zouden wij namelijk geen christenen zijn.

    Toch klopt je stelling hier niet. Ik ben namelijk een Christen en geloof niet in de drie-eenheid leer.

    Quote:

    [...]

    Ik wil je wijzen op dit topic en op de discussies die in bijv. de Jehovah getuigentopics zijn gevoerd. Daar zijn genoeg teksten te vinden die bij elkaar de triniteit duidelijk maken. Niet per se wat Weg2 hier beschrijft, maar dat zijn zaken die volgen uit de Schrift en daarom voluit Schriftuurlijk zijn.

    En ik heb tot nu toe al laten zien dat velen van die teksten op een oneerlijke manier worden gebruikt en vaak juist iets heel anders zeggen. De drie-eenheid is een leer die ons niet word onderwezen door Jezus en niet staat beschreven in de Bijbel. Als je vind dat dit niet zo is, laat dit dan zien waar ons deze leer word uitgelegd?

    Quote:

    [...]

    Dat doen wij al. Zoals wij belijden:1.Al wie behouden wil worden, heeft vóór alles nodig, dat hij het algemeen geloof vasthoudt.

    En toch word je geloofsbeleidenis door vele Bijbelse teksten tegengesproken... De mooiste kun je vinden in mijn onderschrift:

    Johannes 17:3

    Eeuwig leven! Dat betekent dat ze U, de enige waarachtige God, leren kennen, en ook degene die U gezonden hebt: Jezus Christus.

    flower.gif

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid