Spring naar bijdragen

Voeding in de Geest


Aanbevolen berichten

De jonge raven roepen om voedsel en hun ouders voeden hen (Psalm 147:9), in Lukas 12 vertelt Jezus  een vergelijking over verzorging, raven en voeding, bloemen en kleding en de voorziening van de Vader die weet wat je nodig hebt, alles wordt door Hem aangebracht.

Lukas 12;22-34: "En Hij zei tegen Zijn discipelen: Daarom zeg Ik u: Wees niet bezorgd over uw leven: over wat u eten zult, of over uw lichaam: waarmee u zich kleden zult. Het leven is meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding. Let op de raven: zij zaaien niet en maaien niet, zij hebben geen voorraadkamer en geen schuur, en God voedt hen. Hoever gaat u de vogels te boven? Wie toch van u kan met bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen? Als u dan ook het minste niet kunt, waarom bent u over de andere dingen bezorgd? Let op de lelies, hoe zij groeien. Ze werken niet en spinnen niet, en Ik zeg u dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet gekleed ging als één van deze. Als God nu het gras op het veld, dat er vandaag is en morgen in de oven geworpen wordt, zo bekleedt, hoeveel te meer u, kleingelovigen!
En u, vraag niet wat u eten of wat u drinken zult, en wees niet verontrust. Want naar al deze dingen zoeken de volken van de wereld. Uw Vader echter weet dat u deze dingen nodig hebt. Maar zoek het Koninkrijk van God en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven. Verkoop uw bezittingen en geef de opbrengst weg als liefdegave. Maak voor uzelf beurzen die niet verslijten, een schat die niet opraakt, in de hemelen, waar de dief niet bij komt en die door de mot niet aangetast wordt. Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn. Bid en het zal u in de schoot geworpen worden."

Wanneer wij bidden zal al deze rijkdom ons dus in de schoot geworden worden. Je hoeft er alleen maar om te vragen.

Elia werd ook door de raven gevoed, 1 Koningen 17;5-6: "Elia deed wat de HEER hem had gezegd, hij ging weg en trok zich terug in het Keritdal, ten oosten van de Jordaan. De raven brachten hem daar ’s ochtends en ’s avonds brood en vlees, en water dronk hij uit de rivier."
Zijn voeding bestond uit brood en vlees. Daar is een vergelijking met Hooglied waarin zij zwartig wordt genoemd en hij ravenzwart haar heeft. De schoonheid van hem en haar. Deze schoonheid is een voeding, een vreugde wanneer zij elkanders lichaam (vlees) bekijken en lofuitingen over elkaar uitzingen, geïnspireerd door de Heilige Geest. Ravenzwart verwijst naar het belang van voeding door de kleur van hem en haar.

Het is alsof je in het bos loopt en omringt wordt door een harmonie van groene kleuren die je vrede schenken. Of de blauwe kleur van het water dat rust brengt. Het water van Gods Geest dat onder de drempel van de tempel uitstroomt en een rivier van levend water wordt zoals Elia uit de rivier Gods mocht drinken. Een woordenstroom uit de tempel die genezing brengt.

Bos is יער dat tevens honingraat betekent. Honing dat voedt en verwijst naar het eeuwige leven, het beloofde land. Het land van melk en honing. Honing wordt gemaakt door bijen en het woord voor bij is Deborah. Zo zien we dat niet allen de Vader betrokken is bij de voorziening maar ook de moeder omdat Deborah een moeder Israëls genoemd wordt, een profetes die ook melk voortbrengt, waardoor het volk van Christus gevoed wordt, uit 1 Kor 3;1: "Ik sprak tot mensen die zich nog door deze wereld laten leiden, tot niet meer dan kinderen in het geloof in Christus. Ik heb u melk gegeven, geen vast voedsel; daar was u niet aan toe."
En nu zijn we weer terug bij Hooglied waar hij gevoed wordt door haar kleur en haar naakte lichaam. Aan het eind spreekt de vader van de bruid dat hij haar verwekt heeft onder de appeloom. Hooglied is een door de hele wereld te lezen openbaaar boek geworden waarin de moeder prive blijft en alleen de vader prijsgeeft waar hij zijn dochter verwekt heeft.

Schoonheid is dus een voeding voor de ziel zoals Jezus gevoed werd door Maria.

bewerkt door Barnabas
aanvulling tekstverwijzing
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid