Spring naar bijdragen

Geloof verloochenen


Aanbevolen berichten

6 minuten geleden zei Modestus:

 

In deze tekst wordt er bedoeld dat het onmogelijk is om voor de tweede keer gedoopt te worden voor degenen die Christus openlijk hebben verloochend of naar een ketterse religie zijn overgestapt.

Een ketterse religie zoals het kerkendom. Beweren dat men in Christus gelooft en dan tegelijkertijd chronisch blijven beweren dat je elke zondag naar de kerk moet om dáár God te ontmoeten door een stukje brood te gaan nuttigen al of niet met een slok wijn, is natuurlijk zo ketters als maar zijn kan als je Jezus’ Onderwijs ooit serieus nam.

Het woord is dan ook verzonnen door de kerk, die zich boven Christus en de Bijbel stelt. 

De uitdrukking 'ketter' stamt uit de middeleeuwen, uit de periode dat de Katholieke Kerken de koningen van Frankrijk in conflict waren met de katharen (1. van het Grieks Καθαρος = rein, of 2. van het gelatiniseerde Katzer).

Een ketter houdt vast aan een onorthodox verklaarde leerstelling en beschouwt deze desondanks als in overeenstemming met de orthodoxie (het geheel van leerstellingen van een kerk). Daarom is een ketter niet hetzelfde als een afvallige (apostaat). Een afvallige verwerpt immers de gehele orthodoxie an sich. Na verloop van tijd kan een ketterse beweging een nieuwe Kerk vormen. Zo zijn de protestante kerken bijvoorbeeld begonnen als een ketterse groep binnen de Katholieke Kerk. Al snel hadden die nieuwe protestantse kerken weer hun eigen ketters.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ketter 

Zie ook https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ketterij

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid