Spring naar bijdragen

Welk Grieks economisch ‘herstel’? Chaos was nooit groter


Aanbevolen berichten

Het is altijd een beetje verwarrend, aan de ene kant lijkt het allemaal goed te gaan, langs de andere kant wordt het tegengestelde beweerd.

Grieks staatspapier met een looptijd van 2 jaar betaalt nu minder rente dan gelijkaardige Amerikaanse obligaties. Dat betekent met andere woorden dat de financiële markten meer vertrouwen hebben in Griekenland dan in de VS. De media hebben de laatste tijd dan ook de mond vol over ‘het economisch herstel’ in het op het altaar van de euro geslachtofferde land. Maar wie de situatie in het land van dichterbij bekijkt, komt tot een gans andere conclusie.

Onbetaalde belastingen bedragen 55% van het bbp

Volgens statistieken van het IAPR bedragen de achterstallige en onbetaalde belastingen in het land nu meer dan 55% van het bruto binnenlands product. De oorzaak is niet ver te zoeken. De Grieken hebben een historische weerstand tegen het betalen van  belastingen. Maar ze kunnen die belastingen nu ook gewoon niet langer betalen. Van de 100 miljard die nog openstaan zou in het beste geval nog 15 miljard kunnen worden gerecupereerd. De rest van de betalingsachterstand staat op naam van failliete bedrijven of overledenen. In 2017 heeft de Griekse belastingdienst beslag gelegd op de pensioenen, lonen en activa van 180.000 belastingplichtigen. Volgens de Wall Street Journal komt er sinds 2014 elke maand 1 miljard euro extra bij aan schulden die niet betaald kunnen worden. 4,17 miljoen Grieken – 1 op 2 – staan nu bij de belastingdienst in het krijt. (bron)

Wat klopt er niet?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid