Spring naar bijdragen

Is Jezus geboren in Bethlehem of in Nazareth?


Aanbevolen berichten

Omdat het vorige topic gesloten is vanwege een schijnbare overtreding van de forumregels open ik hem opnieuw onder levensbeschouwing. 

De moderatie gaf als reden:

"Ik zie voornamelijk nieuw-atheïsten erg hun best doen met wensdenken. Datgene wat in de bijbel staat kan niet waar zijn dus we gaan zo veel mogelijk dingen erbij slepen om het te ontkrachten. Ook die insteek is onderzoekstechnisch nogal omstreden. Dit topic gaat dan ook op slot."

De reden voor sluiting is discutabel, omdat er m.i. uitstekende inhoudelijke onderbouwingen werden gegeven door enkele deelnemers, met name Desid. De moderatie maakt m.i. een fout door het topic te sluiten vanwege die reden. Dat de insteek van de argumenten onderzoekstechnisch omstreden zou zijn. Niets is immers minder waar. Het is juist vanuit historisch onderzoek en mythologie sterk beargumenteerd dat Bethelem waarschijnlijk niet de geboorteplaats van Jezus was.

De echte reden dat het topic dicht moest is natuurlijk omdat er niet uitsluitend vanuit de Bijbel werd geredeneerd door de niet-christelijke deelnemers. Dat valt dan te begrijpen.

Vandaar hetzelfde topic onder levensbeschouwing, waar er wel buiten-bijbelse argumenten gebruikt kunnen worden. 

Een kleine opsomming van de gegeven argumenten tot nu toe:

  • Twee evangeliën (Marcus, Lukas) noemen Bethlehem als geboorteplaats vanwege een volkstelling. Dat is onwaarschijnlijk omdat volkstellingen van de Romeinenin die tijd de woonplaats werden gehouden.
  • Het is waarschijnlijk dat het volkstelling verhaal (aan daarmee de geboorte in Bethlehem) is verzonnen, om daarmee de geboorte van Jezus een bijzondere status te geven (daarmee zou een profetie uit het OT uitkomen)
  • Bethelehem was niet bewoond ten tijde van de geboorte van Jezus
  • Het is onwaarschijnlijk dat Maria als hoogzwangere vrouw 163 kilometer zou hebben gelopen vanuit Nazareth voor een volkstelling

Argumenten voor Bethlehem:

  • Bethlehem wordt genoemd in de Bijbel 
  • 163 km lopen is niet heel, vroeger liepen zwangere vrouwen nog veel langere afstanden.
Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid