Spring naar bijdragen

Doe eens traag zijn


Aanbevolen berichten

Van 120 naar 130. Eén van de eerste successen van dit kabinet kan als exemplarisch worden gezien voor de huidige samenleving. Op verschillende delen van de snelweg mag je nu 130 rijden. Uiteraard zijn de regels vrij complex en arbitrair, met soms erg ingewikkelde verkeersborden, want anders hebben de ambtenaren ook maar weinig te doen.

Van 120 naar 130. Je gaat je afvragen waarom we zo snel moeten. Waarom 120 niet genoeg kan zijn. Ja, dat een ambulance met de hoogste snelheid bij een patiënt wil zijn, dat is te begrijpen. Maar de gemiddelde automobilist redt zich toch prima met 120? Of zelfs met lager?
Ergo, heel snel rijden is toch een stuk onveiliger dan het wat rustiger aan doen. En het kan ook files voorkomen. Want hoe langzamer je rijdt, hoe sneller je kunt reageren op onverwachte situaties en hoe meer tijd je hebt om die dertigduizend verkeersborden per meter te lezen.
Ook zie je nog eens wat meer van de omgeving, met name als je in een trein zit, zodat je misschien eens wat meer rust en inspiratie opdoet voordat je weer de rest van je dag binnen een enorm kantoorkolos of massaal scholencomplex moet vertoeven.

Al die haast, al die snelheid maakt alleen maar stressvol en agressief. Hoeveel mensen zijn in het verkeer niet vele malen ongeduldiger en agressiever dan thuis of op het werk? De vrucht van de Geest smelt wel heel snel zodra je in de auto of op de fiets stapt...
Maar ook buiten het verkeer moet alles sneller en haastiger. Nú internetbereik, nú op alles en iedereen bezuinigen, nú die nieuwe liederen zingen in de kerk, nú reageren op dat sms’je. Geen wonder dat er botsingen ontstaan en men de omgeving enkel als een waas voorbij ziet razen.

Van 120 naar 130. Nee, ik pleit er zeker niet voor om langzaam te gaan rijden op de snelweg, want dan ben je erg onveilig bezig. Mensen rekenen er terecht op dat je om en nabij de 120 rijdt en dat moet je dan ook doen.
Maar waarom niet eens die snelweg mijden, waarom niet eens een keer om je heenkijken? Dat sms’je eens een dagje laten bezinken, niet steeds het nieuwste en snelste mobieltje willen hebben, eens een vol half uur enkel en alleen met gebed bezig zijn, gewoon alle tijd van de wereld nemen?
Waarom niet al ruim van tevoren met schoolwerk beginnen, zodat je meer tijd hebt om de opdrachten te maken en ook minder spanning hebt op het eind? Dat vergt nogal wat discipline inderdaad, maar het geeft wel meer rust en je kunt er ook meer je aandacht op vestigen.

Alleen nooddiensten en noodhandelingen hoeven haast te hebben. Alle andere soorten haast zijn enkel maar gecreëerd uit ongeduld en onbegrip, omdat men alles nu en snel wil hebben.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 months later...

Waarom al die restricties, zet op die punten waar het van node is, een snelheidsbeperking, en laat de rest vrij opdat een ieder naar hartelust kan racen zoals men ook in buurland Duitsland doet. Immers hoe meer regeltje, hoe meer overtreding, goed voor de staatskas.. weet u nu waar het om gaat!

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid