Spring naar bijdragen

Twee vissen


Aanbevolen berichten

Digitaal aquarium

Twee interessante vissen zwemmen deze week in de oceaan. De ene vis haalt het achtuurjournaal, de andere vis alleen de gamesmedia. De eerste vis is natuurlijk Groot-Brittannië, die een broedervis lijkt te moeten afstaan als het Schotse referendum vandaag vóór onafhankelijkheid stemt. Een nogal vergaande beslissing als dat te gebeuren staat, omdat de twee vissen al zo lang gewoon één geheel waren. En misschien blijft dat ook wel zo. De tweede vis is Microsoft, die deze week het kleinere visje Mojang heeft gekocht voor 2,5 miljard dollar, vooral natuurlijk vanwege haar wereldwijde succes met Minecraft. Kun je heel wat oceaanwater voor krijgen. Een behoorlijke schokgolf voor fervente spelers, waaronder ikzelf, want wat staat hen straks te wachten, nu Mojang onder de vinnen van Microsoft zal zwemmen?

Kleine visjes zijn leuk. Ze hebben iets eigens, ze bewegen veel sneller en ze zien veel meer details in hun buurt. Zij kunnen op veel meer plaatsen komen en geven elk aquarium een vrolijk, kleurrijk aanblik. Een aquarium met alleen een grote vis is vrij saai, dat kan elk leuk en gezellig winkelcentrum je vertellen dat leeggezogen is door grote, betonnen megazaken die stunten met prijzen en er overal hetzelfde uitzien. Maar kleine visjes zijn natuurlijk ook kwetsbaarder. Ze kunnen zich minder goed verweren tegen grote haaien, die alles in de oceaan willen vernietigen voor eigen gewin. Ook hebben ze lang niet alle kracht om de dingen te doen die ze graag zouden willen doen.

Grote vissen zijn dan ook helemaal niet verkeerd, die hebben ook hun plaats in de oceaan. Toch, als je zelf ook gewoon een klein visje bent, dan kan het heel lastig zijn om dingen gedaan te krijgen bij zo’n grote vis. Je moet dan zelf met heel veel andere kleine visjes een enorme school vormen, die collectief van zich laat horen. Zo’n school heeft echter ook weer de nadelen van het groot zijn en kan zelfs zomaar alsnog weer een grote vis worden. Dus hoeft het niet verkeerd te zijn als kleine visjes meer gaan samenwerken met grote vissen, of onder hun vinnen gaan opereren. Als de grote vis belooft dat de kleine vis zelfstandig kan blijven, maar wel gebruik kan maken van de kracht van de grote vis, dan kan het zelfs nog goed uitpakken.

Maar zo’n grote vis wordt natuurlijk niet vanzelf groot, dus wie weet wat voor nare, haaiige eigenschappen zo’n grote vis stiekem kan hebben? Aan de andere kant kunnen kleine visjes natuurlijk ook fel en gemeen zijn en als haaitjes opereren. Er is geen reden om grote vissen meer te wantrouwen dan kleine vissen. Kleine vissen en grote vissen, het blijft een interessant schouwspel. De ene gaat samen met de ander en de ander weet weer te ontsnappen aan de vinnen van de ene. Sommigen werken samen, anderen proberen vooral het eigen hoofd onder water te houden.

Gelukkig hebben we hier te maken met twee vrij vreedzame vissen. En dat is, als je de rest van de oceaan beschouwt, bepaald geen vanzelfsprekendheid.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid