Spring naar bijdragen

Vijandelijke vrienden


Aanbevolen berichten

Mario Kart 64: Mario tegen Bowser

De eerste wereldoorlog. Je ligt met je kameraden in een loopgraaf en tegenover je ligt de loopgraaf van de vijand. Zo lig je al dagen achtereen in de modder en de kou, zonder dat er echt een schot gelost wordt. Uiteraard verveel je je te pletter, omdat zelfs de spanning op een gegeven moment routine wordt, dus wat doe je dan? Precies, je nodigt de vijandelijke troepen uit om uit die loopgraven te komen voor een potje voetbal.

Dit is geen grap, dit is vrij regelmatig  echt gebeurd tijdens die oorlog. Er werd gevoetbald, men haalde geintjes bij elkaar uit en met kerst werden er hier en daar zelfs ook geschenken uitgewisseld en liederen gezongen. Soms vond men het dan ook erg moeilijk om de strijd weer voort te zetten en schoot men nog weleens gewoon in de lucht. Natuurlijk werd er vooral gewoon gevochten en bleef het een bikkelharde oorlog, maar toch.

In een gamereeks als die van Super Mario wordt dan soms ook weleens gehint dat superheld Mario en aartsvijand Bowser zich eigenlijk prima kunnen vinden in hun rollen en dat ze daarom ook prima met elkaar kunnen racen, of zelfs feesten in Mario Party. Misschien vinden sommigen dat wat vreemd, maar doen wij dan niet hetzelfde? Sporten en handelen wij ook niet met en in landen waar we politiek gezien maar weinig mee op hebben?

Dit soort dingen gebeuren vooral als vooral van hogerhand wordt opgelegd dat iemand je vijand zou moeten zijn. Hoe goed oorlogsretoriek ook kan werken en hoe fanatiek je ook de strijd in kunt gaan, uiteindelijk blijkt degene tegenover je ook gewoon een mens te zijn, met dezelfde angsten en dezelfde verveling als jij. Een film als Das Boot laat ook prachtig zien hoe in een naziduikboot ook gewoon mensen zoals jij en ik zaten.

Wat denk je? Zullen de toenmalige Israëlieten en Ammonieten nu met elkaar in de hemel wel kunnen lachen om dat gedoe beneden destijds? Of PVV-ers en moslims? Ook dat zou mij niets verbazen. Uiteindelijk wordt iemand eigenlijk pas echt je vijand als hij of zij het heel persoonlijk op jou gemunt heeft. Vaak blijkt je vijand echter helemaal niet echt je vijand te zijn, maar wordt hij of zij enkel van hogerhand in die rol geplaatst.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid