Spring naar bijdragen

Doelloos leven


Aanbevolen berichten

Vespers in een Benedictijns klooster

Naast de toegepaste wetenschap bestaat er ook zoiets als de fundamentele wetenschap. De toegepaste wetenschap heeft een duidelijk doel, namelijk genezing van ziekten, verbetering van leefomstandigheden, vereenvoudiging van ingewikkelde werkzaamheden, etc. De fundamentele wetenschap heeft echter geen ander doel op het oog dan zichzelf. Het is puur weten om het weten, puur het bevredigen van menselijke nieuwsgierigheid.

Naast actieve kloosters bestaan er ook zoiets als slotkloosters. Actieve kloosters staan meestal midden in de samenleving en houden zich volop bezig met het geven van onderwijs, verpleging, hulpverlening, liefdadigheid, alles wat in hun macht ligt. Slotkloosters daarentegen zonderen zich geheel of voor een groot deel af en houden zich vooral bezig met gebed. Het gebed en de liturgie zelf zijn het doel, het is bidden om het bidden.

Dergelijke “doelloze†initiatieven worden dan ook niet altijd begrepen en dus ook niet altijd ondersteund vanuit de samenleving. Ook binnen vele kerkgemeenschappen wil men toch vooral nuttig en doelgericht bezig zijn. Toch geloof ik dat God ons deze doelloze verlangens niet voor niets in het hart heeft gelegd. Ze bewegen ons voort, ze maken ons mens, schepselen die meer kunnen en willen dan enkel overleven en dus nuttig bezig zijn.

Uiteindelijk heeft God ons ook niet met een bepaald doel geschapen. We zijn geen productie-eenheden die iets tot stand moeten brengen. Hij heeft ons puur om onszelf geschapen. Hij schiep mensen omdat Hij mensen wilde, omdat Hij vriendschap wilde. Uiteindelijk heeft het leven dan ook geen echt doel dat je zou moeten bereiken. Het is er omdat het er is, jij bent er omdat je er bent en ook het gebed en de eredienst hebben enkel zichzelf als doel.

Toch blijkt dan dat uit fundamentele wetenschap kennis voortkomt die gebruikt kan worden in de toegepaste wetenschap. Toch blijkt dan het gebed en de stilte van slotkloosters vele mensen te inspireren en tot God te brengen. Toch blijkt dan dat je samen met God veel kan bereiken en veel moois kan doen. Want leven zonder doel, puur om het leven zelf en om de liefde van God, kan veel vrijheid geven en je volledig mens maken.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid