Spring naar bijdragen

Wedergeboorte


Aanbevolen berichten

Johannes 3 : 6

6 Hetgeen uit vlees geboren is, is vlees en hetgeen uit den Geest

geboren is dat is geest.

Ook in andere godsdiensten kent men een dergelijk woord, namelijk reïncarnatie. Letterlijk betekent dat: vleeswording. We zullen in de komende studie zien dat de Bijbel leert dat wedergeboorte niet "opnieuw vleeswording" betekent, maar geestwording. Reïncarnatie is dus niets meer dan een verbastering van de leer van de wedergeboorte. Het grote verschil is dat reïncarnatie over aards leven gaat en wedergeboorte over eeuwig leven.

Wedergeboorte kwam tot stand door de opstanding van de Here Jezus. Daarvoor was wedergeboorte niet mogelijk.

Ondanks dat het woord maar zes keer voorkomt, kun je wel stellen dat weder- geboorte het centrale onderwerp is in de Bijbel. Wel wordt er vaker over weder- geboorte gesproken, maar worden er andere woorden gebruikt zoals, uit God geboren worden, uit of naar de Geest geboren worden of uit Hem geboren worden. Volgens de Bijbel is wedergeboorte het middel of de methode van God om een oude en onvolmaakte schepping te vervangen voor een volmaak- te nieuwe schepping.

Het is niet mijn bedoeling dat deze studie alleen een theoretische woordstudie wordt; ik hoop dat het zal mogen bijdragen tot meer kennis van Gods woord en we daardoor zullen opgroeien tot volwassen gelovigen. We zullen ervaren dat als we bereid zijn om de Heer Zijn werk in ons te laten doen, dat ook gevolgen zal hebben voor ons dagelijks leven. Het zal namelijk ons denken en inzichten (die van nature betrekking hebben op de oude schepping) verande- ren, om vervolgens te ervaren dat je meer gericht wordt op de toekomst, een volmaakte nieuwe schepping.

Johannes 3 : 3

3 Voorwaar, voorwaar zeg ik u; Tenzij dat iemand wederom geboren

worde, hij kan het koninkrijk Gods niet zien.

Om goed te begrijpen wat wedergeboorte is, is het belangrijk om te kijken wat de betekenis is van het Griekse woord dat hier gebruikt wordt. Het woord "gennao", dat hier vertaald is met wedergeboorte, kan het beste vertaald worden met "voortbrengen". Het woord zelf zegt niets over de manier van voortbrengen. Dit moet blijken uit het zinsverband. In de Bijbel is het daarom verschillend vertaald.

Als het om een vrouwelijke activiteit gaat, zoals de geboorte van een kind, wordt het vaak vertaald met baren, als echter de voortbrenger een man is wordt gennao vertaald met gewinnen of verwekken. Dit zien we ook hier in Johannes 3 : 3. Nicodémus vat het op als een vrouwelijke activiteit, maar uit het antwoord van de Here Jezus in vers 5 kunnen we afleiden dat het niet gaat om een vrouwelijke, ofwel een natuurlijke geboorte, maar een mannelijke activiteit. Geboren worden uit Geest is een mannelijke activiteit, Geest is namelijk altijd mannelijk.

Om uit drukken dat het om een tweede geboorte gaat gebruikt de Bijbel drie verschillende Griekse bijwoorden, namelijk het woord "palin" wat "opnieuw" betekent, het tweede bijwoord "anothen" verwijst naar de oorsprong, name- lijk "van boven", het derde bijwoord "ana" geeft de richting aan namelijk "naar omhoog". Wedergeboorte is dus iets wat opnieuw gebeurd, maar dan met een andere oorsprong, niet meer aards, maar hemels en met een andere bestemming, eeuwig leven in plaats van de dood.

De Here Jezus was de eerste die opstond uit de dood en werd daardoor het hoofd van de nieuwe schepping. Hij was ook de eerste die wedergeboren werd.

Vergelijk 1 Korinthe 15 : 20.

Word vervolgd..

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid