Spring naar bijdragen

Kostbare schat


Aanbevolen berichten

Stel dat je de jackpot wint, wat zou je er dan mee doen? Velen hebben daarover even gedagdroomd toen ze een oudejaarslot kochten, inclusief ikzelf. En velen konden hun illusies gewoon weer laten varen op 1 januari en het lot ritueel verscheuren, inclusief ikzelf. Maar wat nu als je écht ineens zo’n enorme prijs wint? Als je ineens echt zo’n onvoorstelbaar kostbare schat in huis hebt? Wat moet je daar dan in vredesnaam mee doen?

Afgelopen zondag vierden we Driekoningen, dus dat ook de wijzen/koningen/magiërs het Kindje bezochten en hulde brachten. Maar toen zij weer vertrokken, bleven er naast het Kindje zelf nóg een aantal zeer kostbare schatten achter bij Jozef en Maria, namelijk het goud, de wierook en de mirre. Je staat er misschien niet snel bij stil, maar voor een arm gezin als hen moet het nogal een schok zijn om ineens al dat fraais in huis te hebben.

Wat konden ze daar nu mee? Ze konden zich er niet mee verrijken, want de schatten waren nu eenmaal aan Jezus gegeven. Ze konden het dus om dezelfde reden ook niet weggeven of weggooien. Mogelijk hebben ze de schatten gedurende heel Jezus’ jeugd gewoon in huis gehad. In de hoop dat er niet ingebroken zou worden in hun eenvoudige huisje. Slaap je dan nog echt heel lekker als je weet wat je in huis hebt en het niet echt kunt beveiligen?

Waarschijnlijk waren Jozef en Maria daar niet bang voor en vertrouwden ze op Gods bescherming. En als de schatten zouden worden gestolen, ach, wat dan? Jezus zou het niet uitmaken en Jozef en Maria waarschijnlijk ook niet. Het zijn immers maar spullen. Maar ja, als die spullen echt van jezelf zijn, dan wordt het misschien toch een ander verhaal. Dan kan het winnen van de jackpot toch ineens ook meer angst en onzekerheid opleveren.

Wat er met het goud, wierook en mirre is gebeurd verder? Dat is niet bekend, maar mij lijkt het dat het nu te vinden is in vele kerken wereldwijd en zo nog steeds volop aan Jezus wordt aangeboden. Wat eens ongebruikt enkel in een huisje lag, wordt nu overal in de kerk gebruikt tijdens de eredienst. Je kunt zo ook je eigen schatten overal waar je bent verspreiden tijdens de dienst aan je naasten. Dan worden ze zelfs alleen maar kostbaarder.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid