Spring naar bijdragen

Wel of niet bang - de vijfde mus van God


Aanbevolen berichten

De Here Jezus spreekt zomaar opeens over een paar musjes. Wanneer de Here Jezus midden in een verhaal zit over oordeel - wees bang voor Hem Die zowel lichaam als ziel verloren kan laten gaan - en over het belijden van de Naam van God, begint Hij opeens over die musjes. Daarmee illustreert Hij waarom wij niet bang hoeven te zijn.

Twee musjes kosten een penning, en voor twee penning krijg je er vijf. Vijf halen, vier betalen. En toch…

Geen enkele mus valt van het dak, zonder dat God erbij is. God vergeet zelfs de vijfde mus niet.

Er staat in Lucas 12:6-7 (HSV-vertaling):
"6 Worden niet vijf musjes voor twee penninkjes verkocht? En niet een van die is bij God vergeten. 7 Ja, ook de haren van uw hoofd zijn alle geteld. Wees dan niet bevreesd: u gaat veel musjes te boven."

Niets is toevallig
In Matteüs 10:29 staat over de musjes dat twee stuks een penning kosten, en dat "... niet een van die zal op de aarde vallen buiten uw Vader om". Er gebeurt niets wat God niet weet. Ook niet in jouw leven. Er gebeurt niets wat Hem ontgaat. Er gebeuren zelfs geen dingen met een musje zonder dat God daar bij is.

En wij zijn voor God belangrijker dan veel musjes, zegt Christus. In ons leven gebeurt niets waar God niet bij is. Niets waar Hij niet alles van weet. Niets.

God is bij alles betrokken
Onze God, Die in dit gedeelte in Matteüs "de Vader" wordt genoemd, weet zelfs hoeveel haren we op ons hoofd hebben. Zijn betrokkenheid gaat echter nog veel verder dan dit. Veel verder dan wij ons kunnen voorstellen. Hij is niet alleen betrokken bij gewone alledaagse dingen, maar vooral ook bij ons geestelijk welzijn, onze oude gewoonten, onze verborgen zonden, of ons diep verdriet.

Belangrijker dan een mus of het aantal haren op ons hoofd, is onze geestelijke groei. God, onze Vader, is diep betrokken bij het proces waardoor wij Hem beter gaan begrijpen en wij zelf meer op Zijn Zoon Jezus gaan lijken.

Niet bang zijn
Dat onze Vader alles weet, er altijd bij is, en diep betrokken is met ons leven, kan een troost zijn voor zieken, eenzamen en mensen met een groot verdriet. Maar voor anderen kan het iets zijn om bang voor te zijn.
Het vers hiervoor (zie Lucas 12:5) zegt, dat wie God niet erkent, redenen heeft om heel bang voor Hem te zijn. Wie Hem oprecht wil volgen hoeft echter niet bang te zijn, want in Zijn betrokkenheid zal God vóór ons zijn (zie ook vers 8).

En dan is niets, van wat ons overkomt, toevallig. In alles is Hij betrokken met ons. Laten we open staan voor Zijn inmenging in ons leven. We zijn immers oneindig veel meer waard dan die vijfde mus. In Zijn handen zijn we veilig.
 

Steven Verhorst - ZijnWoord.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

Heel geruststellend vind ik de woorden van Jezus over het musje. Inderdaad heel mooi om goed in de context te lezen. We zouden bevreesd voor mensen kunnen worden, als ze niet het beste met ons voor hebben. En vooral als ze ons tegenstaan vanwege ons geloof. Die vrees kan ons verlammen. En als we dan nadenken over hoeveel persoonlijke belangstelling God voor ons heeft, dan kan ons dat de kracht geven om moedig te doen wat God van ons vraagt.

@Steven, je schrijft dat wanneer we dat doen, niets wat ons dan overkomt, toevallig is. Nu maak je als gelovige bent natuurlijk ook nare dingen mee. Bedoel je dan dat dat ook van God afkomstig is?

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid