Spring naar bijdragen

Ongenuanceerd


Aanbevolen berichten

Toen paus Franciscus uitsprak dat ook atheïsten volop het goede kunnen doen en dat zij door het goede ook God kunnen vinden en de medemens, werd zijn spreken erg positief tot enthousiast ontvangen. Sommigen meenden zelfs dat hij zei dat atheïsten niet naar de hel zullen gaan als zij het goede doen. Het Vaticaan temperde echter die vreugde weer een beetje door aan te geven dat dát nu ook weer niet de bedoeling was.

Je zag dat ook toen de vorige paus in een lang interview met journalist Peter Seewald, gepubliceerd in het boek Licht van de wereld, het condoomstandpunt van de Kerk nuanceerde. Sommigen meenden daardoor dat hij condooms toch nog toestond, maar ook hier gaf het Vaticaan aan dat dat dus enkel in bepaalde gevallen van toepassing kon zijn. Heel begrijpelijk en verstandig natuurlijk, maar soms toch ook wel een beetje jammer.

Een dergelijk enthousiasme, hoe onterecht misschien ook, kan namelijk een opening zijn tot verder gesprek, of tot verdere verdieping. Mij lijkt het niet verkeerd om eens vooral de positieve en ruimhartige aspecten van het geloof te benadrukken. Daarna kun je, als iemand zich er verder in wil verdiepen, nog altijd de nuances erin aanbrengen. Deze paus lijkt dat heel graag te willen doen, om zo de harten van vele mensen te bereiken.

We leven in een tijd waar nuances niet graag worden gehoord, waar men liever het zwartwitdenken aanhangt. Het is dan heel verstandig om daarin mee te gaan. Dat klinkt misschien gek, maar ik geloof dat God altijd bereid is zich aan te passen aan de tijdsgeest. Zo begon Hij bij Israël ook als een soort oorlogszuchtige stamgod, omdat dat nu eenmaal gewoon was in die tijd. Pas later kwamen de nuanceringen, werd de horizon breder.

Dus als andersgelovigen door het idee dat zij niet naar de hel gaan enthousiast worden over God, laat dat dan maar gebeuren. Geloven vanuit angst voor de hel is sowieso nooit echt goed, dus die hele hel hoef je feitelijk niet eens te noemen. Dat komt later wel, als het nodig is. Spreek daarom ook eens ongenuanceerd dankbaar en blij over al het goede in het leven. Daarin kun je al verschil maken te midden van al het cynisme.

Robert Frans

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mooi geschreven Robert. Als ik de interwebs een beetje peil wordt de uitspraak van het Vaticaan ook als een domper ervaren. Er klinkt ook een regelzucht in door. 'Nee hoor, het zit zo.'

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid