Spring naar bijdragen

800 Martelaren heilig verklaard


Aanbevolen berichten

Paus Franciscus heeft honderden martelaren heilig verklaard. Dat deed hij tijdens een hoogmis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Franciscus' voorganger Benedictus kondigde de heiligverklaringen in februari aan, vlak voordat hij aftrad.

De achthonderd Martelaren van Otranto werden in 1480 onthoofd door de Turken. Die hadden het Zuid-Italiaanse havenstadje na een wekenlange belegering ingenomen. Een groot gedeelte van de inwoners bleef weigeren zich tot de islam te bekeren, waarna de Turken alle mannen ouder dan vijftien jaar onthoofdden.
Zaligverklaring

De bekendste martelaar was kleermaker Antonio Primaldo, die namens de inwoners het woord had gevoerd en had gezegd dat ze bereid waren om voor hun geloof te sterven. Paus Johannes Paulus II had de groep in 1980 al zalig verklaard.

Franciscus verklaarde ook Laura van Sint Catharina van Siena (1874-1949) heilig. Deze Colombiaanse missiezuster nam het geregeld op voor de indianen in Colombia en streed tegen racisme en discriminatie. Ook de Mexicaanse Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963) is heilig verklaard. Zij was verpleegster en beschermde katholieken tijdens de kerkvervolging in Mexico.

Bron: NOS

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid