Spring naar bijdragen

Rouw verwerking


Aanbevolen berichten

Misschien heb je het weleens meegemaakt. Je krijgt te horen dat iemand die je goed kent of van wie je houdt, is overleden. Eigenlijk kan je het bijna niet geloven, maar uiteindelijk dringt de werkelijkheid tot je door. En dan begint er een proces dat rouwverwerking heet. Bij rouwverwerking denken we meestal aan het overlijden van iemand. Maar rouwverwerking komt ook voor bij verhuizing of als een relatie uitgaat. Rouw is verlies verwerken. Dit proces bestaat meestal uit vier fasen.

1. Aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
In eerste instantie kan en wil je (bijna) niet geloven wat er is gebeurd. Het brengt zoveel emoties met zich mee. Uiteindelijk zul je de werkelijkheid moeten aanvaarden om verder te kunnen.

2. Ervaren van de pijn van het verlies
Dit kan gebeuren door hevige huilbuien of door stil en teruggetrokken te zijn. Vaak zijn er ook gevoelens van boosheid die naar boven komen. Boos zijn omdat je beste vriend er niet meer is. Boos zijn op God omdat Hij niet heeft voorkomen dat je moeder is overleden. Ook kunnen er schuldgevoelens naar boven komen. Gevoelens van ‘had ik maar…’ Het is belangrijk dat er iemand naar je luistert, dat er iemand is tegen wie je kan vertellen hoeveel verdriet je hebt, hoe boos je bent en met welke schuldgevoelens je rondloopt.

3. Aanpassen aan de nieuwe situatie
De wereld staat niet stil. Na korte of langere tijd zul je weer naar school gaan. Bij het overlijden van één van de ouders zullen jullie de taken in huis opnieuw moeten verdelen en oppakken. Op een gegeven moment zal je merken dat je niet meer opstaat met het verlies. Misschien schrik je daar van, maar dat moment komt echt en is een goede ontwikkeling.

4. Het verlies een nieuwe plaats geven
Het verlies overheerst niet meer je hele denken. Je kunt weer genieten van andere dingen. Sporten, met vrienden/vriendinnen op stap gaan. Het is niet zo dat je de degene die er niet meer is, bent vergeten. Je kunt er alleen nu op een andere manier mee omgaan.

Het is natuurlijk zo dat bij het overlijden van een geliefd persoon de rouwverwerking intensiever zal zijn dan bij het verliezen van een belangrijke wedstrijd. Het is ook nooit te zeggen hoelang een rouwproces duurt. Heb je zelf te maken (gehad) met verlies en wil je er over praten, dan kan dat altijd.

Meer info?
Voor meer info over dit onderwerp kun je terecht op www.chris.nl/jongeren of www.cnct.nl. Als je na wilt praten over dit thema, dan verwijzen we je naar de chatbox van Chris: www.chris.nl. Bellen (078-63 123 00) of mailen (help@chris.nl) kan natuurlijk ook!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zie protest en woede in de beginfase, als de waarheid begint door te dringen na de fase van het ongeloof, als natuurlijk onderdeel van rouwverwerking.

Huilen en verdriet horen bij het voelen van de pijn als het ongeloof voorbij is, maar nog niet het acceptatieproces is begonnen.

Het kan zich nog vrij lang afwisselen en velen blijven hier inhangen, als men het verdriet van de acceptatie moeilijk kan verdragen.

Volledige acceptatie blijft de moeilijkheid om het een plaats te geven en weer op een positieve manier een leven op te bouwen, wat zo moeilijk is zolang het gemis nog te groot is.

Het aanpassen gaat dan puur op wilskracht,...... of niet.

Bezigheden zoeken en de dag vullen.

De rouwende zal nog heel lang het gevoel hebben, dat hij toneel speelt.

Hoe beter hij dat kan, hoe moeilijker het is, uiteindelijk nog bij het gevoel te komen en alles helemaal te verwerken.

Soms kan dat jaren later weer opspelen op zwakkere momenten.

Momenten dat geen toneelspelen meer helpt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid