Spring naar bijdragen

Verknal het niet: minder vuurwerk, meer armoedebestrijding


Aanbevolen berichten

Jaarlijks wordt in Nederland tussen de 65 en 70 miljoen euro verknald. Dat geld zou beter gebruikt kunnen worden voor armoedebestrijding, zeker nu de Nederlandse regering van plan is de komende jaren fors te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat vinden althans de initiatiefnemers achter de actie: 'Verknal het niet'.

Wereldwijd leven ruim 1,2 miljard mensen van minder dan een euro per dag. Vandaag zullen 15.000 kinderen omkomen van de honger of ziektes die te voorkomen zijn. "Deze getallen zijn nauwelijks te bevatten", zegt woordvoerder Paul Abspoel van 'Verknal het niet'. "We praten over getallen, terwijl we over levens zouden moeten praten. Maar stel je eens voor dat er vandaag vijftig vliegtuigen met kinderen zouden neerstorten? De media zouden hier maanden over berichten en we zouden zeggen dat kosten noch moeite gespaard hadden mogen worden om  deze ramp te voorkomen. Toch gebeurt iets vergelijkbaars dagelijks, alleen gebeurt het buiten het zicht van  camera's."

Aanleiding voor de actie zijn de afspraken in het regeerakkoord om de komende jaren fors te bezuinigen op de  ontwikkelingshulp, in totaal 1 miljard euro. Daarentegen geven Nederlanders jaarlijks zeker 65 miljoen euro uit aan vuurwerk. "We hebben niet de illusie dat we het nieuwe jaar vuurwerkvrij in gaan", zegt Abspoel. "Maar we willen  iedereen persoonlijk uitdagen: hebben we ook jouw vuurpijl nodig om 2013 te verwelkomen? Of schiet je liever doel  en raak je het leven van mensen aan die veel minder hebben dan wij? We hopen dat veel mensen voor het laatste  kiezen."

'Verknal het niet' is niet gericht op een specifieke organisatie, land of project. Abspoel: "Mensen mogen zelf bepalen  aan wie ze hun geld geven. Het gaat erom dat mensen bewust kiezen. Maak een mooi feest van 31 december en  help je medemens. Dat is de boodschap."

Om de actie onder de aandacht te brengen, is de website www.verknalhetniet.nl gelanceerd en zijn Facebook een Twitter-accounts geopend. Daarnaast werken de artiesten Roald Schaap, Rivelino Rigters, Yuri Freedom en Delise  van Venrooij aan een hiphop-nummer. De groep initiatiefnemers bestaat onder meer uit communicatie- professionals, muziekartiesten en ontwerpers. Hulporganisaties maken geen deel uit van actiegroep, maar zijn wel  erg enthousiast, aldus Abspoel. "Verschillende organisaties volgens ons op Twitter en hebben gevraagd of ze op  onze website mogen staan. Ook in persoonlijke contacten hebben ze laten weten van harte achter ons initiatief te staan."

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid