Spring naar bijdragen

INNOV8: Hoe jongeren tot geloof komen


Aanbevolen berichten

Vandaag, dinsdag 13 november, wordt tijdens de INNOV8-conferentie voor professionele jeugdwerkers het onderzoek ‘Youth Conversion’ gepresenteerd. Hierin wordt beschreven hoe niet-christelijke jongeren anno 2012 tot geloof komen en welke factoren daarbij bepalend zijn. André Maliepaard, jeugdwerker bij NGK Ede en coördinator NGJ, neemt het onderzoek in ontvangst.

De werkgroep Jeugd van de Evangelische Alliantie gaf Cornee Bruin en Michel Koekkoek, studenten Godsdienst Pastoraal Werk aan de CHE, opdracht te onderzoeken welke factoren invloed hebben op de bekering van jongeren. Ze hielden zeventien diepte-interviews met niet-christelijke jongeren die in de afgelopen vijf jaar, vanuit een niet-christelijk gezin, tot geloof zijn gekomen.
Henk Bakker (theologie), Rob Hondsmerk (psychologie), Miranda Klaver (antropologie) en Hijme Stoffels (sociologie) hielpen mee de gegevens te analyseren en zochten naar verbanden. Hieruit werden adviezen opgesteld ten behoeve van kerken.

Adviezen
Kernwoorden uit de analyse zijn: Relaties, Positieve uitstraling van christenen, Religieuze ervaringen, Jeugdervaring en Gebed.
Samengevat, luiden de adviezen aan kerken als volgt:

  • Stimuleer jongeren om relaties aan te gaan met niet-christelijke leeftijdsgenoten.
  • Wees je ervan bewust dat je daden laten zien wat je gelooft. Heb een liefdevolle houding naar niet-christelijke jongeren.
  • Wijs religieuze ervaringen niet af, maar verwijs naar God.
  • Besef de waarde van ervaringen in de kindertijd. Organiseer kinderactiviteiten.
  • Wees je bewust van de kracht van gebed. Bid met en voor jongeren.

Sinds het onderzoek ‘De Gevonden Vader’ in 1996 was er geen onderzoek gedaan naar hoe jongeren in Nederland tot geloof komen. De werkgroep Jeugd van de EA hoopt dat deze aanzet zal leiden tot een groter onderzoek dat de kerken in Nederland kan dienen.

Organisatie INNOV8
Het netwerk INNOV8 startte in 2008. Deze week vindt de derde conferentie plaats. Tussendoor worden ontmoetingen georganiseerd en is er veel contact onderling via de sociale media. De organisaties JOP, HGJB, Open Doors/Underground en YfC-Nederland participeren in INNOV8. De EA is verantwoordelijk voor de coördinatie en de praktische organisatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Onderzoek jeugd: Bekering door bijzondere ervaring

Tijdens de Innov8-conferentie voor professionele jeugdwerkers, dinsdag in Helvoirt, is het onderzoek 'Youth Conversion 2012' gepresenteerd. Hierin wordt beschreven hoe niet-christelijke jongeren tot geloof komen en welke factoren daarbij bepalend zijn.

Cornee Bruin en Michel Koekkoek, studenten godsdienst pastoraal werk aan de Christelijke Hogeschool Ede, hielden voor het onderzoek zeventien interviews met niet-christelijke jongeren die in de afgelopen vijf jaar tot geloof kwamen.

Een van de aspecten die naar voren kwam is dat veel jongeren tot het geloof komen door een bijzondere ervaring die zij als het werk van God bestempelen. "De persoon wordt bijvoorbeeld ineens sterk emotioneel geraakt of heeft een moment waarop God zijn of haar gebed lijkt te verhoren," schrijven de studenten. "De ervaringen variëren sterk. Het brengt in de meeste gevallen een overweldigend gevoel voort."

Naar aanleiding van het onderzoek zijn adviezen ten behoeve van kerken opgesteld, bijvoorbeeld om jongeren te stimuleren relaties aan te gaan met niet-christelijke leeftijdsgenoten.

link

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid