Spring naar bijdragen

Pers speelt Dan Brown


Aanbevolen berichten

De tweede man van het Vaticaan zegt dat de media het schandaal met gelekte documenten groter maken dan het is. "Ze doen alsof ze Dan Brown zijn", zei kardinaal Bertone in het katholieke weekblad 'Famiglia Cristiana'. "Ze verzinnen verhalen en rakelen oude legendes op."

Het schandaal, dat intussen bekend staat als VatiLeaks, heeft inderdaad veel weg van een Brown-thriller als 'Het Bernini Mysterie'. Daarin plagen machtsspelletjes en intriges het Vaticaan. Sinds januari vonden al meerdere persoonlijke documenten van paus Benedictus hun weg naar de Italiaanse pers. De enige die er tot nu toe voor opgepakt is, is de butler van de paus.

Als tweede man van het Vaticaan is kardinaal Bertone een van de hoofdrolspelers in het schandaal. Hij leidt de Curie, het bestuursapparaat dat de paus terzijde staat als hoofd van de Katholieke Kerk. De mensen die de documenten lekken lijken er vooral op uit de positie van Bertone te ondermijnen.
Duivel

Uit de stukken blijkt dat er verdeeldheid bestaat binnen de top van het Vaticaan. Zo werd er een brief gelekt van een bisschop die de paus verzocht niet te worden overgeplaatst voordat zijn onderzoek naar corruptie binnen het Vaticaan was afgerond. De man werd toch weggepromoveerd naar het buitenland.

Bertone stelt dat er geen sprake is van onvrede of samenzweringen binnen de kerk. "Ik persoonlijk merk niks van een zogenaamde strijd om de macht." De dreiging komt volgens hem eerder van buitenaf. "De waarheid is dat sommigen tweedracht willen zaaien, geïnspireerd door de duivel."

Bron: NOS

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid