Spring naar bijdragen

Voetbaltaal


Aanbevolen berichten

Europees kampioen worden, dat doe je niet zomaar. Er is veel nodig om op sportieve, mooie wijze het voetbalspel te spelen en te winnen. Zo zijn er twee keer elf man nodig, één bal en twee doelen op een keurig belijnt grasveld. Vreemd genoeg wordt dat nu nooit echt bediscussieerd. Al sinds het begin wordt het officieel met twee teams, twee doelen en één bal gespeeld. Men zou raar opkijken als er ineens maar één doel op het veld zou staan.

Er zijn dus vaste regels die niet worden bediscussieerd. Dat moet ook wel, anders kun je onmogelijk samen een spel spelen, laat staan bepalen wat nu voetbal is en wat niet. Zou je voortdurend de regels veranderen, dan kun je nauwelijks meer het spel oefenen, omdat het spel steeds weer anders is. Natuurlijk, als vrienden onderling kun je doen wat je wil. Maar ook dan zul je je aan enkele basisregels houden die het voetbal het voetbal maken.

Je zou daardoor kunnen zeggen dat er geen vrijheden meer zijn in het spel. Immers, de regels liggen vast en men staat niet eens open voor discussie. Toch blijkt dat juist erg mee te vallen. Zo zijn er minder belangrijkere regels die best eens kunnen wijzigen. Men zou bijvoorbeeld de buitenspelregel kunnen afschaffen, zonder dat het meteen geen voetbal meer is. Of besluiten geen kunstgras toe te staan. Niet elke regel blijkt dus even onwrikbaar.

Maar ook blijken die dogmatische regels toch veel vrijheid te geven. Op basis van die paar starre regels worden de mooiste balkunsten uitgehaald, de meest uitgekiende strategieën uitgestippeld en de meest schitterende goals gemaakt. Iedere voetballer blijkt een eigen manier van spelen te hebben en zijn eigen talenten te hebben. Liefhebbers kunnen urenlang gepassioneerd over voetbal praten zonder ook maar één spelregel aan te hoeven halen.

Het is zelfs wonderbaarlijk te noemen dat we, ondanks corruptie bij de organisatoren en gerommel in de organiserende landen, toch kunnen blijven genieten van het EK. Omdat het voetbal iets heeft wat al het andere kan overstijgen. De kunst is dan ook om de spelregels altijd te respecteren, te accepteren dat voetbal voetbal is en geen hockey en daarin in alle vrijheid te excelleren. Want Europees kampioen worden, dat doe je niet zomaar.
 

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid