Spring naar bijdragen

Mensen klonen goed of slecht?


Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Klonen betekent ongeslachtelijk voortplanten. Tegenwoordig wordt er bij het woord klonen alleen nog maar gedacht aan het klonen van dieren door mensen. Dat is wel begrijpelijk. Al sinds de jaren '60 proberen wetenschappers dieren te klonen, bijvoorbeeld kikkers. In 1997 werd het eerste volwassen zoogdier, een schaap genaamd Dolly, gekloond. Sindsdien is er veel te doen geweest over het klonen van dieren en mensen, of het ethisch gezien wel of niet toegestaan zou moeten worden, wat de voor- en nadelen zijn etc. Waar mensen echter niet bij stilstaan is dat klonen al veel langer gedaan wordt, door de natuur en door de mens. Voorbeelden van klonen in de natuur zijn de meeste koralen, bacteriën, sommige planten zoals varens, kankercellen en eeneiige tweelingen. Organismen en cellen die zich delen, planten die zaden verspreiden, knollen, allemaal manieren van klonen. De mens is ook al eeuwenlang bezig met het klonen van organismen, met name met het klonen van planten. Stekken is een voorbeeld van het klonen van planten door de mens, waarbij een stuk van een stengel of blad wordt afgesneden. Op het snijvlak ontwikkelen zich dan wortels. Enten is een ander voorbeeld van klonen door de mens. Hierbij worden takken vastgebonden op een afgeknipte onderstam. Dat verklaart ook waarom het woord klonen is ontleend aan het Griekse woord voor takje of twijg, klwn. Op deze manier proberen mensen organismen te veredelen, fruitbomen die grote vruchten geven worden bijvoorbeeld op deze manier doorgekweekt. Sinds kort is het dus ook mogelijk om (zoog)dieren te klonen.

Voordelen van het klonen van dieren en mensen

Zo zou er nooit meer een tekort zijn aan donoren. Bij varkens bijvoorbeeld zou er eerst iets veranderd kunnen worden aan hun DNA. Hierdoor zouden de organen van dieren geaccepteerd worden door het menselijk lichaam, omdat het gewijzigde DNA mRNA afsplitst dat dan menselijke proteïnen (eiwitten) afgeeft. Dieren zouden door middel van gewijzigd DNA ook medicijnen kunnen maken, zoals nu al gebeurd bij micro-organismen (insuline).

Als iemand leukemie krijgt, is de kans maar klein dat er een geschikte donor gevonden wordt voor een beenmergtransplantatie. De kans op afstoting door het lichaam is daarbij heel groot. Men zou dan ook een kloon kunnen maken van degene die leukemie heeft. Deze zou dan, al tijdens het embryonale stadium, cellen kunnen leveren voor het vervangen van beenmerg. Een kloon kan op die manier grof gezegd voor reserve-onderdelen zorgen.

Ook zou weefsel hersteld kunnen worden of zelfs vervangen. Voor bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Alzheimer zou er de mogelijkheid bestaan nieuwe hersencellen te kweken. Bij Alzheimer sterven hersencellen sneller af dan normaal en vooral op bepaalde plaatsen in de hersenen. Deze 'gaten' zouden opgevuld kunnen worden door het nieuwe gekloonde weefsel.

Er zou beter wetenschappelijk onderzoek mogelijk zijn naar onder andere erfelijke ziektes. Zo zou men dieren kunnen klonen waarvan het DNA gewijzigd is, waardoor het dier bijvoorbeeld eenzelfde genetisch defect krijgt als een mens. Op die manier kan er onderzoek gedaan worden naar die bepaalde erfelijke ziekte. Medicijnen zouden ook getest kunnen worden op die dieren.

Veel vormen van kanker zouden misschien bestreden kunnen worden doordat men beter kan onderzoeken hoe cellen zich delen in het embryonale stadium. Kankercellen delen zich ongeremd, net zo snel als de cellen van een embryo. Waarschijnlijk komt dat doordat er een bepaalde mutatie (een blijvende verandering in het DNA) in zo'n cel heeft plaatsgevonden, waardoor een bepaald gen kapot is gegaan en de cel niet meer reageert op een stof die de delingssnelheid in de cel regelt. Met behulp van embryonaal onderzoek zou onderzocht kunnen worden welke genen en stoffen de celdeling activeren en stoppen. Als die stoffen aan een kankercel toegevoegd zouden worden, zal deze stoppen met groeien.

Verder zouden in de wetenschap proeven beter uitgevoerd kunnen worden. Als bij onderzoeken twee klonen gebruikt worden, is de kans nihil dat deze op een bepaalde stof verschillend reageren. In plaats van proeven uitvoeren met honderd muizen, opdat de nauwkeurigheid dan groter is, zou men dan al volstaan met twee muizen.

Verder zijn er nog wat ethische voordelen. Echtparen waarvan de man of de vrouw onvruchtbaar is, zouden door middel van klonen een kind kunnen krijgen dat van hetzelfde bloed is als een van hen. Ook homosexuele paren zouden zo kinderen kunnen krijgen.

Ook mensen met een verhoogde kans op het krijgen van een kind met een erfelijke ziekte, bijvoorbeeld het syndroom van Down, kunnen dat op deze manier omzeilen. Mensen met talenten zouden ook gekloond kunnen worden, een deel van een talent wordt bepaald door het erfelijke materiaal. Op die manier zou men 'perfecte' mensen kunnen klonen.

Nadelen van het klonen van dieren en mensen

Zo is het klonen nog in een experimentele fase. Alleen Dolly heeft bijvoorbeeld al meer dan 225 voorgangers gehad. Alleen Dolly is ook daadwerkelijk geboren.

Vrouwen ouder dan 35 jaar hebben vaak een verhoogd risico op een kind met het syndroom van down of andere ernstige aandoeningen. Dat komt omdat zij hun eicellen al heel hun leven bij zich dragen en er mutaties opgetreden kunnen zijn in de cellen. Als men een volwassen dier of mens kloont, wordt die kans natuurlijk ook groter. Hoe lang zal een gekloond dier of mens leven, als er al een oude celkern gebruikt is bij het klonen?

Verder zou de diversiteit (verscheidenheid) van de natuur beschadigd worden, zoals je nu al ziet bij bepaalde planten en dieren (mais dat aangetast wordt door bepaalde ziektes). Als er dan een bepaalde ziekte uitbreekt, zou haast niemand meer resistent zijn voor zo'n ziekte, omdat het gen, dat er voor zorgt dat iemand die ziekte niet krijgt, is weggekloond.

Verder zijn er nog veel ethische nadelen te verzinnen. Zo zou van klonen verwacht worden dat ze precies hetzelfde zijn als degene waarvan de donorcel afkomstig is. Dat zou echter niet het geval zijn, ze zouden alleen hetzelfde uiterlijk hebben en bepaalde karaktereigenschappen. Maar een groot deel van je persoonlijkheid wordt gevormd door je omgeving en niet door je genen. Verder zullen waarschijnlijk alleen mensen gekloond worden die rijk zijn of zeer getalenteerd. Zo zou er een scheiding ontstaan in de maatschappij. Ook zou de wereld overbevolkt raken als iemand zomaar wat klonen van zichzelf zou kunnen maken.

http://www.scholieren.com/werkstukken/194

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou klonen van dieren en mensen niet onder 1 kop bespreken alsof het één en hetzelfde is, want dat is het niet. Klonen van dieren voor onderzoek of het herpopuleren van een uitstervende soort kan ik mij nog wel in vinden. Ik zou het ook enorm interessant vinden als het ze lukt om met mammoet DNA een levende mammoet te 'kweken'. Maar als je het hebt over het klonen van mensen dan zouden het dus levende mensen zijn, ongeacht de manier waarop ze geboren zijn, en zouden ze dus dezelfde rechten hebben als elk ander. Anders krijg je van die toestanden zoals in de film The Island.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het erg onverantwoord omdat de mens(kloon) hierdoor een doelloos bestaan leidt.

God heeft ons allen geschapen naar Zijn evenbeeld en met een plan.

Wanneer wij zelf voor god gaan spelen dan verliest de mens zijn doel in het leven.

Er is namelijk geen vader en moeder, geen familie en geen emotionele en geestelijke verbondenheid met mensen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid