Spring naar bijdragen

Gehoorzaamheid


Aanbevolen berichten

Herrie in katholiek Oostenrijk van de week. Een groep katholieken daar riep op tot ongehoorzaamheid in de Kerk. En daar zijn de bisschoppen niet zo blij mee. Kardinaal Christoph Schönborn vindt de oproep ontoelaatbaar en sluit disciplinaire sancties niet uit. Uiteraard zullen een aantal mensen meteen denken dat de katholieke Kerk wel weer een kadaverdiscipline zal vereisen, want gehoorzaamheid blijft een gevoelige kwestie.

Gehoorzaamheid aan God is een mooie deugd, maar wordt een meer ingewikkelde deugd als God je dan ook vraagt gehoorzaam te zijn aan je kerk. Een gezonde visie op gehoorzaamheid is namelijk maar moeilijk te vinden. Of men verruimt het begrip zodanig, dat men enkel de eigen ideeën hoeft te gehoorzamen, of men verengt het juist tot een slaafse, kritiekloze houding. Een goed gesprek hierover is daardoor lastig te voeren.

Iemand kan je pas onderrichten of verder helpen als je diegene op juiste wijze gehoorzaam bent. Op school moet je je huiswerk maken en doen wat de leraar zegt. Op werk krijg je opdrachten van je chef en houdt je je aan de regels op de werkvloer. De dokter schrijft je een dieet of te nemen medicatie voor. Zo bleven de eerste christenen trouw aan het onderricht van de apostelen en weken ze niet af van de door hen voorgehouden weg.

Doordat echter sommige mensen, waaronder ook geestelijken, misbruik hebben gemaakt van hun macht, kan het woordje gehoorzaamheid ook pijn oproepen of woede bij mensen. Ze durven zich daardoor niet meer over te geven en hebben een verstoord beeld van de gehoorzaamheid gekregen. Geestelijken dragen daarom ook extra verantwoordelijkheid om als dienaar het vertrouwen van mensen nooit te schaden.

Oproepen tot ongehoorzaamheid is nooit goed. De Kerk mag dan wel ingrijpen. Maar een goede bezinning op wat gehoorzaamheid inhoudt en wat niet, dat blijft altijd actueel. Eén ding staat in elk geval wel vast: gehoorzaamheid betekent inderdaad dat je daadwerkelijk zult moeten inschikken en je meerdere zult moeten erkennen. Je zult wel eerlijk moeten zijn daarin en het niet enkel maar gemakkelijk maken voor jezelf.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
Een groep katholieken daar riep op tot ongehoorzaamheid in de Kerk

goede zaak - chapeau!

zelf nadenken is een vereiste; altijd opkomen voor je eigen visie;

Kardinaal Christoph Schönborn vindt de oproep ontoelaatbaar en sluit disciplinaire sancties niet uit.

ja, met sancties hebben ze nooit problemen gehad.

Op school moet je je huiswerk maken en doen wat de leraar zegt. Op werk krijg je opdrachten van je chef en houdt je je aan de regels op de werkvloer. De dokter schrijft je een dieet of te nemen medicatie voor.

die drie voorbeelden zijn niet met elkaar te vergelijken.

in het laatste geval moet je zelf ook heel goed opletten.

uit eigen ervaring weet ik dat er heel veel fouten gemaakt worden - niet alles klakkeloos aannemen dus.

Eén ding staat in elk geval wel vast: gehoorzaamheid betekent inderdaad dat je daadwerkelijk zult moeten inschikken en je meerdere zult moeten erkennen.

en dat is nu juist iets wat ik verwerpelijk vind binnen het Kerkelijk gebeuren.

zo ontstaat machtsmisbruik.

wie is je meerdere?

jij bent diegene, die beslist over je visie op God, niet De Kerk.

vraagt God je gehoorzaam te zijn aan De Kerk?

dacht het niet.

dan liever een zwart schaap [in de ogen van de Kerk] dan een mak schaap.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid