Spring naar bijdragen

Theologie Oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis


Aanbevolen berichten

Op 21 juni 2012 zal voor de tweede maal de Nacht van de Theologie plaatsvinden in de Hermitage Amsterdam. Het thema dit jaar is 'vreemd vermogen'. Tijdens de Nacht van de Theologie gaan tweehonderd theologen het gesprek aan met elkaar over dit onderwerp.

Het galafeest voor theologen heeft dit jaar speciale aandacht voor theoloog-dichter Huub Oosterhuis. Hij zal dan de Theologie Oeuvreprijs in ontvangst nemen. Huub Oosterhuis is tevens de auteur van het pamflet 'Red hen die geen verweer hebben' dat speciaal ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie 2012 zal verschijnen. (Uitgeverij Ten Have) en dat vanaf 21 juni ook in de boekhandel verkrijgbaar is.

Oosterhuis' bijdrage aan de liturgische kerkmuziek vanaf eind jaren vijftig is zonder weerga. Al meer dan vijftig jaar schrijft de katholieke theoloog en dichter Huub Oosterhuis liturgische teksten en liederen waar de Bijbelse grondtekst doorheen schemert en die in zowel protestantse als katholieke kerken een vaste plaats hebben gekregen.

Als iets zijn werk tekent, dan is dat consistentie. Steeds gaat hij uit van rechtvaardigheid, van de menselijke behoefte aan een huis, aan een ander als intiem gezelschap. Die ander is altijd ook God, in het werk van Oosterhuis. Rechtvaardigheid vertaalt hij als het verlenen van onderdak aan ieder die daar naar zoekt.

Huub Oosterhuis geeft die overtuiging niet alleen vorm in woorden. Hij is ook de oprichter van een aantal instellingen die kritisch de politieke vertaling volgen en vormen van Nederland als gastland voor de vreemdeling. Zo gaf Oosterhuis de aanzet voor De Populier, later opgaand in De Balie. Ook richtte hij De Rode Hoed op in 1989, en in 2011 De Nieuwe Liefde.

Als oprichter van de stichting Leerhuis en Liturgie, en als voorganger van de studentenekklesia draagt Oosterhuis zijn inzichten en zijn boodschap uit aan een breed publiek. Na vijftig jaar heeft hij nu zijn psalmvertaling afgerond, waarmee hij is begonnen in 1962. Zijn bevlogenheid, gecombineerd met stug doorwerken, levert een ongeëvenaard oeuvre op.

De Nacht van de Theologie 2012 wordt dit jaar georganiseerd door de Protestantse Kerk Amsterdam, dagblad Trouw, NCRV, IKON en de Remonstrantse Broederschap. Medio april zal de vernieuwde website www.nachtvandetheologie.nl online zijn. Dan zullen ook het programma van de Nacht van de Theologie 2012, de longlist voor het beste theologische boek en de kandidaten voor de meest spraakmakende theoloog van 2012 bekend worden gemaakt.

Bron: IKON

Meer informatie over het pamflet 'Red hen die geen verweer hebben' (pdf)
Bron: Kerknieuws.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid