Spring naar bijdragen

5 Joodse feestrollen voorgelezen


Aanbevolen berichten

Door Bert Luppes en Alejandra Theus, Jetty Mathurin, Lineke Rijxman, Jeroen Willems en Tamar van den Dop.

Ingeleid door rabbijn Menno ten Brink en dominee Carel ter Linden.

De vijf Joodse ‘feestrollen’, die ook in het christendom bekend zijn, spelen een belangrijke rol in het Jodendom en horen bij specifieke Joodse feestdagen. Het Hooglied leest men tijdens Pesach (Pasen). Het verhaal over Ruth hoort bij Sjavoeot (het Wekenfeest) en Klaagliederen worden gelezen op Tisja be’Av (de herdenking van de Verwoesting van de Tempel). Dit is een tragische dag in de Joodse geschiedenis: zowel de Eerste als de Tweede Tempel in Jeruzalem werden op deze dag verwoest. Prediker beluistert men op Soekot (het Loofhuttenfeest) en Esther wordt gelezen tijdens Poerim (het Lotenfeest).

In samenwerking met de NCRV en het Nederlands Bijbelgenootschap worden deze teksten op meeslepende wijze voorgelezen door bekende acteurs.

Rabbijn Menno ten Brink en dominee Carel ter Linden zorgen voor een inleiding bij elke feestrol. Zo luistert u niet alleen naar deze prachtige, indrukwekkende eeuwenoude vertellingen, maar krijgt u ook uitleg over de achtergrond van deze teksten en de plek die zij in het Jodendom en het Christendom innemen.

Met muziekfragmenten uit Ja Sjimcha van Louis Lewandowski (1821–1894), uitgevoerd op piano en fluit.

Beluister een framment op: http://www.isvw.nl/nl/de-vijf-joodse-feestrollen/

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid