Spring naar bijdragen

Linkse Bondsdagleden boycotten rede Benedictus XVI


Aanbevolen berichten

Hilversum (RKK/ANP) 14 september 2011 - Bijna 100 van de 620 leden van de Duitse Bondsdag in Berlijn willen 22 september bij de toespraak van paus Benedictus XVI wegblijven. Het zijn vooral leden van de extreemlinkse partij Die Linke, maar ook Groenen en bijna een kwart van de 146 sociaaldemocraten van de SPD. De critici vinden het pausbezoek niet gepast voor een neutrale overheid.

Geen lege stoelen
De linkse parlementariërs gaan naar een gelijktijdige demonstratie, waar circa 20.000 mensen worden verwacht. Hun plaatsen worden ingenomen door oud-parlementsleden. Dat moet de paus de aanblik van lege stoelen te besparen.

Driedaagsbezoek
Paus Benedictus XVI arriveert op 22 september in Berlijn. De volgende dag bezoekt hij de stad Erfurt, de bakermat van het lutheranisme. Op de 24ste, de laatste dag van het pausbezoek, reist de Heilige Vader naar Freiburg in Breisgau.

Staatshoofd
De politici die de ontvangst van de paus in het federale centrum van de Duitse politiek verdedigen, geven aan dat het hier allereerst om een staatsbezoek gaat. De paus is immers het hoofd van Vaticaanstad, een soevereine staat. Volgens de christendemocraten verdient de paus als staatshoofd respect van alle leden van de Bondsdag. Strikt genomen betreft het bezoek van de paus evenwel geen staatsbezoek. Het Vaticaan spreekt in dit verband van een "apostolische reis", een reis dus waarbij de paus niet als staatshoofd, maar als opvolger van de apostel Petrus Duitsland bezoekt.

Media
In de Duitse media wordt de boycot gehekeld. "Ergerlijk, niet acceptabel'', oordeeltExpress vandaag. Der neue Tag vindt dat de parlementariërs de rede moeten verdragen, ook als ze de boodschap onaangenaam vinden.

Radioverslag
Kruispunt Radio besteedt in de uitzending van zaterdag uitgebreid aandacht aan het staatsbezoek.

Bron: rkk.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

Best wel interessant om meerdere redenen:

Deze volksvertegenwoordigers worden vervangen. Op die manier tracht men schijnbaar de paus te foppen zodat hij het verval van Duitsland niet door heeft. Ik verwacht eigenlijk dat de paus prima doorheeft wat er speelt, wat mij betreft mogen de plaatsen dan ook gewoon leeg blijven.

Ik heb nog nooit, maar dan ook echt nooit een linkse partij protest horen aantekenen als de dalai lama ergens in een parlement een toesprak kwam houden.

Deze linkse politici spreken over een neutrale overheid, nu is daar in Duitsland absoluut geen sprake van. Sterker nog, de overheid helpt religieuze instellingen met het innen van belastinggelden. Kortom, een onzinnige reden.

Deze protestactie van politici is een geweldige erkenning van gezag van de paus oa op politiek vlak. Hiermee geeft links dus precies aan wat ze eigenlijk niet willen. Ze bereiken het tegenovergestelde. Hun actie getuigd van zeer korte termijn denken, politici onwaardig.

Link naar bericht
Deel via andere websites

'Paustoespraak boycotten is kleingeestig'

Paus Benedictus XVI zal het Duitse parlement gewoon toespreken tijdens zijn bezoek aan zijn geboorteland, ondanks het dreigen met een boycot door parlementariërs van de oppositie.

De paus spreekt op uitnodiging, en dus is dreigen met een boycot "geen beleefde en vriendelijke houding", zei Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi vrijdag. Ook de Keulse kardinaal Joachim Meisner reageerde op het dreigement: "Dit is zo kleingeestig dat je niet weet of je moet lachen of huilen."

"Het zou ons verheugen als de toespraak door de hele vergadering aanhoord wordt", aldus jezuïet Lombardi. Hij voegde eraan toe dat "als in plaats daarvan anderen het er niet mee eens zijn, dat niet iets is dat ons verontrust. De paus zal spreken tot diegenen die aanwezig zijn".

De opmerkingen van pater Lombardi kwamen tijdens een briefing waarin vooruitgeblikt werd op het pausbezoek aan Duitsland, dat van 22 tot en met 25 september plaatsvindt.

In de afgelopen weken meldden Duitse media dat tientallen oppositionele parlementariërs van plan zijn de toespraak van de paus tot het parlement te boycotten of er bij weg te lopen. Sommige berichten noemen zelfs een aantal van honderd. Volgens de volksvertegenwoordigers schendt de pauselijke toespraak de scheiding van Kerk en staat.

Lombardi noemde de dreigementen een "interne Duitse politieke zaak", en "als iemand bezwaren heeft hangt dat niet af van ons of van de paus".

Pauselijke toespraken tot parlementen komen niet vaak voor. Voor Benedictus is het de eerste keer in zijn pontificaat dat in 2005 begon. Daarvoor sprak paus Johannes Paulus II in zijn 27 jaren als paus slechts twee parlementen toe – dat van Italië en dat van Polen.

Bron: katholiek nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid