Spring naar bijdragen

Kush Deepavali!


Aanbevolen berichten

rechtshttp://www.bhaktradj.nl/wp-content/diwali1.jpg[/img]

In Nederland merkten we er niet zo veel van, maar op 5 november hebben hindoes overal ter wereld het festival Diwali, of Deepavali (spreek uit: diepawalie) gevierd. Diwali is een van de belangrijkste festivals binnen het hindoeïsme en wordt dan ook uitgebreid gevierd met rituelen, feestmaaltijden en gezelligheid alom. In verschillende Aziatische landen is Diwali een officiële feestdag die een vergelijkbaar belang heeft als Kerstmis in Westerse landen.

Diwali heeft wel meer dingen gemeen met Kerstmis. Net zoals bij ons Kerstfeest, speelt de symboliek van licht een grote rol bij het vieren van Diwali. In plaats van kaarsjes - of tegenwoordig elektrische lampjes - in een naaldboom, zie je op Diwalifeesten overal kleine brandende olielampjes van klei. De naam Deepavali betekent zelfs zo veel als “rij lampjesâ€, een “diepa†is een lamp.

Het is niet toevallig dat licht in vele culturen net in deze periode van het jaar een belangrijke plaats krijgt. De dagen worden korter en we brengen steeds langere tijd door in het donker. Mensen kijken uit naar het moment waarop het donkerste punt achter de rug is en het weer lichter wordt; het punt waarop het zonlicht de nachtelijke duisternis overwint. Het is geen grote stap van dat fenomeen naar een symbolische interpretatie van het goede dat het kwade overwint. Ook Kerstmis heeft die symboliek, Jezus die geboren wordt is immers ook het Licht dat redding van de duisternis brengt.

Natuurlijk heeft deze symboliek in het Diwalifeest wel een heel andere betekenis dan in het Kerstfeest. In plaats van het geboorteverhaal van Jezus, herdenken hindoes het verhaal van de god Rama. Rama was een prins die door zijn vader verbannen was uit zijn koninkrijk. Zijn vrouw Sita, die met hem meegegaan was in ballingschap, werd ontvoerd door de machtige demonenkoning Ravana. Na een hevige strijd werd Ravana verslagen. Uiteindelijk konden Rama en zijn vrouw terugkeren uit hun ballingschap. Er wordt verteld dat, toen Rama eindelijk terugkwam in zijn koninkrijk, het volk uitzinnig was van vreugde en de hele stad vol lichtjes gezet werd om zijn thuiskomst te vieren.

Naast het verhaal van Rama en Sita, worden er nog vele andere verhalen en gebeurtenissen geassocieerd met Diwali en niet iedereen viert het feest op de zelfde manier of met de zelfde inhoud. Eén ding staat echter vast: de zacht gloeiende olielampjes blijven een symbool van hoop, van vreugde, van licht dat altijd sterker is dan de duisternis.

De titel van dit stuk betekent “gelukkig Diwali!â€

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid