Spring naar bijdragen

Alcohol en de Bijbel


Aanbevolen berichten

In de Bijbel lees je veel waarschuwingen over dronkenschap. Logisch, want misbruik van alcohol zorgt voor veel problemen. Daar ken je vast wel voorbeelden van! Aan de andere kant staat er ook in de Bijbel dat je ‘je wijn moet drinken met een vrolijk hart’. Spreekt dat elkaar niet tegen?

Het antwoord op die vraag is: nee. God geniet er namelijk van als we vrolijk zijn en plezier beleven aan het eten en drinken met elkaar (Prediker 9:7). Zolang je dat maar doet met mate. Want tegelijkertijd waarschuwt Hij ons ook voor de gevolgen van te veel drinken, wat tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld bandeloosheid (Efeze 5:18) en dronkenschap. Daarbij komt dat het drinken van alcohol ook nog eens erg schadelijk kan zijn voor je lichaam.

Werk in uitvoering
In jouw hoofd is er momenteel nog veel werk in uitvoering gaande. Je hersenen zijn pas op je 25e volledig ontwikkeld. Dit geldt met name voor het voorste gedeelte van je hersenen wat jouw beoordelingsvermogen – je ‘rem’ – bestuurt. Maar ook voor het gedeelte van je hersenen dat jouw emotie, motivatie en genot regelt. Dat raakt gemiddeld vóór je 25ste twee keer zo snel geprikkeld als in de jaren daarna. Hieruit volgt dan ook dat je op jonge leeftijd erg vatbaar voor verslaving bent.

Alcohol en jij
Belangrijk bij alcoholgebruik is dat je weet waaróm je drinkt. Drink je om erbij te horen en/of je problemen te vergeten? Drink je omdat je je minder geremd voelt en meer durft als je alcohol op hebt? Of drink je misschien omdat je ‘erbij wilt horen’? In die gevallen gebruik je alcohol als drug en dat is natuurlijk n iet oké.
guy_beer_glass.jpg
Wat mag dan wel?
Maar… mag je dan helemaal geen alcohol drinken en hoeveel mag je dan drinken? Het beste is om alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen. Onder je zestiende al helemaal niet en in de jaren erna het liefst ook nog niet. En als je het al zou doen, dan in ieder geval met mate. Verder: ons advies is de grenzen te hanteren die de Bijbel hanteert: het gebruik van alcohol mag geen schadelijk e gevolgen hebben voor je lichaam én je mag de controle over jezelf niet verliezen. Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest, daar moet je goed voor zorgen.

De Bijbel over alcohol
Verder lezen in de Bijbel over alcohol? We zetten een aantal Bijbelteksten voor je op een rijtje. Prediker 9:7, Efeze 8:18, Ezechiël 27:18, 1 Kronieken 12:40, Psalm 104, Spreuken 31:4-7 en Spreuken 23:29-3 3.

Meer info?
Voor meer info over dit onderwerp kun je terecht op link of www.cnct.nl. Als je na wilt praten over dit thema, dan verwijzen we je naar de chatbox van Chris: www.chris.nl. Bellen (0800-63 123 00) of mailen (help@chris.nl) kan natuurlijk ook!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Goed artikel!

Neemt trouwens niet weg dat in sommige gevallen, of in andere landen (vnl. Oost-Europa) het christendom gecombineerd is aan van de alcohol afblijven. Daar kan ik dan enkel respect voor hebben (en dan drinken we thuis weer een biertje).

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...

Ik blijf het een nietszeggende organisatie vinden, die structureel een bepaald onderwerp doodzwijgt. Wel een grote mond over pedofilie, echtscheidingen, drank, sex voor het huwelijk op de website. Geen woord over homoseksualiteit terwijl ongeveer 10% van de bevolking homo is en bijna iedereen iemand met een afwijkende geaardheid in de familie, kennissen of vrienden kring heeft zitten. Als organisatie kun je jezelf niet serieus nemen als je dit blijft ontwijken, want er zullen ongetwijfeld veel vragen over gesteld worden door de doelgroep.

Vanwege het verzwijgen van dit onderwerp heb ik sterk het vermoeden welke adviezen er gegeven worden buiten de website om aangaande dit onderwerp. Het zal erg eenzijdig zijn en niet gericht op het menselijke aspect.

Overigens is het hele verhaal over alcohol samen te vatten in: ''drink alcohol met mate'', de rest is slechts aankleding met wat bijbelteksten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid