Spring naar bijdragen

Vrijheid op de EO Jongerendag


Aanbevolen berichten

[preview]Afgelopen zaterdag reisden 32.000 jongeren naar Arnhem voor de EO Jongerendag. Presentator Manuel Venderbos praatte de dag aan elkaar, Kees Kraayenoord en band leidden de samenzang. Een terugblik op de 36ste editie van de EO Jongerendag.[/preview]

De Jongerendag is voor iedereen

Net als elk jaar begint de dag met een openingsact vol dans, zang en vuurwerk waarin het thema naar voren komt. Na luid gejoel komt presentator Manuel Venderbos het podium oprennen. Hij opent de dag met gebed en benadrukt dat de Jongerendag voor iedereen is. "Of je nu neger, homo of een Chinees bent, je bent welkom." Hierna is het tijd voor samenzang. Openingslied is een psalm, uiteraard in de Kees Kraayenoord versie, welke van harte wordt meegezongen. Voor ieder is er zo wat wils. Ook is er deze dag ruimte voor een aantal feelgood acties zoals we elk jaar op de Jongerendag zien: een meet en greet met een favoriete band en een huwelijksaanzoek waarbij de jongen vanaf het dak naar beneden komt zetten. Niets is te gek!

Leeland

Fans hoorden in januari eindelijk het bericht waar veel mensen al tijden op wachtten: Leeland komt naar Nederland! In 2007 werd deze band flink gepromoot op Xnoizz, maar het duurde nog 3 jaar voor de Nederlandse fans een concert op eigen bodem konden bijwonen. De verwachtingen worden zaterdag ruimschoots waargemaakt: vol passie en energie staat de band uit Texas op het podium en blijkt live ook ijzersterk te zijn. Tijdens het Flevo Festvial kunnen ze in de herhaling op het hoofdpodium en dat belooft heel wat!

Hoopvolle boodschap

Tiemen Westerduin is spreker deze dag. Er rolt een boom het podium op ter illustratie bij zijn verhaal over Zacheüs. Zacheüs, met al zijn geld en rijkdom, is alles behalve vrij. Maar Jezus heeft goed nieuws voor hem: bij Hem kun je echt vrij zijn. Westerduin trekt de situatie van Zacheüs door naar nu. "Zacheüs werd door de mensen om hem heen veracht. Misschien word jij gepest, of ga je ergens onder gebukt. Maar ook jou wil Jezus vrijmaken. Hij wil in jouw hart komen!" Duizenden jongeren staan op om, al dan niet opnieuw, de keus te maken voor een leven met Jezus.

Genoeg te doen met het buitenprogramma

Tijdens de twee uur durende pauze is er een buitenprogramma met onder andere een verkiezingsbattle -compleet met boksring- en de finale van de Xnoizz Band Battle, welke gewonnen wordt door de 21-jarige zanger Coen van den Heuvel en band. De overige 30.000 jongeren slenteren langs de vele kraampjes en zoeken verkoeling in de schaarse schaduw van het stadion. NewWorldSon, dat zowel binnen als buiten op het podium staat, mag inmiddels op een trouwe schare fans rekenen in Nederland. Aanstaande zomer staan zij voor het derde opeenvolgende jaar op het Xnoizz Flevo Festival.

Puckrock met Hawk Nelson

Hawk Nelson is de tweede grote act van deze dag. Tijdens een van de eerste nummers verdwijnt leadzanger Jason Dunn ineens van het podium het fotovak in. Tot grote vreugde van de fans die al uren staan te dringen om een plekje vooraan en hun idool kunnen aanraken. Hawk Nelson en zijn band geven vooral een showtje weg. Voorzien van een ukelele staan de vier heren even later vooraan het podium gezamenlijk een ode aan Nederland te zingen. De show is leuk, hoewel er bij menig bezoeker de vraagt rijst wat deze band nou christelijk maakt. Maar wat een energie hebben deze Canadeze punkrockers!

Huiskamer van God

Na de rockers stapt Kraayenoord het podium weer op. Met vleugel en cello wordt een intieme sfeer gecreëerd en maakt hij van het grootste theater de grootste huiskamer, de huiskamer van God. Het draait deze dag niet om de bands, om het feest, om het spectaculaire, maar het draait om God. Dat moet niet uit het oog worden verloren in alle shows.

Spetterende afsluiting

De finale van deze dag is Hillsong United, inmiddels ook geen onbekende meer in Nederland. Drie jaar geleden wisten ze het Olympisch Stadion tot de nok toe vol te vullen en ook hier op de Jongerendag blijkt Hillsong United veel aanhang te hebben. Uit volle borst wordt er mee gezongen en overal vliegen de handen omhoog als Hillsong United het podium betreedt. Live valt het eerlijk gezegd wat tegen, maar de passie van de negenkoppige band is duidelijk: Jezus. Een prima afsluiter van een geslaagde EO Jongerendag!

Joëlle Kole / Christelijke Concertagenda.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid