Spring naar bijdragen

Benedictus in Madrid - Dag 2: Zonder de liefde kunnen wij ni


Aanbevolen berichten

[preview]De dag waarop de paus jonge zusters en academici uitdaagde, beleefdheidsbezoekjes aflegde en met een enorme massa jongeren het lijden van Christus overwoog.[/preview]

De dag begon voor de paus met een beleefdheidsbezoek aan koning Juan Carlos en koningin Sophia. Hierna ging hij naar het monumentale kloostercomplex El Escorial, 50 kilometer buiten Madrid, waar hij om te beginnen 1600 jonge zusters uit de meest uiteenlopende religieuze gemeenschappen ontmoette.

De meesten waren Spaans, maar er waren ook opvallend veel Afrikaanse zusters, als een teken dat het religieuze leven buiten het Westen wel degelijk de wind in de rug heeft. Er werd gezongen, er waren spreekkoren en de wave ging zelfs door de menigte.

'Jullie trouw is nodig'

"In een wereld van relativisme en middelmatigheid, hebben wij de radicaliteit nodig waarvan jullie toewijding, als een manier om aan God toe te behoren, die boven alles geliefd is, getuigenis aflegt", zei de paus tot de zusters. Door hun levens en geloften worden religieuzen een "levende exegese" of uitleg van Gods woord van liefde en verlossing.

"Jullie levens moeten getuigen van de persoonlijke ontmoeting met Christus die jullie toewijding voedt, en van heel de veranderende kracht van die ontmoeting. (...) De Kerk heeft jullie jeugdige trouw nodig, geworteld en opgebouwd in Christus", aldus Benedictus.

'Tegen de logica van de markt'

Voor de jonge katholieke universitaire docenten had de paus een uitdaging in petto. Onder invloed van politiek en economie verworden veel universiteiten tot een soort technische scholen, waar jongeren een beroep leren zonder dat hen wordt geleerd kennis en waarheid te zoeken en lief te hebben, en zonder dat zij meekrijgen wat het betekent naar Gods beeld geschapen te zijn, zei de paus. Het universitaire denken mag niet vervangen worden door "volgzaamheid tegenover een utilitaristische logica van de markt, die de mensen slechts als consumenten ziet".

'De volheid van de waarheid'

Katholieken die aan universiteiten doceren, staan in een eeuwenlange "ketting van mannen en vrouwen die toegewijd zijn aan het leren van het geloof, en het geloofwaardig maken ervan voor de menselijke reden. Dat doen wij niet simpelweg door ons lesgeven, maar door de manier waarop wij ons geloof leven en het gestalte geven."

"Jonge mensen", aldus de paus, "hebben authentieke leraren nodig: mensen die open staan voor de volheid van de waarheid in de verschillende takken van kennis, mensen die naar die interdisciplinaire dialoog luisteren, en hem in hun hart ervaren; mensen die, boven alles, overtuigd zijn van onze menselijke capaciteit om vooruit te komen op het pad van de waarheid."

'Geen weten zonder liefde'

Het is daarom niet voldoende om een expert op je vakgebied te zijn, hield Benedictus de docenten voor. "Wij moeten ons in de eerste plaats realiseren dat het pad naar de volheid van de waarheid een volledige toewijding vraagt: het is een pad van begrip en liefde, van rede en geloof. Wij kunnen niets te weten komen zonder bewogen te zijn door liefde; of iets liefhebben dat ons niet redelijk voorkomt."

Daarbij moeten wetenschappers nederig zijn, "aangezien de nederigheid ons beschermt tegen de trots die ons afschermt van de waarheid. (...) Wij moeten geen studenten naar ons toe trekken, maar hen op het pad naar de waarheid zetten, die wij samen zoeken."

Beleefdheidsbezoekje

Na de lezingen ging de paus terug naar Madrid, waar hij in de nuntiatuur lunchte met twaalf jongeren: een jongen en een meisje van ieder continent, plus twee Spaanse jongeren. Zij waren door te loten gekozen uit de ongeveer 30.000 vrijwilligers die meehelpen tijdens de WJD.

In de namiddag trof hij de Spaanse premier Zapatero - ogenschijnlijk een beleefdheidsbezoek: de paus is niet als staatshoofd van Vaticaanstad, maar als religieus leider van de Kerk in Madrid.

De kruisweg

Vanavond vindt een van de hoogtepunten van de Wereldjongerendagen plaats, als paus Benedictus met de verzamelde jongeren op het Plaza de Cibeles de kruisweg bidt. De foto bij dit artikel laat de paus zien bij aankomst op het plein, waar hij wordt begroet door een meisje dat de Vaticaanse beveiligers heeft weten te omzeilen.

Bron: katholiek nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid