Spring naar bijdragen

"Occultisme lijkt een culturele trend"


Aanbevolen berichten

Afgelopen dinsdag werd de 16-jarige Jaap van der H. veroordeeld voor de moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk. Van der H. had een geheim; hij zou vervloekt zijn door het spel ‘glaasje draaien’. CHE-docent Robert Doornenbal (foto) waarschuwt jongeren voor de gevolgen van occulte spellen.

Van der H. ging zo’n twee jaar geleden ‘glaasje draaien’ met een groepje vrienden en dacht dat hij een geest had opgeroepen waardoor er een vloek over hem was gekomen. Volgens theologiedocent Doornenbal is dit geen vreemd verschijnsel. Hij doet al vijftien jaar onderzoek naar occultisme, theologie en cultuur en houdt zich bezig met spirituele trends. In zijn werk heeft Doornenbal verscheidene gevallen gezien waarbij jongeren klachten kregen na het oproepen van kwade geestelijke machten. "Wat ik merk is dat jongeren die zich bezig houden met tovenarij en waarzeggerij, waaronder ook het glaasje draaien, vaak last krijgen van nare effecten achteraf. Zij krijgen bijvoorbeeld relatieproblemen, ontwikkelen angsten of slapen slecht," zegt Doornenbal.

Wat de CHE-docent is opgevallen in zijn onderzoek is dat vooral hoogsensitieve jongeren vatbaar zijn voor occultisme. Juist kinderen met een sterk empathisch vermogen zijn in staat zich te ontwikkelen tot medium, een kanaal tussen onze wereld en de geestenwereld. Doornenbal wil deze jongeren en hun ouders wijzen op de mogelijke gevaren en zo voorkomen dat het uit de hand loopt. Doornenbal: "Als jongeren zich bezighouden met Wicca, een moderne vorm van hekserij, loopt dit vaak verkeerd af. Zij worden onrustig of angstig en raken zelfs los van de werkelijkheid."

In onze cultuur wordt paranormaal steeds meer als normaal gezien, dat is volgens Doornenbal te zien aan televisieprogramma’s, films en games. Jongeren hebben steeds meer interesse in geesten oproepen, zij kijken naar Het zesde zintuig, Harry Potter en spelen occulte computergames. "Helaas kan dit negatieve gevolgen hebben," zegt de docent bezorgd, "zo was in één van de shows van Derek Ogilvie te zien dat Derek op een gegeven moment zelf zo bang werd van een geest, dat hij in paniek het huis uitrende. Een ander voorbeeld is de show van Uri Geller, daar was een vampier uit België die zo heftig was in een occult Voodoo ritueel dat Uri het zelf niet meer had. Jongeren gaan deze dingen nadoen en zijn zich niet bewust van de gevolgen".

Occultisme, het bezig zijn met waarzeggerij of magie, lijkt een culturele trend. Het traditionele geloof is weggevallen, maar men wil wel dat er meer is tussen hemel en aarde. De interesse in spiritualiteit is volgens Doornenbal groeiende en mensen raken verder verwijderd van de God van de Bijbel. Als occulte spellen leiden tot geestelijke problemen kan het aanroepen van Jezus juist enorm helpen. "De angst wordt weggenomen door de vrede die God geeft," vult Doornenbal aan, "de geestenwereld is niet zo machtig als God, want de boze geesten sidderen als zij Jezus zien als de zoon van God. Hij is sterker."

Het is volgens Doornenbal belangrijk dat ouders er met hun kinderen over praten, op zo’n manier dat ze niet bang worden, maar ook niet nieuwsgierig. "Probeer op de hoogte te blijven van waar uw kind mee bezig is en stel grenzen. Zorg dat ze eerlijk dingen vertellen en maak het onderwerp occultisme bespreekbaar. Ken uw kind en kijk naar uw kind, vooral als zij gevoelig zijn voor sfeer en geestelijke invloeden."

bron: De Weekkrant

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid