Spring naar bijdragen

Muskens: paus sluit afschaffing celibaat niet uit


Aanbevolen berichten

Hilversum (Van onze redactie) 12 juni 2011 – Kardinaal Joseph Ratzinger sloot in 2004, een jaar voordat hij tot paus werd gekozen, de afschaffing van de celibaatsplicht voor priesters niet uit. Dat zegt oud-bisschop van Breda, Tiny Muskens, in een zondagavond uitgezonden interview met het tv-programma KRO Brandpunt.

Gehuwde mannen

Kardinaal Ratzinger, nu paus Benedictus XVI, was in 2004 prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. In die hoedanigheid had hij toen een ontmoeting met Nederlandse bisschoppen in het kader van hun Ad-Liminabezoek. Op verzoek van Muskens vroeg kardinaal Ad Simonis aan de prefect of het kerkelijk oppergezag ooit zou overwegen het priesterschap open te stellen voor gehuwde mannen. “De eerste tien jaar zie ik het nog niet gebeurenâ€, zou Ratzinger daarop hebben gezegd.

Verbazing

De Nederlandse bisschoppen wisten volgens Muskens niet wat ze hoorden. “We hadden gedacht dat hij er principieel tegen zou zijn. Dit betekent dat hij in staat zou zijn het celibaat ter discussie te stellenâ€, aldus Muskens, emeritus bisschop van Breda.

Eucharistie

Muskens is al langer voor afschaffing van het verplichte celibaat. Dat is volgens hem een goede manier om het huidige priestertekort te bestrijden. Zonder priesters kan de Kerk niet bestaan, want zij zijn noodzakelijk voor de viering van de eucharistie. “Zonder eucharistie, geen Kerkâ€, zegt Muskens.

Bron: Katholiek Nederland

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid