Spring naar bijdragen

Kerken kunnen verdwijnen


Aanbevolen berichten

Een dynamische manier van kerk-zijn sluit aan bij de behoeften van veel jongeren. Maar: 'Een dynamiek van institutionalisering verheldert ook dat kerkplekken kunnen verdwijnen, sterker nog, dat dit eigen is aan het kerk-zijn'.

Dat schrijft hoogleraar praktische theologie Henk de Roest in zijn boek Een huis voor de ziel (uitg. Meinema), waarin hij op zoek gaat naar de vormen van kerk-zijn in de moderne samenleving. Het boek is genomineerd voor de Theologie Publicatieprijs die wordt uitgereikt tijdens de eerste Nacht van de Theologie, op 21 juni in Amsterdam. Kerknieuws.nl besteedt de komende maand aandacht aan de genomineerde titels.

Een dynamische kerk is een kerk die gericht is op netwerken en daar draait het tegenwoordig bij veel jongeren om (de 'netwerk-generatie'). 'Een netwerk van betrekkingen dat zijn uitgangs- en concentratiepunt vindt in Christus' kan de basis vormen voor een kerk. Zo’n netwerk-kerk is een zogenaamde vloeibare kerk, maar ook een tijdelijke kerk omdat netwerken altijd in beweging zijn. 'Het maakt het mogelijk om "de kerk" als proces of beweging te zien, met verdichtende en verdunnende momenten'.

Maar, zo schrijft De Roest: 'Het experiment kan niet zonder de traditie, de vloeibare vorm niet zonder de gestolde vorm, de tent niet zonder de kathedraal'.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid