Spring naar bijdragen

Gedragscode predikanten PKN komt er nog niet


Aanbevolen berichten

[preview]Een opzet voor een gedragscode voor predikanten en kerkelijk werkers van de Protestantse Kerk kon niet de goedkeuring van de meerderheid van de synode van het kerkverband krijgen en is van tafel geveegd. Aan een verbeterde versie moet nu worden gewerkt.[/preview]

"De behoefte voor een gedragscode voor predikanten bestaat al lang", zei scriba Arjan Plaisier tijdens de synode, "geen wetboek, maar een hulplijn". In de Nederlandse samenleving hebben veel verschillende beroepsgroepen al een gedragscode. De predikant, als vertrouwenspersoon, als herder, én als professional, kan eigenlijk niet zonder.

De gedragscode die de synode donderdagavond besprak gaat uit van vier kernwaarden (dienstbaarheid, betrouwbaarheid, evenwicht en verbondenheid) en vier rollen van de predikant (als professional, vertrouwenspersoon, collega en als werknemer in het geheel van de kerk). Aan de hand van deze kernwaarden en rollen komt de gedragscode met 55 punten waaraan een predikant of kerkelijk werker zich kan meten.

In de gedragscode staat onder andere dat een predikant geen geldschulden moet hebben bij een gemeentelid, maar ook dat hij zorgvuldig met zijn tijd om moet gaan. Ook de plicht tot geheimhouding speelt krijgt veel aandacht. Onder uitzonderlijke omstandigheden mag een predikant deze geheimhouding schenden, als het geheim bijvoorbeeld schadelijk is.

Maar een ruime meerderheid van de synode vond de gedragscode nog te onduidelijk, al werd wel vastgesteld dat een gedragscode wenselijk is. Een aangepaste versie zal tijdens een volgende synode worden besproken.

De synode van de Protestantse Kerk vergadert tot en met vrijdag 15 april in Lunteren.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid