Spring naar bijdragen

"Een kerk die jongeren niet aanspreekt, trekt de stekker uit


Aanbevolen berichten

[preview]‘Jongeren moeten de topprioriteit van elke gemeente zijn, wil de kerk een kans hebben te overleven in de 21e eeuw,’ zegt de een.[/preview]

‘Onzin! We moeten niet alles uit de kast trekken om het de jeugd naar de zin te maken,’ zegt de ander. Wie heeft er gelijk? Visie gooit de knuppel in het kerkelijke hoenderhok met deze stelling:

"Allicht," beaamt Violette Burger (21), dooplid van de PKN-gemeente Maranathakerk te Rotterdam. "Als de kerk voor jongeren niet belangrijk is, sterft ze toch uit? Jonge mensen zijn nodig voor het enthousiasme, de energie en de tijd die ze in evangelisatie kunnen steken. Verder zorgen ze ook dat een gemeente minder risico loopt om vast te zitten in ongezonde patronen." Hoe kan een kerk jongeren beter aanspreken? "Ten eerste door eigentijdse preken die goed en bijbels zijn onderbouwd. Een dominee moet weten waar hij over praat, in plaats van dat hij zijn eigen vooroordelen bevestigt. Daarnaast kun je jongeren betrekken bij de dienst door ze bijvoorbeeld de muziek te laten verzorgen. Verder is het belangrijk om een jeugdvereniging te hebben waar je met je vrienden kunt praten over het geloof."

"Het belang van goed kinder-, tiener- en jeugdwerk kan niet genoeg worden onderstreept," reageert Corjan Matsinger. De teammanager Kerk bij Youth for Christ Nederland en auteur van Heilige grond. De plek van jongeren in de kerk (Buijten & Schipperheijn, 2010) onderschrijft de stelling van harte. "Vijfentachtig procent van de gelovigen lijkt de keuze voor het christelijk geloof te maken vóór het 18e levensjaar. De rol van jongeren in de geloofsgemeenschap is dus cruciaal. Ten eerste voor vandaag; jongeren kunnen de kerk voorzien van energie en leven. Het is de uitdaging om hen te betrekken bij en in te schakelen bij de missie van het Koninkrijk – de kortsluiting die dit soms geeft, is beter dan een levenloze stekker die op de grond ligt… toch? En ten tweede cruciaal met het oog op de toekomst; een kerk die jongeren niet aanspreekt, zal jongeren van buiten niet aantrekken en kerkelijke jongeren niet betrokken kunnen houden. Op de langere termijn zal ze hierdoor doodbloeden en haar relevantie verliezen."

Steven Middelkoop, jeugdwerkadviseur van de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie, is het oneens met de stelling. "Wat mij betreft is ‘de stekker’ de levende verkondiging van het Evangelie," licht hij toe. "Echt zonde en echt genade, voluit Christus. Aanspreken van jongeren is de sleutel; dat gebeurt op existentieel niveau. Prediking die eerlijk is over zonde en krachtig wijst op het bloed van Christus, werft ook vandaag duizenden jongeren. Jozef, Daniël en David zijn hoogst actueel. Golfbewegingen en hypes hebben als het goed is geen grip op de kerk. Jongeren sluiten zich aan bij een gemeente die zekerheid uitstraalt en antwoorden geeft, in tegenstelling tot hun eigen leefwereld."

Bron: Christelijk informatie Platform

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid