Spring naar bijdragen

Inkomsten kerken nemen niet toe


Aanbevolen berichten

[preview]De inkomsten van de kerken over 2009 en 2010 uit de Actie Kerkbalans zijn grotendeels gelijk aan die van het voorafgaande jaar. Wel is er een verschil tussen de Protestantse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk.[/preview] De inkomsten van de Protestantse Kerk blijven waarschijnlijk over 2010 gelijk, die van de Katholieke Kerk vertonen een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder.

De cijfers over 2009 zijn gebaseerd op de definitieve gegevens van alle (plaatselijke) kerken. De resultaten van 2010 zijn nog voorlopig en samengesteld op basis van een onderzoek onder de penningmeesters van de plaatselijke kerken.

De resultaten over 2009 geven voor de Protestantse Kerk een stijging van de inkomsten uit Kerkbalans te zien van bijna 1% ten opzichte van een jaar eerder. De inkomsten van de Katholieke Kerk over 2009 zijn nagenoeg gelijk aan die van 2008. De verwachtingen van het uiteindelijke resultaat van 2010 verschillen tussen beide kerkgenootschappen.

De Protestantse Kerk lijkt over het afgelopen jaar uit te komen op een stabilisering van de inkomsten, die van de Katholieke Kerk gaan waarschijnlijk met een kleine 2% teruglopen. De economische crisis, het stokken van de activiteiten rond Kerkbalans Nieuwe Stijl en, voor de Rooms-Katholieke Kerk, de negatieve publiciteit van het afgelopen jaar, zijn mogelijke verklaringen voor de prognoses van 2010.

Vijf jaar geleden werd gestart met Kerkbalans Nieuwe Stijl. Een traject om de Actie Kerkbalans plaatselijk te intensiveren. Op dit moment wordt gewerkt aan een evaluatie van de effecten van de vernieuwingen die indertijd werden voorgesteld en geïmplementeerd. Deze evaluatie is in het eerste kwartaal van 2011 gereed.

De cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk geven al wel aan dat er nog veel potentieel is voor hogere kerkbijdragen. Dit zeker gelet op de cijfers van de Protestantse Kerk waar de opbrengst van de actie Kerkbalans al jaren veel hoger is. Versterking van Kerkbalans en verhoging van de inkomsten is dringend gewenst. Uit de cijfers van de Katholieke Kerk blijkt dat de totale uitgaven in 2009 ten opzichte van een jaar eerder opnieuw zijn gestegen. Een voortdurende zorg zijn daarbij de uitgaven aan het onderhoud van de monumentale kerkgebouwen.

De Actie Kerkbalans is de grootste fondsenwervingsactie van Nederland. De actie is een gezamenlijk initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk, de Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap. De kerken voeren gezamenlijk campagne voor Kerkbalans; de opbrengsten zijn voor de lokale parochies en gemeenten. Dit jaar wordt deze actie gevoerd onder de titel ‘De kerk is van blijvende waarde’.

Bron: Actie Kerkbalans

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid