Spring naar bijdragen

Léonard: "Wij hebben de waarheid nooit willen wegstop


Aanbevolen berichten

[preview]De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard vindt dat het aan justitie is om schadevergoedingen op te leggen aan het instituut dat verantwoordelijk is voor misbruikplegende geestelijken. Dat zei hij vandaag voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Katholieke Kerk in België.[/preview]

Drie hoedanigheden

Gisteren verscheen kardinaal Godfried Danneels als getuige voor de commissie en vandaag zijn opvolger mgr. André-Joseph Léonard. Hij begon zijn getuigenis met het voorlezen van een Franstalige verklaring: "Ik zit hier vandaag in drie hoedanigheden, als voormalig bisschop van Namen, als aartsbisschop van Mechelen-Brussel en, in die functie, als voorzitter van de bisschoppenconferentie." Na zijn verklaring formuleerden commissieleden vragen, sommigen in het Frans anderen in het Nederland. Léonard beantwoordde alle vragen in het Frans.

Zeggenschap

Evenals Danneels benadrukte hij dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel alleen zeggenschap heeft over wat er in dat bisdom gebeurt, niet over de andere bisdommen en niet over de religieuze ordes en congregaties in België. Leden van de onderzoekscommissie raakten daarover geïrriteerd, omdat hij in hun ogen minstens moreel gezag kan uitoefenen over de andere instituten.

Namen van daders

Léonard is sinds 18 januari 2010 aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Sindsdien heeft hij geen enkele klacht over een priester van het aartsbisdom ontvangen, zei hij. Wel kreeg hij een lijst van twintig vermeende daders van de kerkelijke onderzoekscommissie-Adriaenssens. Hij heeft alleen de namen, maar de inhoud van hun dossiers is hem onbekend omdat de dossiers nog in handen zijn van justitie. Die werden in juni in beslag genomen bij Operatie Kelk.

Kaart van transparantie

Als bisschop van Namen had hij weet van acht gevallen van misbruik in zijn bisdom, zei hij. Hij beklemtoont dat hij altijd "de kaart van de transparantie" heeft getrokken. Hij bekommerde zich daarbij om zowel de slachtoffers als de daders, en dat hij "camouflagestrategieën zoals die in het verleden wel eens gebruikt werden" daarbij vermeed.

Verborgen

Léonard beklemtoonde dat de bisschoppen "de waarheid nooit hebben willen wegstoppen". "Wij willen ook nooit teruggrijpen naar eender welke vorm van camouflage om de waarheid te verdoezelen. Ook al werd en wordt in alle lagen van de bevolking soms geprobeerd om de waarheid toe te dekken, helaas ook binnen de kerk in België en daarbuiten."

Affectief evenwicht

Volgens de aartsbisschop is het priestercelibaat geen oorzaak van pedofilie. Hij wees erop dat de meeste pedofielen gehuwde mannen zijn. Niettemin kondigde Léonard aan dat er bijzondere aandacht besteed zal worden aan het "affectieve evenwicht'' van priester-kandidaten en dat er een betere begeleiding komt van de priesters in de uitoefening van hun taak. Hij kondigde verder aan dat er een handleiding voor de opvang van de slachtoffers zal worden opgesteld.

BRON: KATHOLIEKNEDERLAND.NL

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid