Spring naar bijdragen

Bossche Sint-Jan ouder dan gedacht


Aanbevolen berichten

De bouw van de huidige, gotische Sint-Jan in Den Bosch is twintig tot dertig jaar eerder begonnen dan de laatste decennia werd aangenomen. De oorsprong van de basiliek ligt vermoedelijk tussen 1350 en 1360. Bouwhistorisch onderzoek naar aanleiding van de derde grote restauratie van de kerk heeft dat uitgewezen.

Vooral specialistisch jaarringonderzoek aan de houten kapconstructies geeft een nieuw inzicht over de datering van de volgorde van de werkzaamheden aan de gotische Sint-Jan, staat in een hernieuwd overzicht van de complexe bouwgeschiedenis dat is gemaakt naar aanleiding van de restauratie. Het dikke boekwerk komt op 19 november uit.

Al tussen 1320 en 1341 kocht de kerkfabriek (belast met de bouw van de kerk) systematisch percelen aan ten oosten van de tot dan toe romaanse kerk. Dit gebeurde kennelijk met het oog op een ophanden zijnde uitbreiding , aldus de samenstellers.

"De bouw moet tussen 1350 en 1360 zijn begonnen want de eerste bouwdelen werden al vóór 1374 opgeleverd en in gebruik genomen. De tot nu toe gangbare aanvang van de bouw rond 1380 kan onmogelijk nog gehandhaafd worden".

Voor Kerstmis moet de laatste, 44 miljoen kostende hersteloperatie van de Sint-Jan worden afgerond en dan zijn de steigers rondom het imposante gebouw in ieder geval voor even weg. De restauratie begon in 1999 en werd destijds officieel in gang gezet door wijlen prins Claus.

Een feestelijke viering van de afronding van de restauratie staat gepland in het weekeinde van 2 en 3 april. Het kerkbestuur denkt aan een concert en een speciale mis in de kathedraal.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid