Spring naar bijdragen

Processie Leeuwarden voor het eerst in eeuwen


Aanbevolen berichten

[preview]Voor het eerst in eeuwen is zondag het beeld Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden weer door de Friese hoofdstad gedragen. De processie is het hoogtepunt van de Mariamaand die de Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden in oktober houdt.[/preview]

Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat er een plechtige ommegang door de stad werd gehouden. Rond 1510 ontstond er een cultus rondom het beeld. Het beeld is naar alle waarschijnlijkheid nog ouder.

In een processie van de Bonifatius- naar de Dominicuskerk is een deel van de middeleeuwse processieroute afgelegd over het Oldehoofsekerkhof. Daar stond vroeger de Vituskerk waar het beeld de Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden ooit prijkte.

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden ging in een afgeladen Dominicuskerk voor in een zogeheten Marialof, een gebedsviering ter ere van Maria.

In de Leeuwarder Dominicuskerk is tijdens de Mariamaand een tentoonstelling te zien van Mariabeelden die parochianen of andere Friezen bezitten.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid