Spring naar bijdragen

Doorbraak dialoog COC/Gay Krant met RK-kerk


Aanbevolen berichten

De dialoog over homoseksualiteit binnen de rooms-katholieke kerk zal op een hoger niveau worden getrokken. Vorige week vond het langverwachte gesprek plaats tussen voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland en hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant met het bestuur van de bisschoppelijke Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Het gesprek is naar aanleiding van de zogenaamde 'hostie-rel' die vijf maanden geleden plaats vond. Die begon toen de Reuselse pastoor Luc Buyens de hostie weigerde aan de homoseksuele Prins Carnaval van het Brabantse dorp.

Plebaan Geert-Jan van Rossem van de Sint-Jan en zijn bestuur zijn niet stil blijven zitten, maar hebben de kwestie, na overleg met bisschop Hurkmans, bespreekbaar gemaakt in hun Bossche stadsparochie. Daarbij bleek, tot hun eigen verbazing, dat de zaak meer impact heeft gehad dan ze aanvankelijk hadden vermoed. Kritisch hebben ze zichzelf de vraag gesteld of homo's en lesbiennes binnen hun kerk worden gediscrimineerd en of ze zich wel voldoende thuis kunnen voelen.

De afgelopen periode heeft dat geleid tot veel intensieve gesprekken onder meer met de Pastorale Ontvangst Groep (POG), waarbij enkele gelovigen na afloop aangaven zelf homoseksueel te zijn. Door de kwestie zijn ook de plebaan en het bestuur anders gaan kijken naar de kwetsbare positie van homoseksuelen.

Voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland is erg positief over het gesprek en spreekt van "een doorbraak".

"Je kunt streng of minder streng in de leer zijn", zegt Bergkamp. "Wij hebben gesproken over hoe je communiceert in de parochie, zodat ook homoseksuelen zich welkom voelen. Dat is hier goed opgepakt, onder andere in de Pastorale Ontvangst Groep".

"We weten elkaar te bereiken als we dat nodig vinden", zegt op zijn beurt plebaan Geertjan van Rossem. "Het is niet reëel te verwachten dat de kerkleer op dit moeilijke punt verandert. Dat hoort nu eenmaal bij de kerk. Daar gaan wij als parochie ook niet over. Maar wij willen wel het signaal afgeven dat we zorg, respect, liefde en aandacht hebben voor homoseksuele gelovigen. Die moeten zich niet in de kou voelen staan. Ook zij kunnen op ons een beroep doen. Dat is afgelopen maanden een aandachtspunt geweest, onder andere in individuele gesprekken".

Om daar structureel iets aan te kunnen verbeteren, werd besloten dat de discussie op een hoger niveau zal worden voortgezet, waarbij gestimuleerd zal worden dat homoseksualiteit op pastoraal niveau - in zoveel mogelijk parochies - bespreekbaar wordt gemaakt.

COC Nederland en Gay Krant zullen op aanraden van het kerkbestuur en de plebaan daarover contact opnemen met de bisschoppenconferentie.

Bron: Kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid