Spring naar bijdragen

Onrust om evangeliserende zigeuners


Aanbevolen berichten

SINT-JORIS - Het Belgische dorpje Sint-Joris kende afgelopen zondag een invasie van Franstalige zigeuners die op 'zomermissie' zijn. Ze willen Jezus bekendmaken aan de Belgen uit het dorpje, maar die moeten niets van hen hebben.

Wie het prachtige Belgische kuststadje Nieuwpoort, bekend van de veldslag die er plaatsvond in 1600, uitloopt, komt terecht in het kleine dorpje Sint-Joris, dat eigenlijk vooral uit de Brugse Steenweg bestaat. Het is een plek voor de wat rijkere mensen: de huizen langs de weg zijn groot en mooi, met grote stukken land eromheen.

Het inwoneraantal van Sint-Joris verdubbelde deze week zowat, met de ongeveer vijfhonderd zigeuners die zich op een lege wei net buiten de bebouwde kom tijdelijk naast een kerkhof vestigden. Ze zijn van de evangelische beweging Vie et Lumière (Leven en Licht), die haar oorsprong in Frankrijk vindt en door veel zigeuners wordt aangehangen. ,,Ze kwamen hier zondag en masse'', vertelt Patrick van Poucke (44), die naast het grasveld woont. ,,Er kwam meteen veel politie bij, maar die droop na een tijdje af.''

Deining

Enkele Belgische media berichtten de afgelopen dagen over het zigeunerkamp. Daaruit sprak vooral angst en woede van de dorpsbewoners, omdat de zigeuners hun tweehonderd caravans zonder toestemming op het weiland hadden gezet. ,,Maar zo doen we het altijd'', zegt Hallez Oscar (55), een van de predikanten onder de evangeliserende zigeuners. ,,Als we het van tevoren vragen, worden we toch geweigerd. Na de eerste dag hebben we meteen gepraat met de gemeente, en nu betalen we voor deze plek.'' De zigeuners blijven tot morgen. Wat hen betreft is er niets aan de hand. Toch staat ook vandaag de hele dag een politieauto voor het kamp langs de weg.

Bron: link.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid